1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Gıda işletmelerinde personel hijyeni

Konusu 'Çalışma Koşulları ve Beslenme' forumundadır ve isgforum tarafından 14 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. isgforum İSGforum Üyesi

    Sanitasyon latince'de sağlık anlamına gelen sanitas kelimesinden köken almıştır ve geniş anlamda insan sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve sağlığın tekrar kazanılmasında uygulanacak prensipleri içermektedir. Gıda sanayisinde sanitasyon denilince "üretimde hijyenik ve sağlıklı durumların yaratılması ve devam ettirilmesi " anlaşılmaktadır. Bu kapsam içinde gıda sanitasyonu insan yaşamının temelini oluşturan beslenme gereksinimlerinin karşılanmasında fiziksel, kimyasal ve biyolojik yönden güvenilir nitelikte gıda maddeleri üretimini ifade etmekte, gıda işletmelerinde sanitasyon ise, sağlıklı ve güvenilir ürün eldesi için hijyenik koşulların sağlanmasına yönelik bir bilimsel uygulama olarak tanımlanmaktadır. Gıda işletmelerinde insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların bulundukları ortamdan olabildiğince uzaklaştırılması gereklidir. Sanitasyon sağlanmasında personel açısından karşılaşılan sorun ise taşıyıcılık ve hasta olma durumudur. Taşıyıcı insanlar, patojen mikroorganizmaları vücutlarında kendileri etkilenmeden taşırlar ve bunları temas ettikleri her yere yayarlar. Bu durum taşıyıcı tarafından bilinemeyeceği için tehlike daha da büyümektedir. Hastalık durumunda ise personel hem kendisi, hem çevre ve gıda hijyeni, hem de çalışan diğer personel için büyük risk kaynağı durumundadır.

    Personelin ham madde kabulünden üretim aşamaları olan hazırlık, işleme, ambalajlama ve taşıma evrelerine kadar gıdaya doğrudan mikroorganizma bulaştırmasını önlemek için personel hijyeni ve eğitimi alması, kazandıklarını işine yansıtması sağlanmalıdır.

    Hijyenin sağlanmasında personelin taşıması gereken sorumluluklar:

    · Gıda üretimi ile ilgili olan personelin genel olarak sağlıklı olması, bulaşıcı
    hastalığı ya da bir hastalığın taşıyıcısı olmaması gereklidir. Personelin 6 ayda
    bir sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
    · İşe başlamadan önce ve iş bitiminde vücut temizliği ve hijyeni sağlayacak
    şekilde duş alınmalıdır.
    · Gıdalarla çalışırken asla ağız, burun ve saçlara dokunulmamalı, her gün işe
    başlamadan önce iş kıyafeti giyilmeli, üretim alanında bone, maske ve eldiven
    kullanılmalıdır.
    · Kirli alanlarda koyu, temiz alanlarda açık renkli giysiler giyilmelidir.
    · El-ayak bakımı sağlanmalı, tırnaklar kısa, ojesiz ve temiz olmalıdır.
    · İç çamaşırları her gün değiştirilmelidir.
    · Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.
    · İş esnasında ağız maskesi kullanılmalıdır.
    Hiçbir zaman yerlere tükürülmemeli, gıdaların üzerine öksürüp aksırılmamalı,
    bu gibi durumlarda mendil kullanılmalı, eller yıkanmalı ve koruyucu
    malzemeler değiştirilmelidir.
    · Eller sık aralıklarla yıkanmalı, el temizliğine önem gösterilmelidir.
    · Vücuttaki yaraların bakımı ve tedavisi sağlanmalı, üretim alanında gerekli
    önlemler alınmalıdır.
    · Solunum yolu hastalıklarına dikkat edilmeli, hastalıklarda yönetime bilgi
    verilmelidir.
    · Personel iş esnasında yüzük, bileklik vb. takı kullanmamalıdır.
    · Tuvalet sonrası el temizliğine önem gösterilmelidir.
    · Çalışırken iş giysilerine eller sürülmemelidir.
    · İş giysileri ile tezgah, masa, makine ekipmana dayanılmamalı ve
    oturulmamalıdır.
    · Çiğ gıdalara dokunulduktan sonra işlenmiş gıdalara el sürülmemelidir.
    · Sigara içilmemesi, sakız çiğnenmemesi vb. yasaklara kesinlikle uyulmalıdır.
    · İş kıyafeti temizlik ve bakımına her zaman önem gösterilmelidir.

    Bu sorumlulukları yerine getirmek için öncelikle personel hijyeni konusunda dikkat edilmesi gereken genel noktaların bilinmesi gereklidir.

    Vücut Temizliği: Vücut temizliği aşamaları banyo yapmak, el-ayak bakımı, ağız ve diş sağlığı, saç ve cilt bakımı, vücuttaki yaralar ve bakımı ile kıyafet bakımıdır. İşletmelerde çalışan personel için yeterli sayı ve nitelikte soyunma ve dinlenme odaları ile duş sahası oluşturulmalıdır. Duş kabinlerinde banyo için kullanılacak malzeme ve donanım yeterince bulunmalı, sağlıklı koşullar sağlanmalıdır.
    [​IMG]

