1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Çalişma ortami gözetimi sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 12 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ


    1. İşyerlerine işçilerin daimi olarak çalıştırıldığı yerlerin tavan yüksekliği en

    az kaç metre olmalıdır?

    A) 2.40 metre B) 2.70 metre

    C) 3 metre D) 3.5 metre

    2. İşyerlerindeki hava hacmi, makine, malzeme ve benzeri tesislerin kapladığı hacimler dahil olmak üzere, İşçi başına en az kaç metreküp olmalıdır?

    A) 8 B) 10 C)12 D) 15

    3. İşyerlerindeki hava hacminin hesabında, tavan yüksekliğinin kaç metreden fazlası nazara alınmaz?

    A) 3 B)4 C)5 D) 6

    4. İşyerlerindeki makineler, motorlar ve bunlar tarafından çalıştırılan aletler ve diğer tezgahlar arasındaki aralık, işçilerin rahat çalışmalarını sağlamak üzere, en az ne kadar olacaktır?

    A) 80 cm B) 90 cm

    C) 100 cm D) 110 cm

    5. İşyerlerindeki geçitlerin genişliği, oradan geçecek İşçilerin miktarına ve malzeme hareketine uygun olarak ayarlanacak ve bu genişlik en az ne kadar olacaktır?

    A) 80 cm B) 100 cm

    C) 110 cm D} 120 cm

    6. İşyerlerinde yüksek geçit, platform veya çalışma sahanlıklarının (yükleme boşaltma rampaları ile bir kişinin durabilmesine imkan vermeyecek darlıktaki yerler hariç) serbest bulunan bütün tarafları, en az ne kadar yükseklikteki etekli korkuluklarla çevrilecektir?

    A) 80 cm B) 90 cm

    C) 100 cm D) 120 cm

    7. İşyerlerinde dışarıdan ışık almaya yarayan yan ve tepe pencereleri ile menfezlerin aydınlık veren yüzeyleri toplamı, işyeri taban yüzeyinin en az ne kadarı oranında olmalıdır?

    A)1/30 B) 1/20

    C) 1/10 D) 1/5

    8. İşyerlerinde kullanılacak korkulukların, tabandan yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 80 cm B) 90 cm

    C) 100 cm D) 110 cm

    9. İşyerlerinde kullanılacak korkuluklar, en çok ne kadar aralıkla bir dikme konulmak suretiyle tabana veya elverişli diğer bir yere sağlam bir şekilde tespit edilecek ve üst seviyesi İle taban arasındaki mesafenin yarı hizasına da, bir ara korkuluk çekilecektir?

    A) 1 metre B) 2 metre

    C) 3 metre D) 4 metre

    10. İşyerlerinde kullanılacak korkulukların tümü, bir yönden gelebilecek en az ne kadar-lık bir yüke dayanabilecek şekilde yapılacaktır?

    A) 90 kg B) 100 kg

    C) 120 kg D) 150 kg

    11. İşyerlerinde kullanılacak korkulukların eteklerinin tabandan yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 5 cm B)10cm C)15 cm D) 20 cm

    12. İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 20 lüks B) 50 lüks

    C) 100 lüks D) 200 lüks

    13. İşyerlerindeki kaba malzemelerin taşınması, aktarılması, depolanması ve benzeri kaba işlerin yapıldığı yerler ile iş geçit koridor yol ve merdivenlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 20 lüks B) 50 lüks

    C) 100 lüks D) 200 lüks

    14. İşyerlerindeki kaba montaj, balyaların açılması, hububat öğütülmesi ve benzeri işlerin yapıldığı yerler ile kazan dairesi, makine dairesi, insan ve yük asansör kabinleri malzeme stok ambarları, soyunma ve yıkanma yerleri, yemekhane ve tuvaletlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 20 lüks B) 50 lüks

    C) 100 lüks D) 200 lüks

    15. İşyerlerindeki normal montaj, kaba işler yapılan tezgahlar, konserve ve kutulama ve benzeri işlerin yapıldığı yerlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 1000 lüks B) 500 lüks

    C) 300 lüks D) 200 lüks

    16. İşyerlerinde ayrıntıların yakından seçilebilmesi gereken işlerin yapıldığı yerlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 100 lüks B) 300 lüks

    C) 500 lüks D) 1000 lüks

    17. İşyerlerinde koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren İnce işlerin yapıldığı yerleri aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 100 lüks B) 300 lüks

    C) 500 lüks D) 1000 lüks

    18. İşyerlerinde hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerlerin aydınlatma düzeyi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 100 lüks B) 300 lüks

    C) 500 lüks D) 1000 lüks

    19. Çok buğu husule gelen İşyerlerinde en düşük ve en yüksek sıcaklık ne kadar olmalıdır?

