1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Elektrikle çalişmalarda iş sağliği ve güvenliği sorular -nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 15 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ



    1. Bir iletkenden akan elektrik akımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Elektronlar, kaynağın (pilin) (+) ucundan {-) ucuna doğru akarlar.

    B) Elektrik akımı, birim sürede iletkenden akan elektronların sayısı ile ölçülür.

    C) Elektrik akımı, elektronların iletkenlerin içinden akması ile oluşur.

    D) Elektronlar (+) değil, (-) elektrik ile yüklüdür.

    2. Elektrikli bir aletin şasesi neden topraklanır?

    A) Elektrikli aletin içinde bir kısa devre olması durumunda panodaki kaçak akımı rölesinin atabilmesi için

    B) Elektrikli aletin fazlarının dengesiz yüklenmesi durumunda nötr noktasında oluşan gerilimin sıfırlanabilmesi için

    C) Şaseye herhangi bir nedenle elektrik kaçağı geçtiği zaman bu elektriğin topraklama ham vasıtası ile toprağa akmasını sağlayabilmek için

    D) Elektrikli aletin şasesi ile toprak arasındaki topraklama iletkeninden toprağa akım geçtiği zaman aletin şasesinin geriliminin toprağa göre daima pozitif kalmasını ve bu şekilde aletin paslanmasının önlenebilmesi için

    3. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç mA'dir?

    A) 40 B)30 C)20 D) 10

    4. Kaçak akım rölesinin kullanım amacı nedir?

    A) Kaçak elektrik kullanıldığı zaman atmak ve bu şekilde kaçak elektrik kullanımını önlemek

    B) Elektrikli aletlerden birisinde faz-şase-toprak arızası olması durumunda atarak aletin yanmasını önlemek

    C) Elektrikli aletlerden birisinde faz-şase-toprak arızası olması durumunda atarak aletin yanmasını önlemek

    D) Elektrikli aletlerden birisinde çok küçük ve uzun bir süre devam eden bir elektrik akım kaçağı olduğu zaman, kesicinin atmaması nedeniyle sayacın fazla tüketim kaydetmemesi ve bu şekilde zarara girmemek için devreyi açmak ve aleti devre dışı etmek

    5. Küçük AC gerilim ne demektir?

    A) Anma gerilimi 50 Volttan daha düşük AC gerilimdir.

    8) Anma gerilimi 40 Volttan daha düşük AC gerilimdir.

    C) Anma gerilimi 24 Volttan daha düşük AC gerilimdir.

    D) Anma gerilimi 12 Volttan daha düşük AC gerilimdir, zil devreleri gibi devrelerde kullanılır.

    6. Bir elektrik ark kaynağında meydana gelebilecek elektrik şokunu engellemek için alınması gerekli önlemlerle ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Doğru kablo çapı kullanılmalıdır.

    B) Duy ve ekipman arasındaki kablo, topraklama kablosu olarak kullanılmalıdır.

    C) Elektriksel bağlantıların kuru, temiz ve sıkı olması sağlanmalıdır.

    D) Elektrikle çalışan tüm ekipman ve iş parçaları topraklanmalıdır.

    7. Elektrik tesisatında topraklama ile ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Elektrik tesisatı veya teçhizatının bakım ve onarımında, devreden çıkaracak bir devre kesme tertibatı bulunacak ve bu tertibat eş zamanlı olarak toprak hattını da devreden çıkaracaktır.

    B) Topraklamada, bağlantı hatları açık çekildiği takdirde, mekanik ve kimyasal etkilerden korunmuş olacaktır.

    C) Toprak hatları, kolay muayene edilecek şekilde çekilmiş olacaktır.

    D) Topraklama devresi, düşük dirençli iletkenden yapılmış olacaktır.

    8. I. Büyüklüğü 20 mA'den fazla olan akımlar^

    kalpte elektrik dengesinin bozulmasına yol açabilir.

    II. İnsanın hissedebileceği akım, 0,01 mA'dan başlamaktadır.

    III. Büyüklüğü 5 mA'e kadar olan akımlar hiçbir tehlike oluşturmamaktadır.

    Elektrik akımının insan vücuduna etkileri açısından yukarıdakilerden hangileri doğru-/ dur?

