1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

El aletlerinde iş sağliği ve güvenliği sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 13 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    EL ALETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

    1. El aletlerinin güvenli kullanımına ilişkin genel prensipler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamaktadır?

    A) Takımlar kullanılmadan önce muayenesi yapılıp gerekli tamiratları yapılmalıdır.

    B) Aletler temizlendikten ve gerekenler yağlandıktan sonra yerlerine konmalıdır.

    C) Yapılacak işe uygun alet seçimini işçi deneyerek öğrenmelidir.

    D) Tezgâhların üzerlerinde sadece gerekli olan aletler bulundurulmalıdır.

    2. Elektrikli el aletleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi uygun bir iş güvenliği önlemidir?

    A) El aleti fişi takılı olarak taşınırken mutlaka anahtarından tutulmalıdır.

    B) Aletin ayar ve bakımı enerjisiz durumda iken yapılmalıdır.

    C) İki elin kullanılması gereken aletlerle çalışırken, işlenen parça mümkün olduğu kadar serbest bırakılmalıdır.

    D) Zarar görmüş aletle çalışılmasında sakınca görülmemişse, bu aletle çalışmaya devam edilmelidir

    3. Aşağıdakilerden hangisi elektrikli el aletlerinin kullanılmasında uyulması gereken İş güvenliği önlemlerinden değildir?

    A) Elektrikli matkap, testere ve taşlama çarkları gibi döner aletleri kullananlar eldiven giymelidir.

    B) Ağır olan elektrikli aletlerin düşürülme riskine karşı çalışanlar özel koruyucu ayakkabılar giymelidir.

    C) Matkap kullananlar oluşan tozlar için koyucu gözlük kullanmalıdır.

    D) Gürültülü aletleri kullananlar kulaklık ve tıkaç gibi koruyucular kullanmalıdır.

    4. Aşağıdakilerden hangisi elektrikli el aletlerinin kullanımı için güvenli bir çalışma değildir?

    A) Ağır olan elektrikli aletlerin düşürülme riskine karşı çalışanlar özel koruyucu ayakkabılar giymelidir,

    B} Gürültülü aletlerin kullanımında diğer çalışanları duyabilmek için kulaklık ve tıkaç gibi koruyucular kullanılmamalıdır.

    C) Kıvılcım meydana getirebilecek işlerde yangın tehlikesine karşı iş elbiselerinde yağ ve çözücü artıkları bulunmamalıdır.

    D) Taşınabilir elektrikli el aletlerinin topraklanması, topraklama elemanı bulunan özel fiş ve prizlerle yapılmalıdır.

    5. Aşağıdakilerden hangisi bileme ve taşlama çarklarında yapılan çalışmalarda oluşabilecek kazaların sebeplerinden değildir?

    A) Toz ve çapakların elle temizlenmesi

    B) Koruyucu gözlük kullanılması

    C) Toz ve çapakların göze kaçması

    D) Çarkın sağlam takılmaması

    6. Aşağıdakilerden hangisi eğe kullanımında dikkat edilecek hususlardan biridir?

    A) Eski eğelerden keski, kalem veya zımba gibi aletler yapılmalıdır.

    B) Eğelemede titreşim olmaması için iş parçası mengeneye bağlanmalıdır.

    C) Eğe talaşları üflenerek dikkatlice temizlenmelidir.

    D) Eğelemede, kolların çabuk yorulmaması için vücut hareket ettirilmemelidir,

    7. Eğeler ile çalışma yapılırken uyulacak kural- , lara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? J

    A) Metal bileziği bulunan sağlam sapları olmalıdır.

    B) Eğeler sapsız kullanılmamalıdır.

    C) Eğe talaşları üflenerek dikkatlice temizlenmelidir.

    D) Eski eğelerden keski veya kalem gibi aletler yapılmamalıdır.

    8. Çekiçle çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Aşınmış ve ezilmiş çekiç kullanılmamalıdır.

    B) Gevşek ve çatlak saplı çekiç kullanılmamalıdır.

    C) Çekiç başı malzemeye paralel şekilde vurulmamalıdır.

