1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Bakim - onarim işlerinde iş sağliği ve güvenliği sorular- nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 12 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    BAKIM - ONARIM İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ



    1. Bakım ve onarım hizmetleri neden yapılır?

    A) Beklenmedik zamanlarda, beklenmedik arızaların ortaya çıkması sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmaması için

    B) Beklenmedik arızalar sebebiyle kazalara sebebiyet verilmesini önlediği ve can güvenliğini sağladığı için

    C) Makine ve tesislerin ömrünün uzamasına katkıda bulunduğu için

    D) Hepsi

    2. Bakım ve onarım işlerinde çok rastlanan kaza türleri hangileridir?

    A) Zararlı zehirli gaz, toz ve sisler dolaysıyla zehirlenme ve boğulmalar. ,

    B) Elektriğe çarpılma. Hareketli kısımlarda yaralanma, Düşme şeklindeki kazalar

    C) Parlama, patlama, yanma şeklinde meydana gelen kazalar

    D) Hepsi

    3. Optimize edilmiş ancak pahalı bir yöntem olan Bakım-Onarım yöntemi hangisidir?

    A) Arıza üzerinde bakım onarım

    B) Sabit zamanlı bakım onarım

    C) Muayene esaslı bakım ve onarım

    D) Hepsi

    4. Aşağıdakilerden hangisi Bakım - Onarım Yöntemleri arasındadır?

    A) Arıza üzerinde bakım onarım

    B) Sabit zamanlı bakım onarım

    C) Muayene esaslı bakım ve onarım

    D) Hepsi

    5. I. Malzeme kayıpları en aza indirilir

    II. İsraf önlenir

    III. Çalışanların güveni kazanılmış olur

    IV. İş veriminin artması sağlanır

    Sistemli, planlı ve programlı yapılan Bakım-Onarım çalışmalarının sonuçları hangileridir?

    A) 1,111, IV B)I, II, III, IV

    C) I, IV D) I, II

    6. Daha önce benzin, fueloil v.b. depolanması için kullanılmış kap, kaynakla tamir işleri aşağıdaki yöntemlerden hangisi ile yapılmalıdır?

    A) Kap boşaltıldıktan sonra kaynak işlemi yapılmalıdır.

    B) Kap boşaltıldıktan sonra buharla ve içerisine su (Azot vb asal gazla)

    doldurularak temizlendikten sonra kaynak işlemi yapılmalıdır.

    C) Kap yerinden sökülür ve doldurma ağzı aşağı gelecek şekilde 2 saat bekletildikten sonra kaynak işlemi yapılır.

    D) Kap kaynak işlemimden önce su ile yıkanır ve daha sonra kaynak işlemi yapılır.

    7. Bakım onarım işlerinde çalışan personel için aşağıdakilerden hangisi öncelikli değildir?

    A) Koruyucu malzeme kullanmak

    B) Bakım kurallarına uymak

    C) Eğitimli ve ehil olmak

    D) Üretim

    8. Aşağıdakilerden hangisi seyyar aydınlatma cihazlarının özelliklerinden değildir?

    A) Seyyar aydınlatma cihazlarında küçük gerilim ( 24-42 Volt) kullanılmalıdır.

    B) Kablolar mekanik etkilerden etkilenmemelidir.

    C) Seyyar aydınlatma cihazlarında alçak gerilim kullanılmalıdır.

    D) Doğru akım kullanıldığında artı kutup topraklanmalıdır.

    9. Bakım-Onarım ekibine; makinaların korunması ilkeleri,................................ iş ekipmanlarını kullanma, bakım İşlerinde..................ile ilgili hususlarda yeterli eğitim verilmelidir.

    Tanımlamada boş bırakılan yerlere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

    A) Sağlık/güvenlik

    B) Elektrik ve mekanik güvenlik / çalışma izni

    C) Çalışma izni / güvenlik

    D) Emniyet / mekanik

    10. Periyodik bakımlarda planlı programlı çalışmalarda aşağıdakilerden hangisi sağlanmaz?

    A) İsraf önlenir

    B) İş verimi artmaz

    C) Kaza riski azalır

    D) Çalışma güveni kazanılır

    11. Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depoların kontrolü en geç hangi sürelerde yapılmalıdır?

