1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Fiziksel risk etmenleri sorular -nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 15 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ


    1. Aşağıdakilerden hangisi fiziksel risk etmeni değildir?

    A) Hareketli ve Döner elemanlar

    B) Gürültü ve titreşim

    C) Radyasyon

    D) Hava akım hızı


    2. Aşağıdakilerden hangisi insan kulağının duyabileceği frekans aralığıdır?

    A) 10-10000 Hz B) 20-2000 Hz

    O20-20000 Hz D) 10-20000 Hz


    3. İnsan kulağının duyabildiği en düşük ses basıncı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) 0 Pa B) 20 Pa

    C)20n.Pa D) 200 n.Pa


    4. 200 uPa ses basıncına sahip iki farklı ses kaynağının oluşturduğu toplam ses basıncı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

    A)400uPa B) 200 u.Pa

    C) 203 uPa D) 300 pPa


    5. Aşağıdakilerden hangisi Infrasound olarak bilinir?

    A) Basıncı 20 uPa'ın altındaki sesler

    B) Frekansı 20 Hz'in üzerindeki sesler

    C) Frekansı 20000 Hz'in üzerindeki sesler

    D) Frekansı 20 Hz'in altındaki sesler


    6. Aşağıdakilerden hangisi Ultrasound olarak bilinir?

    A) Basıncı 20 pPa'ın altındaki sesler

    B) Frekansı 20 Hz'in üzerindeki sesler

    C) Frekansı 20000 Hz'in üzerindeki sesler O) Frekansı 20 Hz'in altındaki sesler


    7. Aşağıdakilerden desibel birimi (dB) ile İlgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) dB ses basıncına ve insanın duyma eşik basıncına bağlı olarak dönüştürülmüş logaritmik bir birimdir.

    B) dB birimi farklı frekans ölçeklendirmeleri kullanılarak tanımlanabilir.

    C) İnsan 0 dB'in zerindeki tüm sesleri duyabilir.

    D) İnsan kulağı 140 dB'in üzerindeki sesleri duymaz.


    8. 90 dB ve 84 dB ses şiddetine sahip iki faklı ses kaynağının oluşturduğu toplam ses şiddeti aşağıdakilerden hangisidir?

    A)87dB B)91dB

    C) 174 dB D) 93 Db


    9. İnsan kulağının duyma özelliklerine göre (100 Hz - 40 phon) ölçeklendirilmiş desibel birimi aşağıdakilerden hangisidir?

    A)dB(A) B)dB(B) C)dB(C) D)dB(D)


    10. Aynı ses şiddetine sahip 4 farklı ses kaynağının oluşturduğu gürültü ortam gürültü seviyesini en çok kaç dB artırır?

    A)3dB B)6dB

    C) 12 dB D) 16 Db


    11. İşitme eşiği aşağıdakilerden hangisidir?

    A)40dB B)20dB

    C) 10 dB D) 0 Db


    12. Acı eşiği aşağıdakilerden hangisidir?

    A)85dB(A) B)87dB(A) C)130dB(A) D) 100 d B( A)


    13. "Gürültü, işitme duyusunun azalmasına veya sağlığın bozulmasına veya başka tehlikelerin meydana gelmesine neden olan sesler" olarak gürültüyü ifade eden 110 sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) ILO 148 B) ILO 155

    C) ILO 170 D) ILO 178


    14. Ölçüm süresince, düzeyinde sürekli ve önemli değişimler olan gürültü tipinin genel adı aşağıdakilerden hangisidir ?

    A} Kesikli B) Kararlı

    C) Darbe D) Dalgalı



    15. Aşağıdakilerden hangisi gürültü ölçümünde kullanılan cihazlardan değildir?

    A) Dozimetre

    B) Anemometre

    C) SPL metre

    D) Gürültü düzeyi ölçer


    16. Aşağıdakilerden hangisi gürültünün İnsan üzerindeki doğrudan etkilerinden değildir?

    A) Psikolojik etki B) Fizyolojik etki

    C) Yapılarda hasar D) İletişimi önleme


    17. Aşağıdakilerden hangisi gürültünün işitme duyusu üzerindeki hasarlarından birisi değildir?

    A) Vertigo

    B) Akustik sarsıntı

    C) Geçici işitme kaybı

    D) Kalıcı işitme kaybı


    18. Gürültüye bağlı kalıcı işitme kaybı öncelikle hangi frekansta gerçekleşir?

    A) 1000 Hz B) 2000 Hz

    C) 4000 Hz D) 6000 Hz


    19. Gürültüye bağlı işitme kayıpları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

    A) Sinirsel tipte kayıp olduğu için geri dönüşümü yoktur.

