1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Ergonomi nedir?

Konusu 'Ergonomi ve İlkeleri' forumundadır ve Erkan Dündar tarafından 2 Temmuz 2013 başlatılmıştır.

  1. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    2.png
    1.png

    Ekli Dosyalar:

  2. mustafa Alyaprak İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    20722
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    KISACA; ERGONOMİ İŞİ KOLAYLAŞTIRMA DENEBİLİR.
  3. drmcelik42 İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    İş Yeri Hekimi
    teşekkürler sunu için
  4. Şuayip Aktaş İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    harika bir sunum olmuş elinize yüreğinize sağlık erkan bey. hemen bende sunumu sorularla besleyeyim geliyor sorular az sonra ;)
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 15 Ocak 2014 ---
    harika bir sunum olmuş elinize yüreğinize sağlık erkan bey. hemen bende sunumu sorularla besleyeyim geliyor sorular az sonra ;)
  5. fiziko İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ERGONOMİ ile ilgili soru bankası

    ERGONOMİ ile ilgili soru bankası



    Soru-1

    Hangi seçenekte verilen bilgi Ergonomi tanımı için doğru değildir?


    a-Ergonomi, sistemler ile onları işleten ve bakımlarını yapan insanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen bir uygulamalı bilimsel/mühendislik disiplinidir.

    b-Ekipman tasarımıyla ilgili insanoğlunun yapabilirliklerini, sınırlarını ve diğer özelliklerini içeren bilgi bütünüdür.

    c-İşin insana göre tasarlanmasıdır.

    d-İşçilerin uymaları gereken iş güvenliği ilkeleridir.



    Cevap d


    Soru-2

    Aşağıdakilerden hangisi Ergonomi’nin amaçlarından biri değildir?


    a-Çalışanların moral ve motivasyonlarını azaltmak

    b-Verimliliği artırmak

    c-Kas ve eklem yakınmalarını azaltmak

    d-İşin gerekleri ile çalışanın kapasitesinin uyumunu sağlamak



    Cevap a


    Soru-3

    Hangisi Ergonomik yaralanmaların etkileyebileceği vücut bölümlerindendir?


    a-Böbrekler

    b-Kalp

    c-Beyin

    d-Kas ve eklemler



    Cevap d


    Soru-4

    Hangisi ergonomik risk faktörlerinden biri değildir?


    a-Vücudumuzu dinç ve zinde tutmak için spor yapmak

    b-Aşırı tekrarlı hareketler

    c-Yüksekliği bele kadar olan yükleri taşımak

    d-Belden eğilerek iş yapmak



    Cevap a






    Soru-5

    Hangi işi yaparken belden yaralanma veya rahatsızlanma riski en düşüktür?


    a-Uzun süre kollarımızı başımız üzeri seviyeye uzatarak iş yapmak

    b-Belden eğilerek bobin veya malzeme almak

    c-Uzun süre, hareketsiz ve ara vermeden oturarak çalışmak

    d-Belimizi ve sırtımızı eğip bükmeden, dizlerimizi bükerek ve dengeli olarak hafif yükleri kaldırmak



    Cevap d


    Soru-6

    Hangi ifade bel yaralanmalarından korunmak için doğrudur?


    a-Belden eğilerek yük kaldırmak ve indirmek

    b-El arabaları iterek taşımak

    c-Belden yükle birlikte dönüş yapmak

    d-Kaldıramayacağınız kadar ağır yükleri taşımak



    Cevap b


    Soru-7

    Üst beden zorlanmalarında hangi faktörün etkisi yoktur?


    a-Gece çalışmak b-Uygulanan güç

    c-Tekrar sayısı d-Duruş



    Cevap a


    Soru-8



    Çalışma sisteminin Ergonomisinde, birbirini izleyen adımları sırası nasıl olmalıdır?



    a. Dayanabilirlik- kendini gerçekleştirebilirlik-kabul edilebilirlik-hoşlanılabilirlik-

    b. Kabul edilebilirlik- dayanabilirlik-hoşlanılabilirlik-kendini gerçekleştirebilirlik

    c. Dayanabilirlik-kabul edilebilirlik-hoşlanılabilirlik-kendini gerçekleştirebilirlik



    d. Dayanabilirlik- hoşlanılabilirlik- kabul edilebilirlik-kendini gerçekleştirebilirlik



    Cevap c






    Soru-9

    Hem oturmaya hem de ayakta durmaya elverişli işlerde, çalışma yüksekliği hangi yüksekliğe göre ayarlanmalıdır.



    a. Hem oturmaya hem ayaktaki yüksekliği

    b. Ayakta durma halindeki yüksekliğe

    c. Yürüme halindeki yüksekliğe

    d. Uzanma halindeki yüksekliğe



    Cevap b


    Soru10


    İş yerinde fizyolojik ve biyomekanik sınırlamalara da uyularak iç ölçülerin tespitinde, insanın ya da vücudun belli bir kısmının sığacağı en küçük ölçüler için en büyük vücut ölçüsü yüzde kaç alınır?



    a. 90

    b. 100

    c. 95

    d. 50



    Cevap c




    Soru11


    Sırt üstü uzanmaya kıyasla, otururken yüzde kaç daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur?


    a. 1-2

    b. 30-40

    c. 3-5

    d. 10-20



    Cevap c

    Soru-12


    Oturarak iş görenin en az kaç dakikar ayakta iş görmesi gerekir?