    A) Yalnız l B) İve II

    C) İve III D) 1,11 ve III

    9. Aşağıdakilerden hangisi elektrikle çalışmalarda tehlike oluşturabilecek durumlardan değildir?

    A) Yıpranmış elektrikli el aletleri

    B) Preslerde çift el kumanda kullanılmaması

    C) Topraklaması yapılmamış tezgahlar veya el aletleri

    D) Topraklamanın belirli periyotlarla kontrolünün yapılmaması

    10. Çalışanların elektrik çarpmasına karşı korunabilmesi için aşağıdakilerden hangisi etkisizdir?

    A) Çalışanların üzerinde elektrik olan iletkenlere temas etmelerinin Önlenebilmesi için çalışanlarla üzerinde elektrik olan iletkenler arasına koruyucu yalıtım sağlayan bir perdelemenin yapılması

    B) Kısa devre açma akım değerleri uygun otomatik sigortaların kullanılması

    C) Hattın nötr iletkeninin topraklanması

    D) Kaynakta küçük gerilim kullanılması

    11. Doru akım (DC) devrelerinde tehlikeli gerilimin alt sınır değeri kaç volt olarak kabul edilmektedir?

    A) 36 volt. B) 50 volt.

    C) 80 volt. D) 120 volt.

    12. Alçak gerilim devrelerinde elektrik çarpması sırasında akım değerine bağlı olarak kalbin düzensiz atışlarına ne denir?

    A) Fibrilasyon B) Heyecen

    C) Travma D) Tansiyon

    13. Aşağıdakilerden hangisi elektrik çarpmasına karşı alınacak önlemlerden değildir?

    A) Koruyucu yalıtma

    B) Topraklama

    C) Sigorta kullanma

    D) Üzerinde durulan yeri yalıtma

    14. Bina girişlerine takılan ve yangına karşı koruma amacıyla kullanılan kaçak akım koruma rölesi akım değeri kaç miliamperdir?

    A) 30 mA. B) 300 mA.

    C) 42 mA. D) 400 mA,

    15. Aşağıda belirtilenlerden hangisinin yüksek gerilim hücrelerinde bulunması zorunlu değildir?

    A) Yangın söndürme cihazı

    B) Kısa devre ve topraklama teçhizatı

    C) Istaka

    D) Kontrol kalemi

    16. Aşağıdakilerden hangisi fiş ve priz sistemlerinde uyulması gereken güvenlik önlemlerine aykırıdır?

    A) Ara fiş ve priz düzenlerinin yalıtkan düzenekleri uygun şekilde korunmalıdır.

    B) Küçük gerilim devrelerindeki fişler aynı yerde bulunabilecek daha yüksek gerilimli prizlere uyacak türden seçilmelidir,

    C) Kırık ve çatlak fiş ve prizler kullanılmamalıdır.

    D) Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları, akım kontak elemanlarından önce bağlantıyı sağlamalıdır.

    17. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları, akım kontak elemanlarından önce bağlantıyı sağlamalıdır.

    B} Değeri 32 Amperin altında olan sigortalar en az bir şalterle ve anahtarla kontrol altına alınmalıdır.

    C) Fişler, aynı tesiste kullanılan farklı gerilimler için kullanılan prizlere sokulmayacak yapı ve özellikte olmalıdır.

    D) Makinelerin madeni gövdelerinde oluşabilecek kaçak akımların zararlı etkisini en aza indirmek için topraklama yapılmalıdır.

    18. Makine ve tezgahların madeni kısımlarında oluşabilecek elektrik kaçaklarından çalışanları korumak için uygulanan yöntemlerden hangisi sakıncalıdır?

    A) Topraklama

    B) Kaçak akım rölesi kullanma

    C) Küçük gerilim kullanma D) Sıfırlama

    19. "Yer altı kablolarında yapılacak bir işlemde, elektrik kesilmesinden hemen sonra.......................temin için, üzerinde çalışılması gereken kabloların bütün iletkenleri kısa devre edilmeli ve topraklanmalıdır."

