1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Çalişma yaşaminda özel politika gerektiren gruplar sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 13 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ÇALIŞMA YAŞAMINDA ÖZEL POLİTİKA GEREKTİREN GRUPLAR



    1. Aşağıdakilerden hangisi "çocuk işçi" tanımı için doğrudur?

    A) 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış İşçi.

    B) 14 yaşını tamamlamış, ancak 16 yaşını tamamlamamış ve ilköğretimini tamamlamış işçi.

    C) 16 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış işçi.

    D) 14 yaşını tamamlamış ,ancak 15 yaşını tamamlamamış ve ilköğretimini tamamlamış işçi.

    2. Aşağıdakilerden hangisi "Çocuk ve Genç İşçiler" için yanlıştır?

    A) Günlük çalışma sureleri,yirmi dört saattik zaman diliminde,kesintisiz ondört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır.

    B) Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada 35 saatten fazla olamaz.

    C) 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada 40 saate kadar artırabilir.

    D) Çocuk ve Genç İşçiler 4857 sayılı iş kanunu kapsamında gece döneminde rastlayan sürelerde yapılan işlerde çalışabilirler.

    3. Çocuk ve genç işçilerin hafta tatili izinleri kesintisiz olarak kaç saatten az olamaz?

    A) 35 saat B) 40 saat

    C) 48 saat D) 24 saat

    4. Çocuk ve genç işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi kaç günden az olamaz?

    A) 14 gün B) 15 gün

    C) 20 gün D) 35 gün

    5. Çocuk ve genç İşçilerin günlük çalışma süreleri, yirmi dört saattik zaman diliminde, kesintisiz kaç saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır?

    A) 14 saat B) 12 saat

    C) 10 saat D) 8 saat

    6. Aşağıdakilerden hangisi "Genç işçi" tanımı için uygundur?

    A) 14 yaşını bitirmiş,18 yaşını tamamlamış işçi.

    B) 15 yaşını bitirmiş,18 yaşını tamamlamamış işçi.

    C) 16 yaşını bitirmiş, 18 yaşını tamamlamamış işçi.

    D) 16 yaşını bitirmiş,18 yaşını tamamlamış işçi.

    7. Çocuk ve Genç İşçiler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri , eğitim saatleri dışında olmak üzere en fazla günde 2 saat ve haftada 10 saat olabilir.

    B) Çocuklara, karşı işlenmiş suçlardan ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen işverenler çocuk ve genç işçi çalıştıramaz.

    C) İşveren çocuk ve genç işçi ile yazılı iş sözleşmesi yapmak zorundadır.

    D) İşverenin vermesi gereken eğitimlerden geçen süreler çalışma süresinde sayılır.

    8. Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde kaç saatten fazla olamaz?

    A) 4 B) 6 C) 7 0) 8

    9. Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri haftada kaç saatten fazla olamaz?

    A) 20 B) 30 C) 35 D) 40

    10. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, günde en fazla kaç saat olabilir?

    A) 1 8) 2 C) 3 D) 4

    11.Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, haftada en fazla kaç saat olabilir?

    A) 5 B) 10 C) 15 D) 20

    12. On beş yaşını tamamlamış çocukların çalışma saatleri günde en fazla kaç saattir?

    A) 6 B) 7 C) 7.5 D) 8

    13. On beş yaşını tamamlamış çocukların çalışma saatleri haftada en fazla kaç saattir?

    A) 30 B) 35 C) 40 D) 45

    14. Çocuk ve genç işçilerin, iki saatten fazla dört saatten az süren işlerde ne kadar ara dinlenmesi zorunludur?

    A) 15dak. B) 30dak. .

    C) 45 dak. D) 60 dak.

    15. Çocuk ve genç işçilerin, dört saatten yedi buçuk saate kadar olan işlerde ne kadar ara dinlenmesi verilmesi zorunludur?

    A) 30 dak. B) 45 dak. C) 60 dak. D) 90 dak.

    16. Aşağıdakilerden hangisi çocuk işçilerin çalıştırılabilecekleri hafif işlerden değildir?

    A} Büro hizmetlerine yardımcı işler,

    B) Kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri,

    C) Spor tesislerinde yardımcı işler,

    D) Çay işlemesi işleri,

    17. Aşağıdakilerden hangisi genç işçilerin çalıştırılabilecekleri İşlerden değildir?

    A) Meyve ve sebze konserveciliği, sirke, turşu, salça, reçel, marmelat, meyve ve sebze suları imalatı işleri,

    B) Su bazlı tutkal, jelatin, ve kola imali işleri,

    C) Balıkhane işleri,

    D) Para taşıma ve tahsilat işleri,

    18. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve genç işçilerin çalıştırılamayacakları İşlerden deSildir?

