1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Basinçli kaplarla çalişmalarda iş sağliği ve güvenliği sorular -nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 12 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    BASINÇLI KAPLARLA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

    1. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında basınçlı kapların periyodik muayeneleri standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının kaç katı ile yapılır?

    A) 1.25 B) 1,5

    C) 2 D) 2,5

    2. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında ba-. sınçlı kapların periyodik muayeneleri hangi' zaman aralığında yapılır?

    A) 5 yıl B) 3 yıl

    C) 1 yıl D) 6 ay

    3. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında standartlarda aksi belirtilmediği sürece, taşınabilir gaz tüplerinin periyodik muayeneleri kaç yılda bir yapılır?

    A) 10 yıl B) S yıl

    C) 3 yıl D) 1 yıl

    4. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depoların periyodik muayeneleri kaç yılda bir yapılır?

    A) 10 yıl 8) 5 yıl

    C)3 yıl D) 1 yıl

    5. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında standartlarda aksi belirtilmediği sürece manifoldlu tüp demetlerinin periyodik muayeneleri kaç yılda bir yapılır?

    A) 10 yıl B) 5 yıl

    C) 3 yıl 0)1 yıl

    6. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartlan yönetmeliği kapsamında aşağıdakilerden hangisinin periyodik kontrolünde sadece tahribatsız muayene yöntemleri kullanılır?

    A) Buhar kazanları

    B) Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depolar

    C) Kalorifer kazanları

    D) Kompresörler

    7. Kompresörlerdeki güvenlik önlemleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Periyodik kontrolleri yılda bir yapılmalı.

    B) Uzaktan durdurma sistemi yapılmalı.

    C) Sabit kompresörler çalışanlardan 10 metre uzağa konulmalı

    D) Kompresör deposu üzerinde manometre olmalı

    8. Aşağıdaki test tekniklerinden hangisi basınçlı kaplara uygulanmaz?

    A) Hidrolik testi

    B)Rezonans testi

    C) Radyografi testi

    D) Ultrasonik test

    9. Her kazanırı görünür bir yerine, imalatçı firma tarafından konulan yazılı bir plakada aşağıdaki bilgilerden hangisinin olması gerekmez?

    A) Kontrol tarihi

    B) Kazanın numarası

    C) İmalatçı firmanın adı

    D) En yüksek çalışma basıncı

    10. Kazanın en yüksek çalışma basıncının kaç katını gösterecek şekilde taksimatlı manometresi olmalıdır?

    A) 1,5 B)2 C>2,5 D)3

    11. Buhar kazanlarında en az kaç adet emniyet supabı bulunmalıdır?

    A) 4 B)3 C)2 DJ1

    12. Basınçlı kap, iç basıncı..........bar'dan büyük olan kap ve ekipmanlara denir.

    Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) 0,5 B)l C)l,5 D) 2

    13. Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği'ne göre basınçlı kapların imalatçı ya da ithalatçıları tarafından kullanıcılara verilmesi gerekli talimatlarda aşağıdakilerden hangi bilgilerin bulunması gerekli değildir?

    A) Tehlikelerin renk kotları

    B) Kabın öngörülen kullanım amacı

    C) Kabın emniyeti için bakım şartları

    D) Kabın emniyeti için montaj şartları

    14. Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği'ne göre; yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar'dan daha yüksek olan ancak azami çalışma basıncı 30 bar'ı geçmeyen, içine hava veya azot gazı konulmak üzere seri olarak üretilen ve ateşe maruz kalmayan, kaynaklı basit basınçlı kapların silindirik bölümün ve uçların gerçek et kalınlığı, çelik kaplarda ve alüminyum veya alaşımlı alüminyum kaplarda sırası ile kaçar mm' den az olmamalıdır?

    A) 1-1 B) 1-2

    C) 2-2 D) 2-3

    15. Seyyar kompresörler çalışanlardan en az kaç metre uzakta olmalıdır?

    A) 5 B) 10 C)15 D) 20

    16. Sabit kompresörlerin depoları işyerlerinde nerede olmalıdır?

    A) İşyerinin en üst katında

    B) Havanın kullanıldığı en yakın yerde

    CJ Patlamaya karşı dayanıklı bir bölmede

    D) Atölyenin İçinde

    17. İmalatçı firmalar kompresör üzerine aşağıdaki bilgilerden hangisini yazmak zorunda değildirler?

    A) İmalatçı firmanın adı

    B) Yapıldığı yıl

    C) Kompresörün çıkardığı ses düzeyi

    D) En yüksek çalışma basıncı

    18. Basınçlı kapların hidrolik basınç deneyleri, en yüksek çalışma basıncının kaç katı ile yapılmalıdır?

    A) 1,1 B) 1,25 C)l,5 DJ 2

    19. Basınçlı kaplarda bulunan emniyet valfları, hangi basınçta açılacak özellikte olmalıdır?

    A) İşletme basıncında

    B) Azami işletme basıncının 1,1 katında

    C) Azami çalışma basıncının 1,25 katında

    D) Azami çalışma basıncının 1,5 katında

    20. İş sağlığı ve güvenliği açısından kazan dairelerinin nerede olması gerekir?

    A) Yangına ve patlamalara karşı ayrı bir bölmede veya binada

    B) İşyerlerinin orta katında

    C) İşyerlerinin bodrum katında

    D) Çalışma yapılan katta

    21. Aşağıdakilerden hangisi kazan dairelerinin en belirgin Özelliğidir?

    A) Soğuk olması

    B) Sürekli havalandırılması

    C) Karanlık olması

    D) Kuru olması

    22. Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği aşağıdakilerden hangisi kapsamaz?

    A) Yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar'dan daha yüksek olan ancak azami çalışma basıncı 30 bar'ı geçmeyen kapları

    B) Asgari çalışma sıcaklığı -50 "C 'den düşük; azami çalışma sıcaklığı ise çelik için 300 °C den, alüminyum veya alüminyum alaşımlı kaplar için 100 "C 'den fazla olmayan kapları

    C) Basınç altında kabın direncine katkıda bulunan parçalar ve donanımlar, alaşım-sız çelikten veya alaşımsız alüminyumdan veya yaşlandıkça sertleşmeyen alüminyum alaşımından yapılmış olan kapları

    D) Gemi ve uçakların içine ve dışına yerleştirilen veya bunların çalıştırılması için tasarlanan basınçlı kapları

    23. Düşük basınçlı buhar kazanları hangi basınç aralığındadır?

    A) 0,5-0,7 B)0,7- 1,0

    C) 1.05-2,0 D) 2.01-6

    '24. Çelik gövdeli basit basınçlı kaplarda maksimum sıcaklık nedir?

    A) 300 B) 400

    C)500 D)600

    25. Basınçlı tüplerin periyodik kontrolü kaç yılda bir yapılır?

    A) 10 yıl B) 5 yıl

    C) 3 yıl D) 1 yıl



    1-B 2-C 3-C 4-A 5-D 6-B 7-C 8-B 9-A 10-B 11-C 12-A 13-A 14-D 15-B 16-C 17-C 18-C 19-B 20-A 21-B 22-D 23-C 24-A 25-B