    A) 5-15 santigrat derece

    B) 10 - 25 santigrat derece

    C) 15 - 30 santigrat derece

    D) 20 - 30 santigrat derece

    20. İşyerlerindeki merdivenler metrekarede en az ne kadar yük taşıyacak şekilde olacaktır?

    A) 100 kg B} 200 kg

    C) 350 kg D) 500 kg

    21. Delikli veya ızgaralı merdiven ve sahanlıklarda ki delikler ve ızgara aralıkları en çok ne kadar olacaktır?

    A) 1 cm B) 1.5 cm

    C) 2 cm D) 3 cm

    22. işyerlerindeki merdivenlerin genişliği, bakım işlerinde kullanılanlar dışında en az ne kadar olacaktır?

    A) 90 cm B) 100 cm

    C) 110 cm D) 120 cm

    23. İşyerlerindeki merdivenlerin eğimi, bakım işlerinde kullanılanlar dışında tabanla en az kaç derece olacaktır?

    A) 20 derece B) 30 derece

    C) 40 derece D) 45 derece

    24. İşyerlerindeki merdivenlerin eğimi, bakım işlerinde kullanılanlar dışında tabanla en çok kaç derece olacaktır?

    A) 20 derece B) 30 derece

    C) 40 derece D) 45 derece

    25. Tabandan kaç dereceden az eğimin bulunması gerektiği işyerlerinde rampalar yapılacaktır?

    A) 20 derece B) 30 derece

    C) 40 derece D) 45 derece

    26. Tabandan, kaç dereceden fazla diklik gereken haller de, korkuluktu servis merdivenleri şeklinde sabit merdivenler kurulacaktır?

    A) 20 derece B) 30 derece

    C) 40 derece D) 45 derece

    27. İşyerlerindeki merdivenlerde, baş üstü boşluklarının yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 180 cm B} 190 cm

    C) 210 cm D) 220 cm

    28. İşyerlerindeki merdivenlerin basamaklarının eni en az ne kadar olmalıdır?

    A) 20 cm B)21cm

    C) 22 cm D) 25 cm

    29. İşyerlerindeki merdivenlerin basamaklarının yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 13 cm B) 15 cm

    C)20cm D) 26 cm

    30. İşyerlerindeki merdivenlerin basamaklarının yüksekliği en çok ne kadar olmalıdır?

    A) 13 cm B) 15 cm

    C) 20 cm D) 26 cm

    31. İşyerlerindeki merdivenlerden kaç basamaktan fazla olanlarda, korkuluk ve trabzan olmak zorundadır?

    A) 4 B)5 C)6 D) 7

    32. İşyerlerinde genişliği kaç santimetreyi aşan merdivenlerin ortalarında, ayrıca bir trabzan bulundurmak zorunludur?

    A) 200 cm B) 225 cm

    C) 250 cm D) 275 cm

    33. Bakım, onarım ve kontrol için işyerlerinde kullanılan bütün merdivenlerin genişliği en az ne kadar olacaktır?

    A) 110 cm B) 100 cm

    C) 75 cm D) 55 cm

    34. İşyerlerindeki asma katlara çıkıp İnmek için, yerin durumuna göre, eğimli veya dik kullanılan demir merdivenlerin korkuluklarının, merdivenin bittiği asma kat döşemesinden İtibaren kesilmeyerek ne kadar uzatılması gereklidir?

    A) 50 cm B) 60 cm

    C) 70 cm 0) 75 cm

    35. Bakım, onarım ve kontrol işlerinde kullanılan el merdivenleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Bakım, onarım ve kontrol işlerinde kullanılan el merdivenlerinin genişliği 55 cm'den dar olmayacak, eğimleri 60 dereceyi geçmeyecektir.

