1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Ergonomi sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 17 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    ERGONOMİ


    1. Ergonominin temel felsefesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Ergonominin temel felsefesi daha çok üretimdir.

    B) Ergonomi, "işe uygun işçiyi, işe almayı" temel ilke edinmiştir.

    C) Ergonominin temel felsefesi, " işi, insana uyumlu hale getirmek " tir.

    D) Ergonominin temel felsefesi; oturma, ayakta durma ve ağırlık kaldırma gibi işlerde kişinin uygun anatomik pozisyonda oluşunu sağlamak için çalışanların eğitilmesini sağlamaktır.


    3. Aşağıdakilerden hangisi ergonominin amaçlarından biri değildir?

    A) Verimliliği artırmak

    B) Yapılacak işe uygun işçiyi seçmek

    C) Kas ve eklem yakınmalarını azaltmak

    D) İşin gerekleri ile çalışanın kapasitesinin uyumunu sağlamak


    4. Aşağıdakilerden hangisi kas iskelet sistemi hastalıkları, yorgunluk, performans düşüklüğü ve kaza oluşması gibi olumsuz sonuçlara neden olabilen ergonomîk açıdan riskli hareketlerden değildir?

    A) Tekrarlayan hareket

    B) Kontakt stres (temas stresi)

    C) Statik (durağan / sabit) çalışma

    D) Dinamik kassal iş yapılan çalışma


    5. Ergonomi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Ergonomi terimi, İngilizcede " uyum " anlamına gelen "ergos " ile " sağlamak " anlamına gelen " nomos " sözcüklerinden türetilmiştir.

    B) Ergonomi terimi. Yunanca "enerji" anlamına gelen "ergos" ile " isim " anlamına gelen "nomos" sözcüklerinden türetilmiştir.

    C) Ergonomi terimi, Yunanca "iş" anlamına gelen "ergos" ile " yasa " anlamına gelen "nomos" sözcüklerinden türetilmiştir.

    D) Ergonomi terimi, Yunanca "kolay" anlamına gelen "ergos" ile " çalışma " anlamına gelen "nomos" sözcüklerden üretilmiştir.


    6. Aşağıdakilerden hangisi işyerlerinde uygulanabilecek olan bir "ergonomik programın elemanlarından" biri değildir?

    A) Bilinçlendirme ve eğilim

    B) Yönetici ve çalışan desteği

    C) Ergonomik risklerin önlenmesi ve kontrolü

    D) İşyerinin ergonomik riskler yönünden analizi


    7. Çalışma sırasında sağlığa uygun olmayan duruş ve çalışma şekilleri, ağırlık kaldırma ve taşıma, hızlı çalışma temposu gibi faktörler nedeni ile meydana gelen hastalıklar hangi tür meslek hastalığıdır?

    A) Fiziksel nedenli meslek hastalıkları

    B) Kimyasal nedenli meslek hastalıkları

    C) Biyolojik faktörlere bağlı meslek hastalıkları

    D) Ergonomik faktörlere bağlı meslek hastalıkları


    8. Aşağıda yer alanlardan hangisi Ergonominin alt uygulama alanları arasında yer almamaktadır?

    A) iş fizyolojisi B) Biyomekanik

    C) Antropometri D) Sağlık gözetimi


    9. Aşağıda yer alanlardan hangisi antropometri alanını tanımlamaktadır?

    A) İnsan boyutlarının ölçülerek, çalışma yeri, araç - gereç ve kişisel koruyucu araçların kullanıcının boyutlarına göre üretilmesi

    B) Çalışma yerinin Ölçülerek, işe çalışma uygun boyutlardaki insanların alınması

    C) Çalışma yerinde gürültü, aydınlatma ve sıcaklık koşullarının düzenlenmesi

    D) Çalışma yerinde organizasyonel düzenleme yapılması


    10. Aşağıdakilerden hangisi bir İşyerindeki ergonomik tehlikelerden sayılamaz?

    A) Bir çalışanın tezgahı önünde belinden eğik pozisyonda çalışması

    B) Bir çalışanın CNC freze tezgahını yüksek devirde çalıştırması

    C) Bir çalışanın elleriyle omuz hizası üzerinde iş yapması

    D) Bir çalışanın 60 kg'lık bir yükü kaldırma ekipmanı kullanmaksızın kaldırması


    11. Ergonomi; kullanıcıya uygun , rahat kullanımı olan, sağlığı koruyan ve performansı artıran iş ve çalışma yaşamı oluşturmayı amaçlayan bîr bilimdir.Bu amaçlara ulaşmak için ergonomi bir çok bilimle iç içe (multidisipliner) çalışmak zorundadır.