    A) Radyoaktif maddelere ve zararlı ışınlara maruz kalınması ihtimali olan işler,

    B) Parça başı ve prim sistemi ile ücret ödenen işler,

    C) 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen gece dönemine rastlayan sürelerde yapılan işler,

    D) Büro hizmetlerine yardımcı işler,

    19. Çocuk ve genç işçilerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlışta?

    A) Çocuk ve genç işçiler, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamazlar.

    B) Çocuk ve genç işçileri, çocuklara karşı işlenmiş işlerden hüküm giyen ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olan işverenler çalıştıramaz.

    C) İşveren çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisi ile iş sözleşmesi yapmak zorundadır.

    D) Çocuk ve genç işçilere fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yaptırılabilir.

    20. Aşağıdakilerden hangisi "Emziren İşçi" tanımıdır?

    A) 0-6 ay arası çocuğunu emzirmekte olan ve , işverenini durumu hakkında bilgilendiren işçi.

    B) 0-î yaş arası çocuğunu emzirmekte olan ve İşverenini durumu hakkında bilgilendiren işçi

    C) 0-3 ay arası çocuğunu emzirmekte olan ve işverenini durumu hakkında bilgilendiren işçi

    D) 0-18 ay arası çocuğunu emzirmekte olan ve işverenini durumu hakkında bilgilendi-' ren işçi

    21. Aşağıdakilerden hangisi "Emzirme Odaları" için en doğru tanımdır?

    A) 6 aydan küçük çocukların bırakılması, bakılması ve işçilerin çocuklarını emzirmeleri için ayrılan odalardır.

    B) 4 aydan küçük çocukların bırakılması, bakılması ve işçilerin çocuklarını emzirmek için ayrılan odalardır.

    C) 12 aydan küçük çocukların bırakılması, bakılması ve işçilerin çocuklarını emzirmek için ayrılan odalardır.

    D) 18 ayda küçük çocukların bırakılması, bakılması ve İşçilerin çocuklarını emzirmeleri için ayrılan odalardır.

    22. Aşağıdakilerden hangisi "Yurt/Çocuk Bakım Yurdu/Kreş" için en doğru tanımdır?

    A) 0-6 yaş (6 yaşını tamamlamayan) arasındaki çocukların bakım ve eğitimlerinin yapıldığı yerleri ifade eder,

    B) 0-6 yaş ( 6 yaşını tamamlayan) arasındaki çocukların bakım ve eğitimlerinin yapıldığı yerleri ifade eder.

    C} 0-5 yaş (5 yaşını tamamlamayan) arasındaki çocukların bakım ve eğitimlerinin yapıldığı yerleri ifade eder.

    D) 0-5 yaş {5 yaşını tamamlayan) arasındaki çocukların bakım ve eğitimlerinin yapıldığı yerleri ifade eder.

    23. Gebe,yeni doğum yapmış ve emziren İşçi günde en fazla kaç saat çalıştırılabilir?

    A) 6 saat B)7 saat

    C) 7.5 saat D) 8 saat

    24. Gebe işçinin doğumdan ne kadar önce çalıştırılmaması esastır?

    A) 12 hafta B) 10 hafta

    C) 8 hafta D) 6 hafta

    25. Yeni doğum yapmış İşçinin doğumdan ne ka-

    dar sonra çalıştırılmaması esastır?

    A) 12 hafta B) 10 hafta

    C) 8 hafta D) 6 hafta

    26. Çoğul gebelik halinde işçinin doğumdan ne kadar önce çalıştırılmaması esastır?

    A) 12 hafta B) 10 hafta

    C) 8 hafta D) 6 hafta

    27. Çoğul gebelik halinde, doğum yapan işçinin doğumdan sonra ne kadar süreyle çalıştırılmaması esastır?

    A) 12 hafta B) 10 hafta

    C) 8 hafta D) 6 hafta

    28. Emziren İşçinin doğumu izleyen kaç ay boyunca gece çalıştırılmazlar?

    A) 3 ay B) 6 ay

    C)12ay D) 18 ay

    29. Emzirme izni ile ilgili olarak aşağıdakilerden

    hangisi yanlıştır?

    A) Kadın işçilere 6 aydan küçük çocuklarını emzirmeleri İçin verilir.

    B) Günde toplam 1.5 saat süt izni şeklinde uygulanır.

    C) Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler.

    D) Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

    30. Gebe işçinin çalıştığı yerdeki gürültü seviyesi en fazla ne kadar olabilir?

    A)75dB(A) B)80dB(A) C) 85 dB (A) D) 87 dB (A)

    31. Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun kaç kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde emzirme odası kurulması zorunludur?

