1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Erdoganeng ile sınava hazırlık

Konusu 'Soru Bankası' forumundadır ve erdoganeng tarafından 10 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    yeni yönetmeliğe göre

    az tehlikeli ayda 12 saat ve artı kişi başına 10 dakika
    tehlikeli ayda 24 saat ve artı kişi başına 15 dakika
    çok tehlikeli 36 saat ve artı kişi başına 20 dakika
  2. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    s31)maksimum 4 ton yük kaldrıma kapasiteisne sahip bir kaldırma makinesinin en az kaç ton yüke dayanıklı yük freni olacaktır?

    A) 6 ton B) 5 ton C) 4 ton D)3 ton

    ipucu:bu soruda hesaplama yeni yönetmeliğe göre yapılacak

    s32)Aşağıdaki risk değerlendirmesi yöntemlerinden hangisinde risklere sayısal değerler verilmez?

    A) Hata Türleri ve Etkileri Analizi (FMEA)
    B) İş Güvenlik Analizi (JSA)
    C) Olursa-ne-olur Analizi
    D) Kinney Yöntemi

    s33)Ağır ve Tehlikeli işler Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabileceği ağır ve tehlikeli işlerden birisidir?

    A) Çimento üretim işleri
    B) Arama ve sondaj işleri
    C) Seramik imaline ait işler
    D) İtfaiye işleri

    s34)Aşağıda verilen kişisel koruyucu donanımların hangisi Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında değildir?

    A) Miğfer, kalkan gibi koruyucular
    B) Solunum yolları koruyucuları
    C) Yüz, göz koruyucuları
    D) Kulak koruyucuları

    s35)Çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

    A) İşe devamsızlığı azaltmak
    B) İş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak
    C) Çalışanları yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek
    D) İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortamı temin etmek


    s36)Çalışma yerinde izin verilir düzeyi (MAK değeri) en fazla olan gaz aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Karbon monoksit
    B)Hidrojensülfür
    C)Karbondioksit
    D)Sülfürdioksit




    cevaplar 31 B 32 C 33C 34A 35 A 36 C
  3. RAFET CAN KIRIKLAR İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    34202
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Bu değerler çok eskide kaldı önce 12-24-36 saat kalktı ardından 2 ay önce de 6-8-12 dakika olarak değişti. Güncel yönetmeliklere dikkat etmenizi öneririm. CSGB sitesindeki bazı yönetmelikler hala eski maalesef güncellemiyorlar. Aman dikkat...
  4. Buket Baytan İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    17543
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    erdoganerg arkadaşımız Risk Değerlendirme Metodolojilerini çok güzel özetlemiş. ellerine sağlık. Bende bir kaç ek yapacağım.
    Bir de Hata Ağacı Analizi de grafiksel modeldir. sadece Olay ağacı analizi değil. İngilizce kısaltmalarını da yazdım eski sınav sorularında sorulduğunu gördüğüm için. yoksa kafaları karıştırmak için değil. Faydalanmanız dileğimle