    Yukarıdaki boşluğu gelebilecek en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Statik yük boşalmasını

    B) Akım boşalmasını

    C) Kapasitif boşalmayı

    D) Gerilim boşalmasını

    20. Yüksek gerilim hatlarında yapılan çalışmalarda, çalışanın güvenliğinin sağlanması için hatlar kısa devre edilmeli ve topraklanmalı-dır.

    Kısa devre ve topraklama işlemi nerede yapılır?

    A} Çalışılacak hattın en uç kısmına tek taraflı

    B) Çalışılacak hattın en son kısmına hat tarafına

    C) Çalışma yerinin en yakın kısmına ve her iki ucuna

    D) Enerjinin kesildiği ayırıcı ve kesiciden hemen sonra

    21. Elektrikli Kuvvetli akım Tesisleri Yönetmeliği'ne göre aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?

    A) Tehlikeli gerilim, etkin değeri, alçak gerilimde 42 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.

    B) Alçak gerilim, etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir.

    C) Yüksek gerilim, etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.

    D) Alternatif akım frekansa bağlı olarak yönü ve şiddeti değişen akımdır

    22. Kazanlar, tanklar ve benzeri dar yerlerle nemli ve ıslar yerlerde, elektrikli et lambalarında doğru gerilim kullanılmıyorsa, lamba gerilimi en fazla kaç volt olmalıdır?

    A) 42 Volt. B) 50 Volt.

    C) 120 Volt. D) 220 Volt.

    23. Aşağıdakilerden hangisi parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlerle bu maddelerin yakınındaki yerlerde, statik elektrik yüklerinin meydana gelmesine karşı alınacak tedbirlerden değildir?

    A) Topraklama

    B) İyonizasyon

    C) Kaçak akım koruma rölesi

    D) Nemlendirme.

    24. "Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddelerin İmal edildiği, işlendiği veya depolandığı yerler yıldırıma karşı yürürlükteki yönetmelik ve şartnamelere göre yapılacak yıldırımlık tesisatı ile, hava hatları İse uygun kapasitedeki ............................ile korunacaktır."

    Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi | gelmelidir ?

    A) Parafudr B) Akım trafosu

    C) Sigorta D) Paratoner

    25. Parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddeler bulunan yerlerde, aydınlatma devresi de dahil olmak üzere elektrik tesisatı ne kadarı geçmeyen süreler içinde kontrol ve bakıma tabi tutulmalıdır?

    A) 3 ay B)6ay C) l yıl D) 2 yıl

    26. Yer değiştirebilen İşletme elemanlarının topraklama tesisatı en fazla hangi sürede yetkili teknik elemanlar tarafından muayene edilmelidir?

    A) 3 ay B)6ay C)l yıl D) 2 yıl

    27. Enerji nakil ve dağıtım hatlarının topraklamaları en fazla hangi sürede muayene, ölçme ve denetlemeye tabi tutulmalıdır?

    A) 6 ay B) 1 yıl C) 2 yıl D) 5 yıl

    28. "Yüksek frekanstı akımlarda vücut direncinin....................sebebi ile, tehlikenin azaldığı

    söylenebilir."

    Yukarıdaki boşluğu aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Azalması B) Artması

    C) Aynı kalması D) Nötr olması

    29. I.Elektrik aletinin çift yalıtımlı olması,

    II. Elektrik aletinin küçük gerilimle çalışması,

    II. Elektrik aletini besleyen elektrik hattı üzerinde toprak kaçak akım şalteri bulunması,

    IV. Elektrik aletini besleyen elektrik hattı üzerinde aşırı akım sigortası bulunması.

    Yukarıdaki durumlardan hangisinde/hangilerinde elektrik aletleri kullanılırken topraklamaya gerek yoktur?

    A) Yanız I B) I ve II

    C) 1,11 ve III D) 1,11,111 ve IV

    30. Kesici ve ayırıcı İle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Gerekli durumlarda kesici kullanılmadan ayırıcı kullanılabilir.