    A) 3 ay B) 6 ay

    C) 1 yıl D) 1,5 yıl

    12. Gömlekli veya çift cidarlı veya kapalı kaplarda ısı veya kaynak işleri yapılmadan önce,

    bunlar iyice ................. ve kaynak işlerinin

    yapıldığı sürece hiç bir şekilde................verilmeyecektir.

    Soruda boş bırakılan yerleri aşağıdaki hangi seçenek doğru tanımlar?

    A) Havalandırılacak/Oksijen

    B) Havalandırılmayacak /Oksijen

    C) Gözlenecek / Gözlük

    D) Temizlenecek/Baret

    13. Bakım ve onarım işlerinde rutubetli ve iletken ortamlarda aydınlatma kaç voltla yapılmalıdır?

    A) 24 volt B) 60 volt

    C) 72 volt D) 110 volt

    14. Bakım ve onarım işlerindeki kazalar, işe başladıktan sonra en çok kaçıncı saatlerde çok görülmektedir?

    A) 0-1 B)3-4 C)4-5 D) 5-6

    15. İçinde parlayıcı, patlayıcı maddelerin bulunduğu tank ve depoların kaynakla tamir bakımında aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır?

    A) Diğer tank veya depolarla olan bağlantıları kesilir

    B) Basınçlı kazanlar ve kaplar basınç altında iken onarılır

    C) Rutubetli ve iletken ortamlarda 24 volt aydınlatma cihazları kullanılmalıdır

    D) İçine su doldurularak, buhar veya asal gaz verilerek temizlenmelidir

    16. Aşağıdakilerden hangisi makine ve tezgahlarda alınması gereken genel güvenlik önlemleri arasında sayılamaz?

    A) Her arıza hemen sorumlusuna bildirilmelidir

    BJ Uygun iş elbisesi giyilmelidir

    C) Makineler amacı dışında kullanılmamalıdır

    D) Makineyi kullanan operatör sadece kendi güvenliğinden sorumludur

    17. Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depoların bakım-onarım işleri çerçevesinde kontrolleri en geç hangi zaman aralıklarında yapılmalıdır.

    A) 6 ay B) 1 yıl C)l,5yıl D)2yıl

    18. Tehlikeli maddelerin taşındığı boru ve kanalların onarım işleriyle görevlendirilen işçilere, taşınan maddelerin özelliklerine uygun.............................ve işçiler bunları çalışırken kullanacaklardır

    Boş bırakılan yere hangi seçenek gelmelidir?

    A) Özel kıyafet verilecek

    B) Gözlük verilecek

    C) Baret verilecek

    D) Kişisel koruma araçları verilecek

    19. Tehlikeli gaz, buhar veya sislerin meydana gelebileceği tank veya depolar içinde yapılacak bakım ve onarım işlerinde; işçilere maskeler,

    ......................ile emniyet kemerleri gibi uygun

    kişisel korunma araçları verilecek ve iş süresince tank veya depo ağızlarında bir............

    t bulundurulacaktır.

    Boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Güneş gözlüğü / uzman

    B) Solunum cihazları/gözlemci

    C) Solunum cihazı/sorumlu D} Güneş gözlüğü/gözlemci

    20. Bakım-Onarımda genel İSG önlemleri hangileridir?

    A) Çapları dar ve içi yağlı maddelerle kirli boruları ısıtırken tedbirli ol

    B) Donan ventilleri (oksijen ve asetilen) sıcak su veya sıcak havlu ile çöz. Bu iş için asla açık alev veya alev kullanma

    C) Kriko veya kaldıraç ile çalışırken taban ve dayanma noktasının sağlam olmasına dikkat et

    D) Matkap, freze ve torna tezgâhlarından çıkan talaşları elle temizle


    1-D 2-D 3-C 4-D 5-B 6-B 7-D 8-D

    9-B 10-B 11-C 12-A 13-A I4- A 15-B 16-D

    17-B 18-D 19-B 20-D