    El ve Ayak Bakımı: Kişisel hijyenin sağlanmasında el ve ayak bakımı önemli bir yer tutmaktadır.
    Bu amaçla el hijyeninin sağlanması için gıda sektöründe olan işletmelerde, uygun yerlerde lavabo, sıcak-soğuk su, dezenfektanlı sıvı sabun, kâğıt havlu ve çöp kovalarının bulunduğu ortamların oluşturulması gereklidir. Personelin el temizliğinin yanı sıra tırnak aralarının temizliği, kısa kesilmiş olması da önem taşımaktadır. Tırnak araları bakteri tuttuğundan kısa ve temiz olmalıdır. El temizliği
    yapılırken tırnak aralarının fırçalanması hijyenin sağlanmasında önemli bir basamaktır. Personel rahat çalışma alanına uygun su geçirmeyen, kaymayan ayakkabı kullanmalı; açık renk, pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Ayak temizliğinde dezenfektanlı sıvı sabun kullanılmalı, ayaklar bileklere kadar yıkanmalı ve iyice kurulanmalıdır. Yeterince kurulanmayan parmak araları mantar hastalığı oluşumuna neden olur. Ayak bakımında terleme ve koku oluşumunu geciktiren pudra ve kremler kullanılabilir. Ayak tırnakları kısa ve düz kesilmiş olmalı, ayakta oluşan hastalıkların
    tedavisi ve bakımı sağlanmalıdır.

    Ağız ve Diş Bakımı: Gıdalarla birebir çalışan personelin ağız sağlığına dikkat
    etmesi, çalışma alanları ve yakınlarında sigara kullanmaması gerekmektedir. Ağız bakımında
    düzenli diş fırçalamak bakteri oluşumunu azaltacağından çok önemlidir.

    Saç ve Cilt Bakımı: Gıda sektöründe çalışan personelin de saç ve cilt bakımına önem göstermesi sağlanmalıdır. Gıda hijyeninin sağlanması için saçların temizlik ve bakımı, üretim alanında kontrol altına alınması, günlük cilt bakımı ve temizliğinin yapılması gereklidir. Üretimde çalışan personelin mutlaka bone veya kep kullanması gerekir. Bone veya kep saçın tamamını kapatmalı, açıkta kalan saç olmamalıdır. Gıdalarla ilgili alanlarda saça dokunulmamalı, dokunulduğunda ise ellerin temizlik ve bakımı yapılmalıdır.
    Erkek personelin her gün sakal tıraşı olması gereklidir. Kıl kökleri arasında terleme ve
    sivilce olabileceğinden ve bakteri barınabileceğinden dolayı düzenli tıraş olunması
    önemlidir.

    Bayan personelin üretim alanlarında makyajsız çalışması, takma kirpik ve tırnak
    Kullanmaması, tırnakların kısa ve ojesiz olması da önemlidir.

    Vücuttaki Yaralar ve Bakımı: Vücutta oluşan yaralar bakterilerin üremesi ve çoğalması için uygun ortamlardır. Yaraların kontrol altına alınması, dezenfekte edilip su geçirmeyen bant ve sargılarla kapatılması ve eldiven kullanılması önemlidir. Kullanılan yara bantları fark edilecek şekilde, renkli bantlar olmalıdır ve tedavi sürecinde düzenli olarak değiştirilmelidir. Bulaşmaya neden olabilecek kesik, yanık, çıban, deri kızarıklıkları vb durumlarda yöneticiye haber verilmeli, yönetici tarafından üretimin aksamaması için önlemler alınmalıdır.

    Kıyafet Bakımı: Sosyal yaşantımızda kıyafetlerimizin temizlik ve bakımı çok önemli bir yer tutar. Bu amaçla kıyafetlerimizin temizliği çamaşır makinelerinde yıkanarak ya da kuru temizleme yöntemleri ile sağlanabilir. Temizlik sonrasında kıyafetler hijyenini sağlamak, düzgün ve net bir görüntü oluşturmak için mutlaka ütülenmelidir.

    [​IMG]

    Periyodik Sağlık Kontrolleri: Portör Muayeneleri

    Güvenli gıda üretimi yapmanın ilk kuralı temiz ve sağlıklı personel çalıştırmaktır. Gıda işletmelerinde eleman alımlarında personelin sağlık kontrollerinden geçirilerek işe alınması, işe alındıktan sonra da belirli aralıklarla sağlık kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır. Personelin periyodik olarak sağlık kontrollerinin yapılmasından işletme yöneticileri sorumludur. Yöneticiler Türk Gıda Mevzuatı’na uygun sağlık kontrollerinin yapılıp personelin sağlık karnelerine işlenmesini sağlamalıdır. Periyodik sağlık kontrollerinin yanı sıra çalışanların iş esnasındaki tutum ve davranışları, kötü alışkanlıkları da denetlenmelidir. Bu anlamda personele işletme ortamında verilecek eğitim programları kalitenin artması, olumlu değişikliklerin sağlanması için oldukça önemlidir.

    Portör, patojen mikroorganizmalara konaklık eden ve bunu başkalarına aktaran, fakat kendisinde hiçbir belirti görülmeyen taşıyıcı kimselere verilen isimdir. Portör olduğu tespit edilenler gıda işletmelerinde sağlam raporu alıncaya kadar çalıştırılmamalıdır.
    Yazının Tamamını ekten indirebilirsiniz...
    Devamını okumak için Tıkla

    http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Saglik/Gida-isletmelerinde-Personel-Hijyeni_85.htm

    Ekli Dosyalar:

  2. ali ihsan saatci İSGforum Üyesi

    Arkadaşlar gıda güvenliği dermeğinin hazırladığı bir kitap eğitim ve risk analizinde kolaylık sağlayacağını düşünüyorum
    iyi çalışmalar