    1. Ön Tehlike analizi (PHA- Preliminary Hazard Analysis) Tesisin son tasarım aşamasında ya da daha detaylı .alışmalara model olarak kullanılabilecek olan hızla hazırlanabilen, kalitatif bir metod. Bu metodolojiden çıkan sonuç hangi tür tehlikelerin sıklıkla ortaya çıktığını ve hangi analiz metodlarının uygulanması gerektiğini belirler.
    2. İş Güvenlik analizi (JSA:Job Safety Analysis) Kişi ve gruplar tarafından gerçekleştirilen iş görevleri üzerine yoğunlaşır.
    3. Olursa Ne Olur (What if) erdoganeng arkadaşımız güzel özetlemiş bunu
    4. Checklist kullanılarak Birincil Risk Analizi (Checklist-PRA)
    5. Birincil Risk Analizi (PRA- Preliminary Risk Analysis)
    Bir Faaliyeti yerine getirirken gerçekleşebilecek kazaları analiz edebilmek için kullanılan sistematik bir yöntemdir. Her bir kaza için analiz, kazaları önlemek veya kaza nedenlerini önlemek için çok belirgin korunma yolları tanımlar.
    6. Risk Değerlendirme Karar Matrisi (Risk Assesment Decision Matrix)
    a. L Tipi Matris Diyagram (5X5 Matris): Analist tek başına yapabilir.
    b. Çok değişkenli X Tipi Matris Diyagram
    5 yıllık geçmiş kaza araştırmasına ihtiyaç vardır. Tek başına bir analist yapamaz. Tecrübeli bir takım lideri önderliğinde disiplinli takım çalışması ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda maliyet analizi de yapıldığından önlemlerin maliyeti ile riskin maliyeti kıyaslanarak, önlem almak yerine riskin tümüyle ortadan kaldırılmasına da karar verilebilir bu çalışma sonunda.
    7.Tehlike ve İşletilebilme Çalışma Metodolojisi (HAZOP:Hazard Analysis and Operability Studies) Kimya sanayinde yaygın kullanılıyor.
    8. Hata Ağacı Analizi (Fault Tree Analysis)
    Sistem hatalarını, sistem ve sistem b
    leşenlerinin hatalarındaki özgül sakıncalı olaylar arasındaki bağlantıyı gösteren mantıksal diyagramlardır. Tümdengelimli mantığa dayanan bir tekniktir.
    9. Olası Hata Türleri ve Etkileri analizi HTEA (FMEA:Failure Modes and Effects Analysis)
    Her hatanın nedenlerini ve etkilerini belirler, potansiyel hataları tanımlar.
    Risk öncelik katsayısı: Olasılık X Şiddet X Fark edilebilirlik. Olasılık, şiddet ve saptanabilirlik (farkedilebilirlik) e bağlı olarak hataların önceliğini ortaya çıkarır.
    4 çeşidi vardır. Sistem FMEA, Servis FMEA, Proses FMEA, Tasarım FMEA
    Risk öncelik değeri Karar
    01-50 Düşük Riskli
    50-100 Orta Riskli
    100-200 Yüksek Riskli
    200-1000 Çok Yüksek riskli
    10. Güvenlik Denetimi (Safety Audit)
    İki metodun kombinasyonudur. Fabrika ziyaretleri ve çeklist uygulanmasıdır.
    11. Olay ağacı Analizi (ETA:Event Tree Analysis)
    Başlangıçta nükleer endüstride daha çok uygulama görmüş ve nükleer enerji santrallerinde işletilebilme analizi olarak kullanılmıştır. Daha sonra diğer sektörlerde de sıklıkla uygulanmaya başlamıştır. Olay ağacı analizi başlangıçta seçilmiş olan olayın meydana gelmesinden sonra ortaya çıkabilecek sonuçların akışım diyagramı ile gösteren bir yöntemdir. Hata ağacı analizinden farklı olarak bu metodoloji tümevarımlı mantığı kullanır. Kaza öncesi ve kaza sonrası durumları gösterdiğinden sonuç analizinde kullanılan başlıca tekniktir.
    12. Neden Sonuç Analizi (Cause Consequence Analysis)
    Hata Ağacı analizi ile Olay ağaç analizinin harmanıdır. Neden analizi ile sonuç analizini birleştirir.

    Fine Kinney Metodu
    Risk öncelik değeri belirlemede ihtimal, frekans ve sonucun derecesi dikkate alınarak yapılmaktadır.
    R=İhtimalXFrekansXDerece (Sonuçların derecesi)
    R<20 kabul edilebilir
    20<R<70 Kesin Risk
    70<R<200 Önemli Risk
    200<R<400
    R>400 Çok yüksek risk
  5. bim İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Kamu
    ben de aynı şeyi söyleyecektim, siz benden önce görmüşsünüz, iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri 11 Ekim 2013 tarihli resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile değişti, işyeri hekimlerinin çalışma süreleri de 20 Temmuz 2013'te yayımlanan yönetmelik ile değişti.
  6. Ayhan MİLLİ İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    14382
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Buket Baytan, post: 75198, member: 26436"]erdoganerg arkadaşımız Risk Değerlendirme Metodolojilerini çok güzel özetlemiş. ellerine sağlık. Bende bir kaç ek yapacağım.
    Bir de Hata Ağacı Analizi de grafiksel modeldir. sadece Olay ağacı analizi değil. İngilizce kısaltmalarını da yazdım eski sınav sorularında sorulduğunu gördüğüm için. yoksa kafaları karıştırmak için değil. Faydalanmanız dileğimle