    B) Genellikle 90 dB'in üzerindeki gürültülerde gözlemlenir.

    C) Çok özel işler hariç (tek taraflı kulaklık kullanılan işler vb.) iki kulakta aynı şekilde ilerler.

    D) Gürültü maruziyeti dışında bu tür kayıplar oluşmaz.


    20. Aşağıdakilerden hangisi gürültüyü kaynağında yok etmek için kullanılan kontrol önlemidir?

    A) Gürültü çıkartan makinelerin işleyişini yeniden düzenlemek.

    B) Sesin havada yayılmasını önlemek için ses emici engeller kullanmak.

    C) Gürültüye maruz kalan kişiyi tecrit etmek.

    D) Gürültüye maruz kalma süresini azaltmak veya gürültülü yerlerde rotasyonla çalıştırmak.


    21. Aşağıdakilerden hangisi gürültüyü ses enerjisinin yayıldığı yolda yok etmek için kullanılan kontrol önlemidir?

    A) Gürültü çıkartan makinelerin işleyişini yeniden düzenlemek.

    B) Sesin havada yayılmasını önlemek için ses emici engeller kullanmak.

    C) Gürültüye maruz kalan kişiyi tecrit etmek.

    D) Gürültüye maruz katma süresini azaltmak veya gürültülü yerlerde rotasyonla çalıştırmak.


    22. Aşağıdakilerden hangisi gürültüyü maruz kalan kişide yok etmek için kullanılan kontrol önlemi değildir?

    A) Kişisel koruyucu donanım kullanmak..

    B) Gürültüye maruz kalan kişiyi tecrit etmek.

    C) Gürültü kaynağı ve ona maruz kalan kişi arasındaki uzaklığı arttırmak.

    D) Gürültüye maruz kalma süresini azaltmak veya gürültülü yerlerde rotasyonla çalıştırmak.


    23. Gürültü yönetmeliğine göre 8 saatlik süre için maruziyet sınır değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A)87dB{A) B) 85dB(A)

    C)80dB(A) 0)90dB(A)


    24. Gürültü yönetmeliğine göre 8 saatlik süre için en yüksek maruziyet etkin değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A)87dB(A) B) 85 dB(A)

    C)80dB(A) D)90dB(A)


    25. Gürültü yönetmeliğine göre 8 saatlik süre için en düşük maruziyet etkin değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A)87dB(A) B) 85dB(A)

    CJ80dB{A) D)90dB(A)


    26. Gürültü yönetmeliğine göre yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi aşağıdaki hangi değeri aşmayacaktır.?

    A)87dB(A) B) 85dB(A)

    C)80dB(A) D)90dB(A)


    27. Aşağıdakilerden hangisi gürültüyü yok etmek için kullanılan teknik yollarla azaltmak için kullanılan önlemlerindendir?

    A) Yapıdan kaynaklanan gürültüyü, yalıtım ve benzeri yöntemlerle azaltmak.

    B) Yeterli dinlenme araları verilerek çalışma sürelerinin düzenlemek.

    C) Gürültüye maruziyetin daha az olduğu başka çalışma yöntemleri seçmek.

    D) İşçilere, iş ekipmanını gürültüye en az maruz kalacakları doğru ve güvenli bir şekilde kullanmaları için, gerekli bilgiyi ve eğitimi vermek.


    28. Aşağıdakilerden hangisi kulak koruyucularla ilgili yanlıştır?

    A) Gürültü maruziyeti en düşük maruziyet etkin değerleri aştığında, işveren kulak koruyucuları sağlayarak işçilerin kullanımına hazır halde bulunduracaktır.

    B) Gürültü maruziyeti en yüksek maruziyet etkin değerlerine ulaştığında ya da bu değerleri aştığında, kulak koruyucuları kullanılacaktır.

    C) Kulak koruyucuları işitme İle ilgili riski ortadan kaldıracak veya en aza indirecek bir biçimde seçilecektir.

    D) Kulak koruyucular işveren tarafından kar gözetilmeksizin çalışanlara bedeli karşılığında verilecek.