    A) 50-100 B) 100-150

    C) 150-200 D) 250 ve üzeri

    32. Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun,kaç kadın işçi çalıştırılan işlerinde yurt kurulması zorunludur?

    A) 100'den çok kadın işçi

    B) 150'den çok kadın işçi

    C) 200'den çok kadın işçi

    D) 250'den çok kadın işçi

    33. Gebe ve emziren işçilerin çalışma koşullan İle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Gebe işçinin çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) değerini geçmemesi sağlanır.Eğer gürültü seviyesi düşürülemiyorsa gebe işçiye kişisel koruyucu verilerek çalışması sağlanır.

    B) Gebe işçi iyonize radyasyon kaynaklarının bulunduğu yerlerde çalıştırılamaz, bu gibi yerlere girmemesi uyarı levhaları ile belirlenir.

    C) Emziren işçi radyasyonla kirlenmiş olan yerlerde ve işlerde çalıştırılamaz.

    D) Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren iş-.çinin iyonize olmayan radyasyon kaynaklarından etkilenmesini önleyecek tedbirler alınır.

    34. Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren İşçinin, Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelikte tanımlanan ve enfeksiyon risk düzeyine göre belirlenen hangi risk gruplarında çalıştırılması yasaktır?

    I. Grup I biyolojik etkenler

    İL Grup II biyolojik etkenler

    III. Grup III biyolojik etkenler

    IV. Grup IV biyolojik etkenler

    A) II-III B) III-IV

    C) II-III-IV D) Hepsi

    35. Gebe işçilerin çalışma koşulları İle İlgili hangisi yanüşûr!

    A) Gebe İşçinin, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde ve iş makinelerinde, delicilerde çalıştırılması yasaktır.

    B) Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçi, iyonize ve iyonize olmayan radyasyon kaynaklarının bulunduğu yerlerde çalıştırılamaz.

    C) Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçinin grup 2, grup 3 ve grup 4 biyolojik etkenlerin risk teşkil ettiği yerlerde ve işlerde çalıştırılmaları yasaktır.

    D) Gebe işçiye gebelik süresi boyunca hiçbir surette elle taşıma işi yaptırılamaz.

    \

    36. Oda ve yurtlarda bulunacak niteliklerle İlgili

    hangisi yanlıştır?

    A) Buralarda, kadın ve velayet hakkına sahip erkek işçi sayısının en az %10 u oranında yatak, yeteri kadar gözlem odası ve bir emzirme yeri bulunmalıdır.

    B) Çocukların bulundurulacağı odaların, taban alanı her çocuğa en az 3 metrekare, hacimlerinin her çocuğa en az 10 metre-, küp hava düşecek ölçüde olmalıdır.

    C) Her 10 yatağa bir çocuk banyosu bulunmalıdır.

    D) Oda ve yurtlar bodrum katında, doğrudan açık havaya açılmayan yerlerde olmamalı, pencereleri doğrudan güneş ışığı alacak şekilde olmalıdır.

    37. Oda ve yurtlar, en az hangi aralıklarla işveren veya İşveren vekilleri tarafından denet-lenmelidir?

    A) En az ayda bir

    B) En az üç ayda bir

    C) En az altı ayda bir

    D) En az yılda bir

    38. Aşağıdakilerden hangisi özürlü İşçi çalıştırma zorunluluğu açısından doğru bir bilgidir?

    A) Kamu işyerlerinde %5 özürlü çalıştırılmalı-

    dır.

    B) 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işletmelerinde % 3 özürlü çalıştırılmazdır.

    C) Çalışan sayısına ve kamu özel ayırımına bakılmaksızın bütün işyerlerinde % 4 özürlü çalıştırılmalıdır.

    D) Kamu işyerlerinde % 5, 100'den fazla işçi çalıştıran özel İşyerlerinde % 4 özürlü işçi çalıştırılmalıdır.

    39. Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmeliğe göre; özürlülüğü bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde kaçından yoksun olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelenmiş kişiler olarak tanımlanmaktadır?

    A) 30 B) 40 C) 50 D) 60

    40. 4857 sayılı İş Kanununa göre elti veya daha fazla işçi çalıştıran İşveren özel sektör işyerlerinde hangi oranda özürlü işçi çalıştırmakla yükümlüdür?

    A)%5 B)%4 C)%3 D)%2



    CEVAP ANAHTARI

    l-D 2-D 3-B 4-C 5-A 6-B 7-C 8-C

    9-C 10-B 11-B 12-D 13-C 14-B İS-C 16-D

    17-D 18-D 19-D 20-B 2I-C 22-A 23-C 24-C

    25-C 26-B 27-C 28-C 29-A 30-B 3I-B 32-B

    33-A 34-C 35-B 36-B 37-A 38-B 39-B 40-C