    1. Ön Tehlike analizi (PHA- Preliminary Hazard Analysis) Tesisin son tasarım aşamasında ya da daha detaylı .alışmalara model olarak kullanılabilecek olan hızla hazırlanabilen, kalitatif bir metod. Bu metodolojiden çıkan sonuç hangi tür tehlikelerin sıklıkla ortaya çıktığını ve hangi analiz metodlarının uygulanması gerektiğini belirler.
    2. İş Güvenlik analizi (JSA:Job Safety Analysis) Kişi ve gruplar tarafından gerçekleştirilen iş görevleri üzerine yoğunlaşır.
    3. Olursa Ne Olur (What if) erdoganeng arkadaşımız güzel özetlemiş bunu
    4. Checklist kullanılarak Birincil Risk Analizi (Checklist-PRA)
    5. Birincil Risk Analizi (PRA- Preliminary Risk Analysis)
    Bir Faaliyeti yerine getirirken gerçekleşebilecek kazaları analiz edebilmek için kullanılan sistematik bir yöntemdir. Her bir kaza için analiz, kazaları önlemek veya kaza nedenlerini önlemek için çok belirgin korunma yolları tanımlar.
    6. Risk Değerlendirme Karar Matrisi (Risk Assesment Decision Matrix)
    a. L Tipi Matris Diyagram (5X5 Matris): Analist tek başına yapabilir.
    b. Çok değişkenli X Tipi Matris Diyagram
    5 yıllık geçmiş kaza araştırmasına ihtiyaç vardır. Tek başına bir analist yapamaz. Tecrübeli bir takım lideri önderliğinde disiplinli takım çalışması ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda maliyet analizi de yapıldığından önlemlerin maliyeti ile riskin maliyeti kıyaslanarak, önlem almak yerine riskin tümüyle ortadan kaldırılmasına da karar verilebilir bu çalışma sonunda.
    7.Tehlike ve İşletilebilme Çalışma Metodolojisi (HAZOP:Hazard Analysis and Operability Studies) Kimya sanayinde yaygın kullanılıyor.
    8. Hata Ağacı Analizi (Fault Tree Analysis)
    Sistem hatalarını, sistem ve sistem b
    leşenlerinin hatalarındaki özgül sakıncalı olaylar arasındaki bağlantıyı gösteren mantıksal diyagramlardır. Tümdengelimli mantığa dayanan bir tekniktir.
    9. Olası Hata Türleri ve Etkileri analizi HTEA (FMEA:Failure Modes and Effects Analysis)
    Her hatanın nedenlerini ve etkilerini belirler, potansiyel hataları tanımlar.
    Risk öncelik katsayısı: Olasılık X Şiddet X Fark edilebilirlik. Olasılık, şiddet ve saptanabilirlik (farkedilebilirlik) e bağlı olarak hataların önceliğini ortaya çıkarır.
    4 çeşidi vardır. Sistem FMEA, Servis FMEA, Proses FMEA, Tasarım FMEA
    Risk öncelik değeri Karar
    01-50 Düşük Riskli
    50-100 Orta Riskli
    100-200 Yüksek Riskli
    200-1000 Çok Yüksek riskli
    10. Güvenlik Denetimi (Safety Audit)
    İki metodun kombinasyonudur. Fabrika ziyaretleri ve çeklist uygulanmasıdır.
    11. Olay ağacı Analizi (ETA:Event Tree Analysis)
    Başlangıçta nükleer endüstride daha çok uygulama görmüş ve nükleer enerji santrallerinde işletilebilme analizi olarak kullanılmıştır. Daha sonra diğer sektörlerde de sıklıkla uygulanmaya başlamıştır. Olay ağacı analizi başlangıçta seçilmiş olan olayın meydana gelmesinden sonra ortaya çıkabilecek sonuçların akışım diyagramı ile gösteren bir yöntemdir. Hata ağacı analizinden farklı olarak bu metodoloji tümevarımlı mantığı kullanır. Kaza öncesi ve kaza sonrası durumları gösterdiğinden sonuç analizinde kullanılan başlıca tekniktir.
    12. Neden Sonuç Analizi (Cause Consequence Analysis)
    Hata Ağacı analizi ile Olay ağaç analizinin harmanıdır. Neden analizi ile sonuç analizini birleştirir.

    Fine Kinney Metodu
    Risk öncelik değeri belirlemede ihtimal, frekans ve sonucun derecesi dikkate alınarak yapılmaktadır.
    R=İhtimalXFrekansXDerece (Sonuçların derecesi)
    R<20 kabul edilebilir
    20<R<70 Kesin Risk
    70<R<200 Önemli Risk
    200<R<400
    R>400 Çok yüksek risk[/quote]
    Cok guze
  7. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    s37)Ohsas 18001 e göre performans ölçümlerine bağlı geri besleme hangi aşamada yapılır?

