1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Gıda işletmesi ve soğuk hava deposu risk analizi

Konusu 'Risk Değerlendirmeleri ve Yönetimi' forumundadır ve Özlem Albayrak tarafından 3 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Özlem Albayrak Adana Temsilcisi

    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Adana
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    gıda işletmesi ve soğuk hava deposuyla ilgili elinde risk analizi örneği olan arkadaşlar var mı? rica etsem yardımcı olur musunuz?
  2. Ersin Bozkurt Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    43934
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Makina mühendisi
    ekte bir döküman vardır

    Ekli Dosyalar:

  3. Özlem Albayrak Adana Temsilcisi

    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Adana
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    çok teşekür ederim Ersin bey :)
  4. Hacktir Et İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Bu konu üzerine yapılmış örnek bir risk değerlendirme raporu var mıdır ? Paylaşılması mümkün mü ?
  5. Vedat VELİOĞLU İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ÖZEL BULURSAM ÖZEL ÇALIŞIYORUM. GÜZEL BULURSAM GÜZEL ÇALIŞIYORUM.
    Kopyala yapıştır yapmayın. Riskleri yerinde görün. Aksi takdirde risk analizi olmaz. KOPYALA YAPIŞTIR ANALİZİ olur.
  6. Gamze Demirbaş ERKAN Bölüm Yöneticisi

    • Bölüm Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Sertifika Numarası:
    119912
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ORDU OSGB
    Soğuk hava depoları ve depolar
    1. Depo içerisinde asla ahşap malzeme bulundurulmamalıdır.Plastik paletler ve kasalar kullanılabilir
    2. Depo içerisindeki tüm lambalar koruyucu hazne ile kapatılmalıdır
    3. Soğuk odalarda fanların altına ve yakın çevresine malzeme konulmamalıdır.
    4. Depolamada kullanılan raflar olası bir devrilme riskine karşılık duvara ve birbirlerine sabitlenmelidir.
    5. Temizlik kimyasalları kuru ve iyi havalandırılan alanlarda, gıdalardan ayrı depolanmalıdır
    6. Geçiş yollarına malzeme konulmamalı veya depolanmamalıdır.
    7. Acil çıkış yollarında herhangi bir şey olmamalı, Acil çıkışlar işaretlerle belirtilmelidir.Acil durum aydınlatma sistemi kurulmalıdır
    8. Soğuk odaların kapıları içeriden açılabilmeli ve kilitli kalma olasılığı için uyarı zil sistemi kurulmalıdır
    9. Mikroorganizmaların yayılmasını ve gıda bozulmalarını önlemek için sürekli olarak dolapların ve soğuk odanın sıcaklık kontrolleri yapılmalı ve periyodik olarak kalibrasyonları yapılmalıdır
    10. Bakım ve onarım kontrol kartları oluşturulmalı, kontroller kayıt altına alınmalıdır.
    11. Bir çalışan soğuk odada iken diğer bir çalışan soğuk odanın kapısında beklemelidir.
    12. Soğuk odada muhafaza edilecek ürünlerin yerleşme şekli, havanın serbestçe dolaşımına uygun olmalıdır
  7. Tuğba Coşkun İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Ahşabın bulundurulmama ihtimalini açarmısınız?
  8. hijyenik koşullar gereği ahşap kullanımı yasaktır
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 4 Aralık 2013 ---
    kaygan zemin
  9. Tuğba Coşkun İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Ahşap paletin hijyen açısından sakıncaları nedir peki? Bakteri mi ürer,barındırır? nem alır küflenir vb. gibi?
  10. mikroorganizma üremesine uygun olabildiği gibi böcek ve haşere içinde iyi bir yuvadır.
  11. Tuğba Coşkun İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Doğru,teşekkürler.Yine de böcek haşerelere karşı ilaçlama da yapılmalı,düzenli periyotlarda,tüm gıda maddeleri oradan çıkartıldıktan sonra
  12. Gamze Demirbaş ERKAN Bölüm Yöneticisi

    • Bölüm Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Sertifika Numarası:
    119912
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ORDU OSGB
    Ahşap kullanılmama sebeplerine katılıyorum.
    Haşereler ve ilaçlama ile ilgili de genel olarak ;
    · Dış alana açılan kapılar, zararlı girişine izin vermeyecek şekilde yalıtım malzemesi kullanılarak korunmalı
    · Hazırlık alanlarının dışarıya açılan bölümlerinde zararlı girişini önlemek amacıyla sinek tutucular gibi koruyucu önlemler alınmalı
    · Açılabilir tüm pencerelere sineklik ve 2,5 m yüksekliğe kadar olan pencerelerde ise zararlı girişini engelleyecek tel kafes takılmalı
    · İşyerindeki atıklar birikmeden hızla uzaklaştırılmalı. Su depoları gibi yerler kapalı tutulmalı, atık su gider ve diğer su tahliye sistemlerinin temizliğine dikkat edilmeli
    · İşyerinde zararlı girişine karşı bütün alanlar sık sık kontrol edilmeli. İşyeri tarafından zararlı kontrol planı hazırlanmalı ve kontroller kayıt altına alınmalı
    · Zararlı ile mücadele programı kapsamında, ilaçlama periyodik gerekli eğitimi almış kişiler tarafından yapılmalı, izlenilebilirliğin sağlanması için kayıt altına alınmalı.
    · Kullanılan kimyasal maddeler, gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler ile temas etmeyecek şekilde ve ayrı mekânlarda muhafaza edilmeli
    · Zararlı mücadelesinde kullanılan ekipmanların bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalı,panzehir bulundurulmalı
    · Kemirgen mücadelesinde gıda hazırlık alanlarındaki kapanlarda kimyasal ilaç içerikli yemler kullanılmamalı
    Mazgal kapakları üzerindeki delikler, zararlı ve kemirgen çıkışını, koku çıkışını ve atık sıvıların geri beslenmesini önleyecek şekilde olmalı
  13. Tuğba Coşkun İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Peki gıda depolarında kuşların yuva yapmalarına nasıl engel olabilecek önerileriniz var mı?
    Tavandan balon sarkıtma, kartal sesi,dikenli tel vb. başka ?
  14. ses dalgaları kullanıyor ancak zamanla buna da alışıyorlar bu yüzden değişik frekanslarda güncellenmesi gerekiyor..
  15. Mehmet MAKAR Haber Grubu Lideri