    B) Ayırıcı açılmadan kesici açılıp kapatılamayacak şekilde olmalıdır.

    C) Kesici açılmadan ayırıcı açılıp kapatılamayacak şekilde olmalıdır.

    D) Yüksek akım devrelerinde kesici olmadan da ayırıcılarla kontrol yapılabilir.


    l-A 2-C 3-B 4-C 5-A 6B 7-A 8-B 9-B 10-B 11-D 12-A 13-C 14-B15-D 16-B 17-B 18-D 19-C 20-C 21-A 22-A23C 24-A 25-C 26-B 27-D 28-B 29-B 30-C
  2. fiziko İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİSORULARI
    1-) Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlerle bu maddelerin yakınındaki yerlerde statik elektrik yüklerinin meydana gelmesine karşı aşağıda verilen güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Ayırıcı transformatör b) İyonizasyon c) Nemlendirme d ) Topraklama


    2-) Aşağıda verilen elektrikli el aletleri özelliklerinden hangisi yanlıştır?

    a) Elektrikli el aletleri kullanılmadan önce yetkili kimseler tarafından kontrol edilmeli

    b) Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sapları yeterli cins ve kalınlıkta akım geçirmeyen maddeyle kaplı olmalı

    c) Taşınabilir ağır elektrikli aletlerin bir yerden diğer bir yere taşınması özel sapan veya askılarla yapılmalı ve bu sapan askılar çalışma sırasında kullanılmalıdır

    d) Elektrikli el aletleri kendi özel gayeleri için doğru olarak ve kendi kapasiteleri içinde, aşırı zorlanmalara başvurulmadan kullanılmalı


    3-) Atmosferde doğal elektriklenme sonucu bulutla yer arasında bir elektrik boşalmasına ne denir?

    a) Yıldırım b) Paratoner c) Şimşek d) Gök gürültüsü


    4-) Kurşun-asitli sabit akümülatör tesisleri için aşağıda verilen özelliklerden hangisi yanlıştır?

    a) Tabanı aside dayanıklı malzemeden yapılmış, iyi havalandırılmış olmalı

    b) Kuru havalı, serin ve sarsıntısız olmalı, sıcaklık değişmelerinden korunmalı

    c) Anahtar, priz vs. gibi alevlenmeye sebep olabilecek kıvılcım çıkaran elektrik araçları akü odalarının dışına konulmalıdır

    d) Kapılar içeri doğru açılacak şekilde yapılmalıdır


    5-) Paratonerler ve yıldırıma karşı alınan diğer koruyucu tertibat en az hangi sürelerde periyodik olarak ehliyetli elektrikçi tarafından kontrol edilerek, belgelendirilmelidir?

    a) 1 yıl ( )3 ay ( )6 ay ( )2 yıl


    6-) Enerji nakil ve dağıtım hatlarının topraklamaları en fazla hangi sürelerde muayene, ölçme ve denetlemeye tabi tutulmalı, ölçüm sonuçları kaydedilmelidir?

    a) 2 yıl b) 5 yıl c) 1 yıl d) 6 ay


    7-) Alçak gerilimli tesislerde yapılacak işlere girişilmeden önce gerilim kesilmelidir. Ancak zorunluluk hallerinde, çalışma müsaadesi veya hizmet talimatında sayılan şartlar dahilinde ve aşağıdaki hususlara hangisine uyularak çalışma yapılması zorunlu değildir?

    a) Platformu olmayan bir direğe çıkılmasını icap ettiren bir işlem veya diğer işlerde yalıtkan bir eşya üzerinde durulmalısına gerek yoktur.

    b) İyi durumda bulunan yalıtkan eldivenler ve sapı yalıtkan aletler kullanılmalı

    c) Nötr teli dahil işyerine yakın olan gerilim altındaki diğer iletkenlerden çalışanın kendisini önceden izole etmesi sağlanmalıdır

    d) Çıplak iletkenler civarında çalışırken baret, yalıtkan altlıklı iş ayakkabısı ve iş elbisesi giyilmeli