    29. Çalışanın tuttuğu veya bulunduğu ortamdan kaynaklanan yer değiştirmelerin olumsuz etkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Gürültü B) Titreşim

    C) Isı D) Işınım


    30. El-kol titreşimi İçin sınır değerlerin üzerinde uzun süreli maruziyetlerde aşağıdakilerden

    hangisi beklenir?

    A) Göz bozukluğu B) Bel ağrısı

    C) Eklem ağrıları D) Isınma


    31. Bütün vücut titreşimi için sınır değerlerin üzerinde uzun süreli maruziyetlerde aşağıdakilerden hangisi en yoğun gözlenmektedir?

    A) Göz bozukluğu B) Bel ağrısı

    C} Eklem ağrıları DJ Isınma


    32. Titreşim yönetmeliğine göre 8 saatlik sürede El-Kol titreşimi için maruziyet sınır değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A) 0,5 m/sn* B) 1,15 m/sn'

    C) 2,5 m/sn' D) 5 m/sn1


    33. Titreşim yönetmeliğine göre 8 saatlik sürede El-Kol titreşimi için maruziyet etkin değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A) 0,5 m/sn2 B) 1,15 m/sn1

    C) 2,5 m/sn1 D) 5 m/sn7


    34. Titreşim yönetmeliğine göre 8 saatlik sürede Bütün vücut titreşimi için maruziyet sınır değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A) 0,5 m/sn* B) 1,15 m/sn'

    C) 2,5 m/sn2 D) 5 m/sn1


    35. Titreşim yönetmeliğine göre 8 saatlik sürede Bütün vücut titreşimi İçin maruziyet etkin değeri aşağıdakilerin hangisidir?

    A) 0,5 m/sn2 B) l,15m/sn2

    C) 2,5 m/sn2 D) 5 m/sn2


    36. Aşağıdakilerden hangisi titreşimle ilgili maruziyet etkin değerlerinin aşıldığının tespit edilmesi halinde, işverenin yapması gerekenlerdendir?

    I. Mekanik titreşime maruziyeti azaltan başka çalışma yöntemleri.

    II, Yapılacak İş dikkate alınarak mümkün olan en az titreşim oluşturacak uygun! ergonomik tasarım ve uygun iş ekipmanı seçimi.

    III. Maruziyet süresi ve şiddetinin sınırlanması.

    IV. Maruz kalan işçiyi soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlanması.

    V. İşyerlerinin ve çalışma yerlerinin tasarımı ve düzeninin sağlanması.

    A} I, II, III B) II, III, IV

    C) I, II, IV, V D} I, II, III, IV, V


    37. Aşağıdakilerden hangisi termal konforu etkileyen unsurlardandır?

    I. Havanın Sıcaklığı

    II. Hava akım Hızı

    III. Radyant ısı

    IV. Nem

    V. Vücut sıcaklığı

    A) 1,11, III, IV, V B) 1,11, III, IV

    C) I, II, IV D) I, IV


    38. Aşağıdakilerden hangisi yüksek sıcaklığa bağlı oluşan olumsuz sağlık etkilerinden de-ğilçljr?

    A) Isı bitkinliği B) Kızartılar

    C) Terleme D) Isı çarpması

    39. Aşağıdakilerden hangisi bağıl nemin ölçülmesinde kullanılan cihazlardandır?

    A) Anemometre B) Higrometre C) Akselerometre D) İnklinometre

    40. Patlayıcı ortamlarda düşük nem istenmez. Bu durumun sebebi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Düşük nem statik elektriklenmeyi artırır.

    B) Düşük nem patlayıcı karışım olmasını kolaylaştırır

    C) Düşük nem oksijen miktarını artırır

    D) Düşük nem buharlaşmayı artırır.


    41. Aşağıdakilerden hangisi hava akım hızı ölçülmesinde kullanılan cihazlardandır?

    A) Higrometre B) Akselerometre

    C) Anemometre D) Glop termometresi


    42. Aşağıdakilerden hangisi radyant ısının ölçülmesinde kullanılan cihazlardandır?

    A) Higrometre B) Akselerometre

    C) Anemometre D) Glop termometresi


    43. Aşağıdakilerden hangisi radyant ısı İle ilgili doğrudur?

    A) Havanın sıcaklığını artırır.

    B) Havanın sıcaklığını azaltır.

    C) Havanın sıcaklığını etkilemez.

    D) Koyu renkli mat yüzeylerde soğurularak engellenir.


    44. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; İşyerlerindeki avlular, açık alanlar, dış yollar, geçitler ve benzeri yerler, en az kaç lüks ile aydınlatılacaktır?