    Aşağıdaki bilim alanlarından hangisi ergonomiyi oluşturan başlıca bilimlerden biri

    değildir?

    A) Antropometri B) İş Fizyolojisi

    C) Biyomekanik D) Sağlık ekonomisi


    12. Çalışma ortamında ergonomik koşulların uygun olmadığı işyerlerinde aşağıda yer alan hastalıklardan hangisinin en çok görülmesi beklenir?

    A) Mesleki cilt hastalıkları

    B) Mesleki solunum sistemi hastalıkları

    C) Mesleki kas iskelet sistemi hastalıktan

    D) Mesleki kalp damar sistemi hastalıkları


    13. Aşağıdakilerden hangisi bir çalışma sisteminin ergonomik olması için taşıması gereken şartlardan birisi değildir?

    A) Yapılabilirlik B) Taşınabilirlik

    C) Hoşnutluk D) Katlanılabilirlik


    14. Ergonomik çalışma yeri düzenlemede kullanılan "sürekli güç sınırı" kavramı aşağıda verilenlerden hangisi ile ilgilidir?

    A) Güvenlik tekniğine dayalı çalışma yeri düzenleme

    B) Antropometrik açıdan çalışma yeri düzenleme

    C) Fizyolojik açıdan çalışma yeri düzenleme

    D) Psikolojik açıdan çalışma yeri düzenleme


    15. Aşağıdakilerden hangisi temel olarak iş fizyolojisi kapsamında ele alınacak konulardan

    birisi değildir.?

    A) Çalışanın enerji tüketimi

    B) İş istasyonu tasarımı

    C) Yüklenme ve zorlanmalar

    D) Statik ve dinamik çalışmalar


    16. Asıl çalışma alanı gösterge dizaynı olan; kumanda kontrol düğmeleri, uyarı zilleri, sinyaller, joystickler, araç ve uçakların göstergeleri gibi tasarımlarda hata olasılığını en aza indirmeyi hedefleyen ergonomi alanı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bilişsel Ergonomi

    B) Örgütsel Ergonomi

    C) Fiziksel Ergonomi

    D) Antropometri


    17. Ergonomi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi gösterge tiplerinden birisi değildir?

    A) Niceliksel göstergeler

    B) Niteliksel göstergeler

    C) Uyansal göstergeler

    D) Biçimsel göstergeler


    18. Aşağıdakilerden hangisi ergonomik alet ve teçhizat tasarımına ilişkin prensiplerden birisi değildir?

    A) İki veya daha fazla aletin fonksiyonu tek bir alette toplanmalıdır.

    B) Eller mümkün olduğunca serbest kalmalı ve tutma işi aletlerle sağlanmalıdır.

    C ) Aletler işin yapılış sırasına göre yerleştirilmelidir.

    D) Parmaklara yük dengeli dağıtılmalıdır.


    19. Antropometri aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır?

    A) İnsan vücudunun boyutları ile ilgilenen bilim dalıdır.

    B) Masa, sandalye yüksekliğini inceleyen bilim dalıdır.

    C) Makine ve ekipman uygunluğunu inceleyen bilim dalıdır.

    D) Uzanma boyutunu inceleyen bilim dalıdır.


    20. Aşağıdakilerden hangisi antropometrik veri tiplerinden birisi değildir?

    A) Statik antropometrik veriler

    B) Entegre antropometrik veriler

    C) Dinamik antropometrik veriler

    D) Kuvvetsel antropometrik veriler




    CEVAP ANAHTARI

    l-C 3-B 4-D 5-C 6-B 7-D 8-D 9-A 10-B 11-D 12-C 13-B 14-C 15 -B 16-A 17-D 18C 19-A 20-B