    :cool: Tevzi tabloları için aşağıda verilen güvenlik tedbirlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Sigorta, şalter ve anahtarların üzerine, kumanda ettiği yeri gösteren etiketler bulunmalı

    b) Metal gövdesi topraklanmalı diğer gerilim altında olmayan metal bölümleri topraklanmamalı

    c) Tozlu ve nemli yerlerde tamamen sızdırmaz biçimde kapalı dökme demir ya da çelik saçtan yapılmalı

    d) Çalışanların erişebileceği yerlerde bulunanların kontrol tertibatı ile benzeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içinde olmalı


    9-) Aşağıdaki Fiş-Priz Sistemleri ile ilgili özelliklerden hangisi yanlıştır?

    a) Fişler, aynı tesiste kullanılan farklı gerilimler için kullanılan prizlere sokulmayacak yapı ve özellikte olmalı

    b) Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları akım kontak elemanlarından sonra bağlantıyı sağlamalı

    c) Kırık ve çatlak fiş-prizler kullanılmamalı

    d) Ara fiş-priz düzenlerinin yalıtkan düzenekleri uygun şekilde korunmalı


    10-) Aşağıda verilen elektrik kaynağı işlerinde güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Yanıcı maddeler yakınında elektrik kaynağı yapılmamalıdır

    b) Elektrik kaynak işlerinde ehil kaynakçılar çalıştırılmalı

    c) Besleme ve kaynak kabloları, üzerinden taşıt geçmesi halinde zedelenmeyecek ve bozulmayacak şekilde korunmalı

    d) Elektrik kaynak makinelerinin şalteri, makineden ayrı bir kısımda bulunmalı, kablolar sağlam şekilde tespit edilmiş olmalı


    11-) Bir pilde elektron akış yönü aşağıdakilerden hangisidir?

    a) + uçtan + uça b) - uçtan – uça c) - uçtan + uça d) + uçtan - uça


    12-) Parlayıcı gaz veya buharların havaya karışması ile patlama tehlikesi bulunan yerlerdeki elektrik alet ve teçhizatı için aşağıda verilen güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Alev geçirmez cihazların üzerinde yapılacak herhangi bir onarım veya değişiklik bu cihazların ilk güvenlik durumlarını bozmayacak veya azaltmayacak şekilde yapılmalı

    b) Elektrik tesisat boruları tehlike alanına girdikleri noktada alev sızdırmaz buatlarla donatılmalı

    c) Alev geçirmez cihazlar için kullanılacak iletkenler eksiz borular içinde bulunmalı

    d) Elektrik alet ve teçhizatı tehlikeli anında ani müdahaleler için alanın içinde kurulmalı


    13-) Don halinde bir ağaç direğe çıkılmadan önce aşağıdakilerden hangisi yapılırsa yanlış olur?

    a) Direğin kaldırma çatalları, payanda veya lenteleme gibi başka bir vasıta ile kuvvetlendirilmesi sağlanmalı

    b) Sağlam olduğundan emin olunmadıkça çıkılmamalı

    c) Dip kısmı en az 20 santimetre kazılıp çürüme olup olmadığı muayene edilmeli

    d) Bir çekiç ile dip tarafına vurulmak suretiyle dolgun ve tınlayan bir ses çıkarıp çıkarmadığı kontrol edilmeli


    14-) Depoların parlayıcı sıvılarla doldurulması ve boşaltılmasında araç ile depo arasında topraklama hattı bağlantısı yapılmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Çalışanları elektrik çarpmalarına karşı korumak

    b) Statik elektriklenmeyi önlemek

    c) Elektrik enerjisinden tasarruf sağlamak

    d) Depoları korozyona karşı korumak


    15-) Transformatör, kondansatör ve benzerlerinin konulduğu işyerlerinde aşağıdaki alınacak güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Yeteri kadar havalandırılması sağlanmalı ve duvarları ile kapıları yangına dayanıklı olmalı

    b) Soğutmalı transformatörleri yanabilir malzemelerden yeteri kadar uzakta bulunmalı

    c) Transformatörler ve kondansatör merkezlerindeki diğer yüksek gerilim cihazları açıkta olmalı

    d) Şarj kalıntılarını önleyecek şekilde bağlanmış ve kontrol edilmiş olmalı


    16-) Elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesislerinin topraklama tesisatı, hatlar hariç en fazla hangi sürelerde muayene, ölçme ve denetlemeye tabi tutulmalı, ölçüm sonuçları kaydedilmelidir?