    A)uygulama B) kontrol ve düzeltici faaliyet C) değerlendirme ve önlem alma D)yönetimin gözden geçirmesi

    s38) Ohsas 18001 e göre risk analizi hangi aşamada yapılır?

    A)politika b)planlama c)uygulama d) kontrol ve düzeltici faaliyet

    s39)Xtipi matrikste risk skoru hesaplanırken kullanılan faktörlerden hangisi yoktur?

    A)şiddet b)frekans c)kontrol derecesi d)önceki kazaların sonucu


    s40)hngisi çalışma ortamı gözetiminin amaçlarından değildir?

    A) çalışanların sağlık sorunlarını belirlemek
    B)iş ortamında bulunan etkenlerin türünü belirlemek
    C)işyeri ortamında bulunan etkenlerin düzeyini belirlemek
    D)işyerlerindeki etkenlere göre koruyucu uygulamalar planlamak
  8. Tuncay Aydın Etkinlik Grubu

    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Antalya
    Sertifika Numarası:
    38443
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    KAMU-05070785451
    37 b 38 c 39 a
  9. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    37B 38B 39 B 40 A OLACAK
  10. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    burada yapıcı olmayan eleştiride bulunan şahısları kınıyorum...eğer değişmiş bir şeyler varsa sizde düzeltilmişini yazın bende öğreneyim.yok şu şöyleydi yok bu böyleydi demekten vazgeçin.sınava hazırlanan arkadaşlarıda yanlış yönlendirmeyin.varsa düzeltici bir bilginiz paylaşınız.yoksa lütfen sayfamda yazmayın.oturup yazıyorum soruları o kadar emek veriyorum .burada amaç hep beraber sınavı geçmek .sınava kadar gelmesi olası soruları paylaşmak...
  11. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    s41)(05.11.2013 tarihli yönetmelik) tozla mücadele yönetmeliğine göre Aerodinamike
    eşdeğer çapı .............. mikron büyüklüğünde kristal veya amorf yapıda toz ileçapı üç mikrondan küçük, uzunluğu çapının en az üç katı olan lifsi tozlar solunabilir tozlardır.

    A)0,1–5
    B)0.2-5
    C)0-10
    D)5-10

    s42)(05.11.2013 tarihli yönetmelik) tozla mücadele yönetmeliğine göre toz mikatarının ölçümü
    I) gravimetrik esası
    II lifsi tozlarda lif sayısı
    III katotometre ile
    IVhigrometre ile
    yukarıdakilerin hangilerine göre yapılır?

    A) yalnız I B) I ve II c)I ,II ve III d) I ve IV

    s43)Günlük 8 saatlik zaman diliminegöre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama değeri nedir?

    A) MAK B)STEL C)ESD D)UEL


    S44)(05.11.2013 tarihli yönetmelik) tozla mücadele yönetmeliğine göre Tozla mücadele komisyonunda hangisi bulunmaz?

    A)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
    B)Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
    C)Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
    D)Ulaştırma Bakanlığı


    s45)(05.11.2013 tarihli yönetmelik) tozla mücadele yönetmeliğine göre
    Tozla mücadele komisyonu ile ilgili hangisi yanlıştır?

    A)komisyon yılda iki defa toplanır.
    B)komisyon üyelerinin görev süresi üç yıldır.
    C)Komisyonun sekretarya hizmetlerini Sağlık Bakanlığı yapar
    D)Komisyon tozla ilgili hangi sektörlerde rehber hazırlanması gerektiğine karar verir

    s46)hangisinin TWA değeri yanlış verilmiştir?

    A)Asbest 0,1 lif / cm3
    B)kuvars (solunabilir)10 mg/m3
    C)kömür tozu 80 mg/m3
    D)talk(asbest içermeyen)50 mg/m3















  12. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    s47)maden yönetmeliğine göre hangi tanım yanlış verilmiştir?

    A)Bür: Yerüstüyle bağlantısı olmayan kuyuyu,
    B)Baraj: Yeraltında yangın, su, zararlı gaz ve diğer tehlikeleri önleyici engelleri,
    C)Ayak: Maden içerisinde iki galeri arasında cephe halinde üretim yapılan yeri
    D)cep: Açık işletmelerde belirli aralık, kot ve eğimlerle meydana getirilen basamak şeklindeki çalışma yerlerini,

    s48) maden yönetmeliğine göre hangi tanım yanlış verilmiştir?