    B) Bakım, onarım ve kontrol işlerinde helezo-ni merdivenler kullanılabilir.

    C) Bakım, onarım ve kontrol işlerinde kullanılacak seyyar el merdivenleri, sağlam ve görülecek işe uygun uzunlukta yapılmış olacak, yanlarına tahta çıkmak suretiyle veya benzeri şekilde sonradan boyları uzatılmış ve boyanmış bulunmayacaktır,

    D) Çift el merdivenlerinde, ayaklarının birbirlerinden ayrılmaması için , her iki yanından çengelli demir çubuk veya zincir bağlanacaktır.

    36. İşyerlerinde bulunması gereken soyunma dolaplarının yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 150 cm B) 140 cm

    C) 130 cm D) 120 cm

    37. İşyerlerinde bulunan koğuşların tavan yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A) 3 metre B)2.90 metre

    C) 2.80 metre D) 2.70 metre

    38. İşyerlerinde bulunan koğuşlarda çalışan başına düşmesi gereken hava hacmi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 15 metreküp . B) 12 metreküp

    C) 10 metreküp D) 8 metreküp

    39. Koğuşlarda bulunması gereken elbise dolaplarının yüksekliği en az ne kadar olmalıdır?

    A)170 cm B)160 cm

    C) 150 cm D) 140 cm

    40. Kurşunla çalışmalar yapılan işyerlerinde, çalışan başına düşmesi gereken hava hacmi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 15 metreküp B) 12 metreküp

    C) 10 metreküp D) 8 metreküp

    41. Kurşunla çalışmalar yapılan işyerlerinde, işyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen kurşun miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 0.10 miligram/metreküp

    B) 0.15 miligram/metreküp

    C) 0.20 miligram/metreküp

    D) 0.75 miligram/metreküp

    42. Kurşunla çalışmalar yapılan İşyerlerinde çalışanların periyodik sağlık muayenesi hangi sıklıkla yapılmalıdır?

    A) Ayda bir B) 3 ayda bir

    C) 6 ayda bir D) Yılda bir

    43. Civa ile çalışmalar yapılan işyerlerinde, işyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen civa miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 0.050 miligram/metreküp

    B) 0.060 miligram/metreküp

    C) 0.070 miligram/metreküp

    D) 0.075 miligram/metreküp

    44. Civa ile çalışmalar yapılan işyerlerinde çalışanların periyodik sağlık muayenesi hangi sıklıkla yapılmalıdır? /

    A) Ayda bir B) 3 ayda bir

    C) 6 ayda bir D) Yılda bir

    45. Arsenik İle çalışmalar yapılan işyerlerinde. İşyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen arsenik miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 0.2 miligram/metreküp

    B) 0.3 miligram/metreküp

    C) 0.4 miligram/metreküp

    D) 0.5 miligram/metreküp

    46. Arsenik ile çalışmalar yapılan işyerlerinde çalışanların periyodik sağlık muayenesi hangi sıklıkla yapılmalıdır?

    A) Ayda bir B) 3 ayda bir

    C) 6 ayda bir D) Yılda bir

    47. Kolinesteraz aktivitesini inhibe eden ve genellikle ensektisit olarak kullanılan organik fosfor bileşiklerinin üretildiği ve kullanıldığı işyerlerinde çalışanların periyodik sağlık muayeneleri hangi sıklıkla yapılmalıdır?

    A) Ayda bir B) 3 ayda bir

    C) 6 ayda bir D) Yılda bir

    48. Kadmiyum ile çalışmalar yapılan işyerlerinde, işyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen kadmiyum miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 0.1 miligram/metreküp

    8) 0.2 miligram/metreküp

    C) 0.3 miligram/metreküp

    D) 0.4 miligram/metreküp

    49. Periyodik sağlık muayenesinde,burun septumunda ülserasyon, solunum sistemi ve cilt hastalığı saptanan bir çalışan, aşağıdakilerden hangisi ile çalışma yapılan bir işletmede çalışmaktadır?