    a) 1 yıl b) 6 ay c) 2 yıl d) 5 yıl


    17-) Yer değiştirebilen işletme elemanlarının topraklama tesisatı periyodik olarak en az hangi sürede yetkili teknik elemanlar tarafından muayene ve ölçümleri yapılmalıdır?

    a) 2 yıl b) 1 yıl c) 6 ay d) 3 ay


    1:cool: Sigortalar değiştirilmeden önce yapılacak aşağıdaki işlerden hangisi yanlıştır?

    a) Sigortanın yeniden yanması ihtimali göz önüne alınarak tel sarılarak köprülenmiş sigortalar kullanılmalı

    b) Sigorta gerilim dışı bırakılamıyorsa, kesicilerle devrenin kesilmesi sağlanmalı

    c) Gerilim yokluğu kontrol edilmeli

    d) Gerilim dışı bırakılmalı


    19-) Tehlikeli gerilim sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) 150 b) 120 c) 50 d) 32


    20-) Parlayıcı, patlayıcı tehlikeli ve zararlı maddeler bulunan yerlerde, aydınlatma devresi de dahil olmak üzere elektrik tesisatı en fazla ne kadar süreler içinde muntazaman ehliyetli elemanlar tarafından kontrol ve bakıma tabi tutulmalıdır?

    a) 2 yıl b) 1 yıl c) 6 ay d) 3 ay


    21-) Elektrik iç tesislerinde alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan sigortalar kaç amperin üzerinde en az bir şalter veya anahtarla kontrol altına alınmalıdır.

    a) 60 amper b) 40 amper c) 24 amper d) 32 amper


    22-) Yüksek gerilim tesislerinde çalışmaya başlamadan önce aşağıdaki tedbirler hangisinin ilk önce yapılması gerekir?

    a) Kilitleme tertibatı mevcut değilse, kesici ve ayırıcının yanında bir nöbetçi bulunmalı

    b) Üzerinde çalışma yapılmalı teçhizatı gerilimsiz bırakmak için kesiciler ve ayırıcılar açılmalıdır

    c) Kesici ve ayırıcının her fazının açık olduğu gözle ve araç ile teker teker kontrol edilmeli

    d) Görev Emri ve Çalışma Müsaadesi Formu düzenlenmeli, çalışma yapılacak tesisin özelikleri çalışanlara bildirilmeli


    23-) Statik elektik birikmelerine karşı alınacak aşağıdaki güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Sentetik akaryakıt kapları iletken maddelerle kaplanmamalı

    b) Titan, Alüminyum ve Magnezyum ince tozlarının taşındığı yerlere statik elektrik dedektörleri konulmalı

    c) Lastik tekerlekler üzerinde hareket eden tankerler yüklü oldukları statik elektrikten tamamen arındırılmadıkça dolum yerlerine sokulmamalı

    d) Yük gidericileri ve nötralizatörler koymak


    24-) Yüksek gerilim tesislerine ayrılan ve işletilen yerlerin aşağıdaki özelliklerinden hangisi yanlıştır?

    a) Kapıları kilitli tutulmalı ve ilgisiz kişilerin girmeleri önlenmeli

    b) Buralarda çalışanlar, buralarda giyinip soyunmalı

    c) Küçük boyutlu elektrik gereçlerinden başka eşya konulmamalı

    d) Bu yerlerin kapısına giriş yasağını bildiren ikaz levhası asılmalı


    25-) Alçak gerilim olarak nitelenen değer aşağıdakilerden hangisidir?