    • Bölüm Yöneticisi
    • Haber Grubu
    Sertifika Numarası:
    120329
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Soğuk hava depolarında çalışanlar için ortam derecesi ve çalışma dakikası/saati'ni gösteren bir resmi tebliğ/yayın var mıdır neye göre belirleniyor? Bina ve Eklentileri yönetmeliğinde termal koşullardan bahsediyor ama üstün körü ele alınmış ordada. ölçümler TS EN 27243 standardına göre yapılır demiş sadece.

    Soğuk hava deposunda çalışan bir yakınım yarım saat çalışıp yarım saat dinleniyoruz diyor bunun yasal bir dayanağı, bilimsel bir açıklaması, derece-dakika tablosu var mıdır?
  16. Ahşap kullanımın yasak olmasının mevzuatta dayanağı var mı varsa hangisi , teşekkür ederim
  17. Eda BİLGİN İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    126568
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    DAP
    gıda deposu derken soğuk hava ise eğer;
    biz hala ahşap kullanıyoruz çünkü sıcaklık -22 derece ve bu sıcaklıkta böcü börtü yaşar mı bilmiyorum :) . ayrıca ben ürün güvenliğinden önce iş güvenliğine bakarım. ama çalışanı hasta edecek fare vs. için ise dış bölgede haşere kontrol noktaları mevcut. soğuk havada kalma ile ilgili biz doktorumuz ile birlikte bir talimat oluşturduk yani resmi olarak bişey yok ancak biz 45-15 yapıyoruz 45 dk içeride 15 dk dışarıda ama tabiki gün içinde 8x45 dk bile kalmıyor içeride personelimiz. fakat max 2 saat kalabileceği gibi bişey demişti yurt dışı kaynaklarını inceleyerek doktorumuz. bunun açıklaması da çok sık içeri ve dışarı girip çıkmak sıcak-soğuk havaya sık maruz kalmak çalışana zarar verebilir demişti. yine önlemlerden biri her gün süt ve süt ürünleri içeren gıdalar verilmesi yönünde. mesela bir gün yoğurt bir gün ayran gibi. çalışanın soğuk havada kaybettiği proteinleri takviye etmek için işyeri hekimimizin tavsiyesi bu yönde idi. yemeği biz sağlarken bu uygulanıyordu ama şimdi personel yemek kartları ile yemek yediği için açıkçası yiyip yemediklerini bilmiyoruz. zemin kaymasına gelince bu kadar soğuk ortamda kendiliğinden kayma olmuyor ancak dışardan ayakkabı altı ıslak vb. girilirse yine kaygan zemin oluşuyor bu suyun aniden donmasından kaynaklandığı için KKD üzerinde değişikliğe gidemedik . bu yönde ise depo önlerine tenteler koyarak yağmur kar sularının içeri girmesini ve kaygan zemin oluşmasını önlerken diğer önlem giriş kapılarına paspas koyulması ayakların ıslaksa silinerek girilmesi ve temizliğe dikkat edilmesi şeklinde. soğuk havada tek çalışmak yasak ayrıca depodan dışarı açılan acil kapılar ve aydınlatmaları mevcut. ama bu kapılardan giriş yok. alarm a bağlı ve uygunsuz kullanımıda içeri sıcak hava girmemesi için kontrol altında tutuluyor. amonyak ile soğutma yapıldığı için bu acil çıkış kapılarının hemen yanında (dış bölge) amonyak maskeleri mevut (Tam yüz) . soğuk hava deposunda sıkıntı bazı noktalarda forklift-yaya karşılaşmaları burda da personele bol bol eğitim ve 2m ye 1 m kuralımız var. çalışan forklifte yaya 2m den fazla yaklaşamaz gibi.bir sıkıntıda tavanlarda buzlanma olması bunun temizliği yüksekte çalışma içerisine giriyor. veya evaparatör bakımları da aynı burda ise forklift - sepet- zincir ekipmanlarından yardım alıyoruz. manlift olsa tabiki daha iyi ama soğuk havada performansı nasıl olur bilmiyorum. rafların herbirinin üzerinde değil çünkü standartraflarımız ama her bölme girişinde raf kapasiteleri yazıyor.

    daha da arttırılabilir ama benim için en güvenli yer depo içi. fakat saha için yani bu ürünlerin dağıtımı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. :( yani işin içine trafik ve sürücü arkadaşlar girince hele de sezonluk personel olunca başımız dertte cidden.
  18. mervesentez İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    soğuk hava depolarında kondenserlerin çalışmaması, bakımlarının yapılmaması durumunda risk analizine risk olarak ne yazılmalı? "iş kazası" "mali zarar" ya da benim aklıma gelmeyen bunları kapsayan bir sınıflandırma var mı? süt ve süt ürünleri paketleme dilimleme yapan bir gıda firmasında genel ve lokal havalandırmanın olmaması yeteriz kalmasının riskleri nelerdir?