    A) Kurşun B) Krom

    C) Civa D) Arsenik

    50. Berilyum ile çalışmalar yapıları işyerlerinde, işyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen berilyum miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 0.1 miligram/metreküp

    B) 0.2 miligram/metreküp

    C) 1 miligram/metreküp

    D) 2 miligram/metreküp

    51. Karbon sülfür ile çalışmalar yapılan işyerlerinde, İşyeri havasından periyodik olarak numuneler alınarak tayin edilen karbon sülfür miktarı en fazla ne kadar olabilir?

    A) 20 ppm. veya 60 miligaram/metreküp

    B) 20 ppm. veya 50 miligaram/metreküp

    C) 10 ppm. veya 60 miligaram/metreküp

    D) 10 ppm. veya 50 miligaram/metreküp

    52. Tozlu işlerde çalışan işçilerin, periyodik olarak ne kadar aralıkla göğüs radyografileri alınmalıdır?

    A) 3 ayda bir B) 6 ayda bir

    C) Yılda bir D) İki yılda bir

    53. Çatışanların, işyerinin herhangi bir kısmında, ateş ve dumana karşı korunmuş bir merdiven boşluğuna veya ateş kesici bir duvarın kapısına ulaşabilecekleri uzaklık çok tehlikeli yerlerde kaç metreyi geçmeyecektir?

    A) 10 metre B) 15 metre

    C) 20 metre D) 30 metre

    54. Çatışanların, işyerinin herhangi bir kısmında, ateş ve dumana karşı korunmuş bir merdiven boşluğuna veya ateş kesici bir duvarın kapısına ulaşabilecekleri uzaklık tehlikeli ve az tehlikeli yerlerde kaç metreyi geçmeyecektir?

    A) 10 metre B} 15 metre

    C) 20 metre D) 30 metre

    55. Seyyar yangın söndürme cihazları, en az ne kadar aralıkla kontrol edilmelidir?

    A) Ayda bir B) Üç ayda bir

    C) Altı ayda bir D) Yılda bir

    56. İşyerlerinde ne kadar aralıkla alarm ve tahliye denemeleri yapılacaktır?

    A) Ayda bir B) Üç ayda bir

    C) Altı ayda bir D) Yılda bir

    57. Çalışılan yerden ne kadar yükseklik içinde bulunan transmisyon milleri, mil uçları, kavramları, mile bağlı dönen kısımlar, dişti çarlar, kayış ve kasnaklar, zincir ve dişliler, uygun nitelik ve sağlamlıkta bir koruyucu İçine alınacaktır?

    A) 260 cm B) 250 cm

    C) 240 cm D) 230 cm

    58. Makine ve tezgahların elektrik şalterlerinin Özellik ve nitelikleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Şalter ve kumada düğmeleri, kendiliğinden veya herhangi bir çarpma İle makinayı hareket ettirmeyecek şekil ve özellikte yapılmış olacak ve işçinin kolayca kullanabileceği yerde olacaktır.

    B) Bir işçinin bir makine veya tezgahın çeşitli kısımlarında çalışması gerektiği hallerde, bu tezgahın birden fazla durdurma düğmesi ve çalıştırma düğmesi bulunacaktır.

    C) Bir tezgahın çeşitli kısımlarında birden fazla işçi çalıştığı hallerde, her İşçi için bir çalıştırma ve bir de durdurma düğmesi bulunacak, ancak bütün çalışma düğmelerine basılmadan makine çalışmayacak; buna karşılık, durdurma düğmelerinin birine basmak suretiyle makine duracaktır.

    D) Bir makine ve tezgah üzerinde birden fazla elektrik motoru bulunduğu hallerde, tezgahın bütün faaliyetini durduracak bir ana şalteri veya bir veya daha fazla durdurma düğmesi bulunacaktır.