    a) 1000 V a kadar b) 1000 V dahil altı c) 1000 V dahil üstü d) 1000 V üstü


    26-) Teknik ve işletme bakımından dokunmaya karşı koruma yapılamazsa aşağıdaki alınacak emniyet tedbirlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Çalışma zeminini yalıtılmalı

    b) Yalıtılan çalışma zemininin izolasyon direnci ölçülerek uygunluğu tespit edilmeli

    c) Yalıtkan ayakkabı kullandırılmamalı

    d) Tesisin uygun yerlerine gerekli ikaz levhaları asılmalı


    27-) Taşınabilir çıplak metal kısımlı elektrikli el aletlerinin aşağıdaki güvenlik önlemlerinden hangisi yanlıştır?

    a) Yüksek amperajlı prizler üzerinde ayrıca bir şalter bulundurulmalı

    b) Kablolar dağınık bulundurulmamalı, geçitlerde zeminden geçirilmeli

    c) Besleme kablosu içinde bulunan özel topraklama iletkeni ile topraklanmalı

    d) Topraklanmaları, topraklama elemanı bulunan fiş ve prizlerle yapılmalı


    2:cool: Kapasitif boşalmayı temin için, üzerinde çalışılması gereken kabloların bütün iletkenleri için aşağıda yapılması gereken işlerden hangisi yanlıştır?

    a) Sözlü olarak telefon veya telsizle verilen talimatlar tekrar ettirilmeli, yanlış anlamalara ve hatalı manevra yapılmasına meydan verilmemelidir

    b) Kısa devre edilmeli ve topraklanmalı

    c) Kısa devre ve topraklama işlemi çalışma yerinin en yakın kısımları üzerinde ve bu yerin her iki ucunda yapılmalı

    d) Kısa devre yapmaya gerek yoktur, sadece kablo uçlarının bir yere temas etmemesi yeterlidir.


    29-) Güvenlik transformatörü kullanılması halinde çıkış devresine en fazla kaç adet elektrikli el aleti bağlanabilir?

    ( )3 ( )1 ( )10 ( )5


    30-) Elektrikle ilgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelik gereği 1. Grup için aşağıdakilerden hangisi yetkilidir.

    a) En az 3 veya 4 yıl elektrikle ilgili yüksek teknik öğrenim görenler

    b) En az 2 yıllık elektrik ile ilgili yüksek teknik öğrenim görenler

    c) Ortaokuldan sonra en az 4 veya 5 yıl elektrikle ilgili mesleki teknik öğrenim görenler

    d) Lise mezunu olup bir öğrenim yılı süreyle elektrik ile ilgili bakanlıkların açmış olduğu kursları başarı ile tamamlamış olanlar


    31-) Elektrikle ilgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelik gereği 150 kW-400V Elektrik iç tesisi yapım işlerinde aşağıdaki gruplardan hangisi yetkilidir.

    a) 1. grup b) 2. grup c) 3. grup d) 4. grup


    32-) 250 – 450 kV gerilime yaklaşma mesafesi kaç metredir?

    a) 2m b) 2,5 m c) 3m d) 3,5 m


    33-) Yer altı kablolarında yapılacak bir işlemde, elektrik kesilmesinden hemen sonra …………… temin için, üzerinde çalışması gereken kabloların bütün iletkenleri kısa devre edilmeli ve topraklanmalıdır.
    Cümleyi tamamlamak için aşağıdakilerin en uygunu hangisidir?

    a) Kapasitif boşalmayı b) Akım boşalmasını c) Statik yük boşalmasını d) Gerilim boşalması


    34-) Açık hava elektrik tesisleri en az …………… yükseklikteki duvar veya tel kafes çitle çevrilmiş olmalı, ikaz levhaları takılmalı, giriş kapıları kilitli olmalıdır. Tesislerin içi ve etrafı kuru ottan arındırılmış olmalıdır.
    Cümleyi tamamlamak için aşağıdakilerden en uygunu hangisidir.

    a) 180 cm b) 200 cm c) 250 cm d) 300 cm


    35-) Elektrik şebekelerinin bakım onarım, yenileme işlerine başlamadan önce, bu şebeklerden beslenen tüketicilerde ………….. bağlı olup olmadığı araştırılmalı,……………olup olmadığı tespit edilmelidir.
    Cümleyi tamamlamak için aşağıdakilerden en uygunu hangisidir.