    A) 20 B) 50 C) 100 D) 200


    45. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; Kaba malzemelerin taşınması, aktarılması, depolanması ve benzeri kaba işlerin yapıldığı yerler İle İş geçit koridor yol ve merdivenler, en az kaç lüks (Iux) ile aydınlatılacaktır?

    A) 20 B) 50 C) 100 DJ 200


    46. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; Kaba montaj, balyaların açılması, hububat öğütülmesi ve benzeri işlerin yapıldığı yerler ile kazan dairesi, makine dairesi, insan ve yük asansör kabinleri malzeme stok ambarları, soyunma ve yıkanma yerleri, yemekhane ve helalar, en az kaç lüks İle aydınlatılacaktır?

    A) 20 B) 50 C) 100 D) 200


    47. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; Normal montaj, kaba işler yapılan tezgahtar, konserve ve kutulama ve benzeri İşlerin yapıldığı yerler, en az kaç lüks ile aydınlatılacaktır?

    A) 20 B) 50 C) 100 D) 200


    48. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; Ayrıntıların, yakından seçilebilmesi gereken İşlerin yapıldığı yerler, en az kaç lüks ile aydınlatılacaktır?

    A) 200 B) 300

    C)500 D)1000


    49. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğüne göre; Koyu renkli dokuma, büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerler, en az kaç lüks ile aydınlatılacaktır?

    A) 200 B) 300

    C) 500 D) 1000


    50. İşçi sağlığı ve İş güvenliği tüzüğüne göre Hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerler, en az kaç lüks ile aydınlatılacaktır?

    A) 200 B) 300

    C) 500 0)1000


    51. Aşağıdakilerden hangisi non-iyonize elektromanyetik radyasyondur?

    A) Mikrodalga B) X-ışınları

    C) Gama ışınları D} Kozmik Işınlar


    52. Aşağıdakilerden hangisi Partiküler radyasyondur?

    A) Beta parçacıkları B) X-ışınları

    C) Gama ışınları D) Kozmik Işınlar


    53. Mevzuatlara göre radyasyonla ilgili yetkili kılınmış kurum aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İSGÜM

    B) TAEK

    C) Çevre il müdürlükleri

    D) Fizik Mühendisleri Odası


    54. Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren İşlerden 20 metreye kadar derinlik veya 2 kg/cm2 basınçta yapılan işlerde (iniş, çıkış, geçiş dahil) ne kadar süre için çalışılabilir?

    A) 7,5 saat/gün B) 7 saat/gün C) 6 saat/gün D) 5 saat/gün


    55. Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 20-25 (20 hariç) m. derinlik veya 2-2,5 (2 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan işlerde (iniş, çıkış, geçiş dahil) ne kadar süre için çalışılabilir?

    A) 7,5 saat/gün B) 7 saat/gün C) 6 saat/gün D) 5 saat/gün


    56. Su altında basınçlı hava İçinde çalışmayı gerektiren işlerden 25-30 (25 hariç) m. derinlik veya 2,5-3 (2,5 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan İşlerde (iniş, çıkış, geçiş dahil) ne kadar süre için çalışılabilir?

    A) 7,5 saat/gün B) 7 saat/gün

    C) 6 saat/gün D) 5 saat/gün


    57. Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 30-35 (30 hariç) m. derinlik veya 3-3,5 (3 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan işlerde (İniş, çıkış, geçiş dahil) ne kadar süre için çalışılabilir?

    A) 7,5 saat/gün B) 7 saat/gün C) 6 saat/gün D) 5 saat/gün


    58. Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren 35-40 (40 hariç) m. derinlik veya

    3,5-4 (3,5 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan İşlerde (iniş, çıkış, geçiş dahil) ne kadar süre için çalışılabilir?

    A) 7 saat/gün B) 6 saat/gün

    C) 5 saat/gün D) 4 saat/gün




    CEVAP ANAHTARI

    1-A 2-B 3-C 4-A 5-D 6-C 7-D 8-B 9-A 10-B 11-D I2-C 13-A 14-D 15-B 16-C 17-A 18-C 19-D 20-A 21-B 22-C 23-A 24-B 25-C 26-A 27-A 28-D 29-B 30-C 31-B 32-D 33-C 34-B 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-A 41-C 42-D 43-C 44-A 45-B 46-C 47-D 48-B 49-C SO-D 51-A 52-A 53-A 54-A 55-B 56-C 57-D 58-D