    a. 20

    b. 30



    c. 10

    d. 50



    Cevap b


    Soru-13


    Ayakta iş görenin en az ne kadar oturarak iş görmesi gerekir?

    a. 20

    b. 30

    c. 10

    d. 50


    Cevap b


    Soru-14



    Dış (maksimum) ölçülerin tespitinde, iş görenin erişmesi gereken işlem alanları için ele alınan ölçü aralığında en küçük boyutlu kişinin de zorlanmadan ulaşabileceği en büyük vücut ölçüsü yüzde kaç alınır.



    a. 1

    b. 5

    c. 50

    d. 10

    Cevap b



    Soru-15


    Sırt üstü uzanmaya kıyasla, ayakta yüzde kaç daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulur?


    a. 8-10

    b. 1-2

    c. 30-40

    d. 10-20

    Cevap a


    Soru-16


    “Vücut ölçüleri bilimi” olarak hangi bilim dalının diğer adıdır?



    a. Tıp

    b. Anotomi

    c. Ergonomi

    d. Antropometri

    Cevap d



    Soru-17


    Avrupa’da Ergonomi olarak adlandırılan bilim dalı Amerika’da hangi adla adlandırılmaktadır.



    a. Antropometri

    b. İnsan Endüstrisi

    c. İnsan Mühendisliği

    d. Gonomi



    Cevap c



    Soru-18



    Üst beden zorlamalarında hangi faktörün etkisi yoktur?


    a.Duruş

    b. Gece çalışmak

    c.Uygulanan Güç

    d.Tekrar Sayısı



    Cevap b



    Soru-19



    Aşırı zorlayıcı işlerde çalışanın kendisince verilen dinlenme araları aşağıdakilerden hangisidir?



    a.İş-koşullu

    b. Spontan

    c.Maskelenmiş

    c.Önceden programlanmış



    Cevap b



    Soru-20



    Hangisi ergonomik risk faktörlerinden biri değildir?



    a.Sıcaklık, titreşim, aydınlık ve gürültü gibi çevresel faktörler

    b.Belden eğilerek iş yapmak

    c. Vücudumuzun dinç ve zinde tutmak için spor yapmak

    d.Aşırı tekrarlı hareketler

    Cevap c





    Soru-21



    Aşağıdakilerden hangisi yorgunluk yapmaz?


    a.Donuk iş ortamı

    b.Spor yapmak

    c.Çalışma hızı çok yavaşsa

    d.Çok az motivasyon



    Cevap b



    Soru-22



    Bel üst gövde aralığı 50 kg olan bir kişi öne doğru eğilip 5 kg bir yükü kaldırırsa, sırt bölgesi ne kadar yüke maruz kalır?



    a.550 kg

    b.5 kg

    c.250 kg

    d. 55 kg



    Cevap a





    Soru-23





    Hangi seçenekte verilen bilgi ergonomi tanımı için doğru değildir.



    a.İşçilerin uymaları gereken iş güvenliği ilkeleridir.

    b. İşin insana göre tasarlanmasıdır. ← Yanlış cevap

    c.Ergonomi sistemler ile onları işleten ve bakımlarını yapan insanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen bir uygulamalı bilimsel/mühendislik disiplinidir.

    d.Ekipman tasarımıyla ilgili insanoğlunun yapabilirliliklerini sınırlarını ve diğer özelliklerini içeren bilgi bütünüdür.



    Cevap a



    Soru-24



    Hangi ifade bel yaralanmalarından korumak için doğrudur?


    a.Belden eğilerek yük kaldırmak ve indirmek

    b.Kaldıramayacağımız kadar ağır yükleri taşımak

    c.Belden yükle birlikte dönüş yapmak

    d.El arabaları iterek taşımak



    Cevap d





    Soru-25



    Hangisi Ergonomik yaralanmaların etkileyebileceği vücut bölümlerindendir?


    a.Kalp

    b.Böbrekler

    c.Beyin

    d. Kas ve eklemler



    Cevap d





    Soru-26


    Aşağıdakilerden hangisi Ergonomi’nin amaçlarından biri değildir?


    a. Çalışanların moral ve motivasyonunu azaltmak

    b.Verimliliği artırmak

    c.Kas ve eklem yakınmalarını azaltmak

    d.İşin gerekleri ile çalışanın kapasitesinin uyumunu sağlamak



    Cevap a



    Soru-27


    Hangi işi yaparken belden yaralanma veya rahatsızlanma riski en düşüktür?


    a.Uzun süre, hareketsiz ve ara vermeden oturarak çalışmak

    b.Belden eğilerek bobin veya malzeme almak

    c.Belimizi ve sırtımızı eğip bükmeden, dizlerimizi bükerek ve dengeli olarak hafif yükleri kaldırmak

    d.Uzun süre kollarımızı başımız üzeri seviyeye uzatarak iş yapmak



    Cevap c
  6. kokselcuk İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    93823
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Firma / Kurum:
    ERGONOMİ OSGB
    ERGONOMİ= ERGONOMİ OSGB
  7. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    No,ergonomi OSGB=ergonomi= Ortak Salaklıkla Paraları Götürme Birimi..
  8. Adem YAŞAR İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    133966
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Erkan Bey muhteşem bir yorum kutluyorum.
  9. kokselcuk İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    93823
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Firma / Kurum:
    ERGONOMİ OSGB