    59. Oda ve yurtlarda çocukların bulundurulacağı odaların, taban alanı her çocuk için en az ne kadar olmalıdır?

    A) 2 metrekare B) 3 metrekare

    C) 3.5 metrekare D) 4 metrekare

    60. Oda ve yurtlarda çocukların bulundurulacağı odalarda her çocuk için en az kaç metreküp hava olmalıdır?

    A) 8 metreküp B) 10 metreküp

    C) 12 metreküp D) 15 metreküp

    61. Çalışma ortamında korunmanın planlanmasında ilk yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Çalışanların görüşünün alınması BJ Tehlike ve risk analizi yapılması CJ Kaynakların yeterliliğinin sorgulanması D) En çok yakınılan nedenden başlanması

    62. Aşağıdakilerden hangisi İşyeri ortam faktörlerinden biri değildir?

    A) Fiziksel faktörler

    B) Kimyasal faktörler

    C) Biyolojik faktörler

    D) Ekonomik faktörler

    63. İşyeri ortamına ilişkin aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

    A) İşyerinde geçitlerin genişliği 120 cm'den az olamaz.

    B) Korkulukların tabandan yüksekliği en az 60 cm olmalıdır.

    C) İşyerinde iç geçit koridor yol ve merdivenler en az 20 lüks(lux) ile aydınlatılır.

    D) Kapalı işyerleri günde en az iki defa bir saatten aşağı olmamak üzere baştan başa havalandırılır.

    64. İşyerlerindeki hava hacmi, malzeme ve benzeri tesislerin kapladığı hacimler dahil olmak üzere çalışan başına ne kadardır ve bu hesaplamada tavan yüksekliği kaç metreden fazla olduğunda dikkate alınmaz?

    A) Hava hacmi 8 metreküp - 3 metre tavan yüksekliğinden fazlası

    B) Hava hacmi 10 metreküp - 4 metre tavan yüksekliğinden fazlası

    C) Hava hacmi 9 metreküp - 3 metre tavan yüksekliğinden fazlası

    D) Hava hacmi 8 metreküp - 4 metre tavan yüksekliğinden fazlası

    65. Çalışma ortamı gözetimi uygulaması bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Çalışma ortamı gözetimi yapılması işverenin sorumluluğudur.

    B) Çalışma ortamı gözetimi yapılırken Ölçümler yapılması gerekir.

    C) Çalışma ortamı gözetimi yapılırken dış kuruluşlardan destek alınabilir.

    D) Çalışma ortamı gözetiminin her yıl yapılması yasa gereğidir.

    66. Aşağıdakilerden hangisi çalışma ortamı gözetiminin amaçlarından biri değildir?

    A) Çalışanların sağlık sorunlarını belirlemek

    B) İş ortamında bulunan etkenlerin türünü belirlemek

    C) İşyeri ortamında bulunan etkenlerin düzeyini belirlemek

    D) İşyerindeki etkenlere göre koruyucu uygulamalar planlamak

    67. Kurşunla çalışmalar yapılan İşyerlerinde çalışan başına düşen hava hacmi en az kaç metreküp olmalı ve bu çalışanlar hangi aralıklarla sağlık muayenesine tabi tutulmalıdırlar?

    A) 12 metreküp-her yıl

    B) 15 metreküp - her altı ayda bir

    C) 15 metreküp - her üç ayda bir

    D) 10 metreküp-sadece işe girişte

    68. Çalışanlara ait koğuşlarda tavan yüksekliği ve çalışan başına düşen hava hacmi en az ne kadar olmalıdır?

    A) 270 santimetre-8 metreküp

    B) 275 santimetre -10 metreküp

    C) 280 santimetre -12 metreküp

    D) 285 santimetre -14 metreküp


    CEVAP ANAHTARI

    1-C 2-B 3-B 4A 5-D 6-B 7-C 8-B 9-B 10-B 11-C 12-A 13-B 14-C I5-D 16-B 17-C 18D 19-C 20-D 21-C 22-C 23-A 24-D 25-A 26-D 27-D 28-C 29-A 30-D 31-A 32-B 33-D 34-D 35-B 36-A 37-C 38-B 39-A 40-A 41-B 42-B 43-D 44-B 45-D 46-C 47-C 48-A 49-B 50-C 51-A 52-B 53-B S4-D 55-C 56-C 57-A 58-B 59-B 60-A 61-B 62-D 63-A 64-B 65-D 66-A 67-B 68 C
  2. quark123 İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    merhaba
    bu verdiğiniz sorulardaki bilgiler iş güvenliği ve sağlığı tüzüğünde geçiyor. bu tüzük kaldırıldı. bu bilgiler 24 mayısta sorulmayacak.