    A)Topuk: İşletmelerde güvenlik için bırakılan maden kısımlarını
    B)Varagel: Dolu araba aşağıya inerken boş arabanın yukarıya çıkmasını sağlayan ve karşılıklı ağırlık esasına göre, eğimli düzey üzerinde fren ve halat kullanılarak yapılan taşımayerini,
    C)Röset: Kuyu ve baş aşağıların dip ve başlarının katlardaki yatay yollarla olan bağlantı yerlerini
    D)nefeslik:Maden içerisinden sürülen galeriyi

    s49)maden yönetmeliğine göre hangisi yanlıştır?

    A)Ocak yönetimince yazılı izin verilmemiş kimseler ocağa giremezler
    B)Çalışma mahallinde çalışanın yalnız çalışması durumunda, uygun gözetim yapılır
    C)Muhtemel istenmeyen bir durumda kolayca fark edilemeyecek veya yardıma gidilemeyecek yerler ile kuyu içinde yapılan tesis, tahkim ve onarım işlerinde çalışanlar tek başına çalıştırılamaz.
    D)Bir kişinin taşıyabileceği patlayıcı madde miktarı 20 kilogramı geçemez.


    s50)Tüm yeraltı çalışmalarında, çalışanların kolayca ulaşabileceği, birbirinden bağımsız ve güvenli yapıda en az iki ayrı yoldan yerüstü bağlantısı bulunur. Bu yollar arasındaki topuk ...................metreden aşağı olmaz, bu yolların ağızları aynı çatı altında bulundurulmaz.

    A)15 b)20 c)25 d)30

  13. T.Ulus İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Bence C şıkkı da yanlıştır, çünkü 16.8.2013 tarihli
    GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK

    ' in Gece çalışması ile ilgili 8.maddesine göre "Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır."
    Yani kadın çalışanlar zaten doğumu izleyen bir sene boyunca gece vardiyasında çalıştırılamazlar, bu sebeple doktor raporu ile 6 aydan 1 yıla uzatmayı gerektirecek bir durum mevcut değildir.
    Ancak 1 Yıllık bu süre "anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde altı ay daha uzatılır."
    ( KADIN ÇALIŞANLARIN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMA KOŞULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24.7.2013 Madde 9 -(2) )
  14. Tuncay Aydın Etkinlik Grubu

    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Antalya
    Sertifika Numarası:
    38443
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    KAMU-05070785451
    41 a 42 a 43 a 44 d 45 c 46 b 47 a 48 d 49 d 50 b
  15. Fatih Ülker Eğitim Grubu

    • Eğitim Grubu
    Sertifika Numarası:
    36910
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Arkadaşlar iyi niyetli bir çalışma yapılmış ama eski yönetmeliklere uygun bazı sorular var bu da yeni yönetmeliklere göre yanlış şık olarak bizi yanıltmaktadır.
    23. SORU eski yönetmeliğe göre belirtilmiş .Yeni yönetmelikte değer 1000 kişi olmaktadır.
  16. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    şıkkı yanlış yazmışım. evet 1000 kişi..bende onu sormak istedim..düzeltmeniz için teşekkür ederim
  17. evrim gümüşkemer İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    19881
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    K.Maraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
  18. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    son verdiğim soruların cevapları..

    41 A 42B 43 A 44D 45 C 46D 47D 48D 49D 50D
  19. sümeyye soyyiğit İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    59501
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    22. SORUYU ACIKLARMISINIZ TEHLIKELI ISLERDE 8 DK DIYE BILIYORUM
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 11 Aralık 2013 ---
    24. SORUNUN PARLAMA NOKTASI BELLI DEĞİLDİR
  20. erdoganeng İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    en son yönetmelik:


    İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri
    MADDE 12 – (1) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine
    getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
    a) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yıldaen az 60 dakika.
    b) (Değişik:RG-11/10/2013-28792) Diğer işyerlerinden;
    1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika.
    2) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika.
    3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika.
    (2) Az tehlikeli sınıfta yer alan (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 2000 ve daha
    fazla çalışanı olan işyerlerinde her (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 2000 çalışan içintam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının(Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 2000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
    (3) Tehlikeli sınıfta yer alan (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan
    sayısının(Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
    (4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her(Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. Çalışan sayısının (Değişik ibare:RG-11/10/2013-28792) 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.