    D) Malzemeyi tutmak için özel tutucu maşalar kullanılmalıdır

    9. Tornavida ile çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Vida başına göre uygun tornavida seçilmelidir.

    B) Tornavida ucu keski ucu gibi bilenmelidir.

    C) Tornavidaya çekiçle vurulmamalıdır.

    D) Malzeme kol üstünde veya bacakta tutularak tornavida kullanılmamalıdır

    10. Anahtarlar ile çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Ağzı bozulmuş anahtar kullanılmamalıdır.

    B) Anahtar çekerek değil iterek kullanılmalıdır.

    C) Küçük anahtarlar fazla zorlanmamalıdır.

    D) Anahtar başka amaçlar için kullanılmamalıdır.

    11. Keskiler ile çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlış-

    A) Keski başında oluşacak çapaklar zımpara taşı veya.eğe ile temizlenmelidir.

    B) Küçük parçaların sıçrama ihtimaline karşı koruyucu gözlük kullanılmalıdır.

    C) Keski ve çekiç gevşek tutulmalıdır.

    D) Keski başının ve çekiç yüzünün yağlı ve kaygan olmamasına dikkat edilmelidir.

    12. Manivela ve sökme aletleri ile çalışma yapılırken uyulacak kurallara ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Yapılacak işe uygun seçilmelidir.

    B) Kullanımı sırasında kayarak diğer şahıslara zarar vermemesine dikkat edilmelidir.

    C) Sert çelikten yapılmamalıdır.

    D) Destek olarak tahta plastik veya yumuşak malzeme kullanılmamalıdır.

    13. Aşağıdakilerden hangisi el testeresi ile yapılacak çalışmalarda dikkat edilecek hususlardan birisi değildir?

    A) Testere ileri sürerken iş parçasına bastırıl-' malı ve geri çekerken serbest bırakılmalıdır.

    B) İş parçasının kesilmesi sona ererken, aniden koparak elin yaralamaması için, sona doğru uygulanan baskı artırılmalıdır.

    C) Testere laması eğilmeye ve bükülmeye fazla dayanıklı değildir.

    D) Elle kesmede uygun hız dakikada 40 - 50 gidiş geliştir.

    14. Aşağıdakilerden hangisi el aletleri ile çalışırken uyulması gereken kurallardan biridir?

    A) Aynı işleri yapmak için birkaç farklı el aleti kullanmak

    B) Yapılan işe göre en doğru el aletini kullanmak

    C) El aletini malzemeye uygun bir tempoda kullanmamak

    D) El aletine fazla baskı uygulamak

    15. Patlayıcı ortamlarda kullanılan el aletleri hangi malzemeden yapılmalıdır?

    A)Yanmaz B)Pik demir C)Kıvılcım çıkarmayan D) Çelik

    16. El aletlerinin konulduğu raflardan düşmemesi için raf etekliğinin yüksekliği en az kaç cm olmalıdır?

    A) 2 B)4 C)5 D) 7

    17. Elektrikli el aleti ile yapılan çalışmalarda genel olarak uyulacak tedbirlere ilişkin aşağıdakilerden haneisi yanlıştır?

    A) Mandren anahtarları yuvasına sıkıca oturmalıdır.

    B) Çalışanın ayakaltında yalıtkan paspas veya tahta gibi akımı iletmeyen malzeme bulunmalıdır.

    C) Eller vücut ve ortam ıslak olmamalıdır.

    D) El aletleri fişe takılı iken ayar edilmemelidir

    18. Kesme işlerinde kullanılan bıçaklarda bulunması gereken özelliklere ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Bıçak saplarının kabza mahfazaları elyaf, deri veya paslanmaz çelikten yapılmış olacaktır.

    B) Bıçakların parmak kavramları veya kalkanları olacaktır.

    C) Kauçuğun kesilmesinde kullanılan bıçakların uçları sivri olacaktır.

    D) Bıçakların taşınmaları için uygun kılıfları bulunacaktır


    CEVAP ANAHTARI

    1-C 2-B 3-A 4-B 5-B 6-C 7-C 8-C 9-B 10-B 11-C 12-D 13-B 14-B 15-C 16-A 17-A 18-C