    a) jeneratör – ters besleme b) akım – ters besleme c) jeneratör – akım d) cihaz - jeneratör


    36-) Kuvvetli akım tesislerinde yapılacak bakım onarım çalışmaları sırasında çalışanların hayatının korunması açısından mutlaka alınması gereken 5 önlemden en son yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir.

    a) Gerilimin her yönden kesilmesi

    b) Çalışılacak yerlerde gerilimin olmadığının kontrolü

    c) Çalışılan yerlerde, işletme esnasında gerilim altında bulunması gereken başka yerler varsa bunlarla temasın önlenmesi.

    d) Kısa devre etme ve topraklama


    37-) Çarpılmalarda yaralanmanın ciddiyetinde etken olan büyüklük nedir?

    a) Gerilim b) Akım c) Elektron d) Mesafe


    3:cool: Alçak gerilim ve yüksek gerilim arasındaki sınır gerilim değeri aşağıdakilerden hangisidir.

    a) 380 Volt b) 660 Volt c) 1000 Volt d) 6000 Volt


    39-) Parlayıcı patlayıcı ve yanıcı maddelerin imal edildiği işlendiği veya depolandığı yerler yağ, boya ve diğer parlayıcı sıvıların bulunduğu binalar iler üzerinde direk vey asivri çıkıntılar yahut su depoları gibi yüksek yerler bulunan binalar yıldırıma karşı yürürlükteki yönetmelik ve şartnamelere göre yapılacak yıldırımlık tesisatı ile hava şartları ise uygun kapasitedeki …………………. İle korunacaktır.
    Cümleyi tamamlamak için aşağıdakilerden en uygunu hangisidir.

    a) Sigorta b) Paratoner c) Parafudr d) Akım trafosu


    40-) Son yıllarda büyük kullanım alanı bulmuş olan yeni bir kesici tipi olan, açma sırasında ark üzerine sabit basınçlı gaz üflenerek arkı söndürülen, yanmayan, çabuk soğuyan, dielektrik dayanımı yüksek ve zehirsiz olan ancak söndürme anında toz haline geldiğinde zehirli hale geçen temizlik anında lastik eldiven ve maske kullanılması gereken gaz hangisidir.

    a) SF6 b) Karbondioksit c) Azot d) Helyum


    41-) Elektrik enerjisi başlı başına bir tehlike kaynağı olup bu tehlike aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yanma b) Elektrik çarpması c) Travma d) Korkma


    42-) Elektrik çarpması sırasında kalp, her ne kadar çalışmaya devam etse de atışlar düzensiz gerçekleşir. Kalbin bu şartlar altındaki anlamsız atışlarına ne ad verilir.

    a) Çarpıntı b) Heyecan c) Travma d) Fibrilasyon


    43-) Alçak gerilim tesislerinden dolaylı dokunmaya karşı önemli ve en çok uygulanan hata akımı ile faaliyete geçen devre elemanları ile sağlanan koruma yöntemi hangisidir?

    a) Elektriksel artırma yöntemi

    b) Beslemenin otomatik olarak kesilmesi yöntemi

    c) Yerel eş potansiyel koruma yöntemi

    d) Koruma sınıfı 2 olan donanım veya bu donanıma eş değer yalıtım ile koruma yöntemi


    44-) Cisimlerin birbirlerine sürtünmeleri veya temasları sonucu elektron veya proton akışı sonucu meydana gelen durağan enerjiye ne ad verilir.

    a) Alternatif akım b) Doğru akım c) Statik elektrik d) Kondansatör


    45-) “Hata Akımı” terimi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    a) Yalıtkanlık hatası sonucu geçen akımıdır.

    b) Kısa devre akımı hata akımı olarak isimlendirilebilir.

    c) Toprak teması akımı hata akımı olarak isimlendirilebilir.

    d) Arızalı cihazın çektiği akım hata akımı olarak nitelendirilir.