1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Genel ve kişisel hijyen kuralları eğitim sunumları

Konusu 'Sağlık Eğitimleri ve Sunumlar' forumundadır ve Erkan Dündar tarafından 13 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Gıda Üretimi ve Sunumu yapanların uyması gereken hijyen kuralları;

    1. üretimde çalışacak olan yeni personel işe başlamadan once en geç 1 haftalık Portör ve Hepatit sağlık raporları getirmelidirler
    2. üretimde çalışanlar 3 ayda bir olmak üzere Portör, 6 ayda bir olmak üzere Hepatit muayenesinden geçirilirler.
    3. Portör muayenelerinin sonuçları, muayeneyi yapan firma tarafından gönderilen rapordan İşletme Doktoru tarafından takip edilir.
    4. Mutfak ve servis personelinin üniformaları günlük olarak değiştirilecektir.
    5. Dışarıda üniformaların kirlenebileceğinden ve kirli üniformalardan gıdalara bakteri bulaşması olacağından dolayı üniformalar sadece işte kullanılmalı ve mesai bitiminde mutlaka çıkarılmalıdır.
    6. Üniformaların üst ceplerinde kalem, sigara, çakmak vb. şeyler bulundurulmamalıdır.
    7. Mutfak personeli Hijyen Bölgesine kesinlikle işletmenin temin ettiği terlik ve çizme kullanılmalı, bu malzemeler tesis dışına çıkartılmamalıdır.
    8. Erkek personel günlük olarak sakal tıraşı olmalı, bıyıksız olmalı, saçları kısa kesim olmalı ve mutfak personeli gıda üretimi esnasında saçların gıdanın içine düşmesini engellemek amacıyla mutlaka bone kullanmalıdır.
    9. Mutfakta çalışan bayan personel ise mutlaka tüm saçı örtecek şekilde bone veya bandana kullanmalıdır. Bone, mutlaka kulakları da örtecektir.
    10. Saçlar üniformalar giyilmeden önce taranmalıdır. Aksi taktirde üniformanın üzerine dökülen saçlar gıdaları kirletebilir.
    11. Uzun tırnaklar bakterilerin barınması için uygun ortamlar olduğundan, tırnaklar daima kısa kesilmiş olmalı, temiz tutulmalı ve tırnak cilası yada oje kullanılmamalıdır.
    12. Yüzük, saat, bileklik, küpe, kolye vb. takı eşyaları da bakteriler için uygun bir barınaktır ve bakterilerin yayılmasına neden olmaktadır. Ayrıca takılar ve parçaları gıdaların içine düşebilir. Bu nedenle gıda üretimi ve sunumu yapan kişilerin takı takması kesinlikle yasaktır.
    13. Gıda üretimi ve sunumu yapan kişiler çalışmaya başlamadan önce duş alıp, temiz üniformalarını giyip, ellerini her birimin kendine ait lavabosunda deterjanla/sabunla iyice yıkayıp mutlaka dezenfekte etmelidirler.
    14. Gıda üretimi ve sunumu yapan kişiler;
    İş başlamadan önce, Çalışma sırasında sık sık, Eldiven giymeden önce ve sonra, Temizlik bezi kullanımından sonra, Gıdayla temas etmeden önce, Çiğ gıdalarla temas ettikten sonra, Hayvansal ürünlerle uğraştıktan sonra, Göz, burun, ağız, kulak, vb. bölgelere dokunduktan sonra, Tuvalet kullanımından sonra, Atıklarla uğraştıktan sonra, Sigara içtikten sonra ve Her dinlenme/aradan sonra, ana depolardan ambalajlı ürün aldıktan sonra, Her üretim alanına girerken ellerini iyice yıkayıp dezenfekte etmelidirler.
    Gıda üretim, servis ve sunum alanlarında sigara içmek, Sakız çiğnemek, Tükürmek, Yemek yemek, hazırlanan yemekleri parmakla tatmak gıdalara bakteri bulaşmasına neden olacağı için kesinlikle yasaktır!

    15.Kol yada ellerde kesik yada yaralar varsa bunlar su geçirmez renkli bandajlarla kapatılmalıdır. Yara ve kesik elde ise bandajın üzerine eldiven giyilmelidir. Gıdanın içine düştüğünde kolayca fark edilip bulunabilmesi için parlak renkli bandajlar kullanılmalıdır.
    16.Öksüren, nezle olan ve hapşıran kişiler iyileşinceye kadar çalıştırılmamalıdır. Hasta olan mutfak personelinin Aşçıbaşının veya yardımcısının direktifleri doğrultusunda gıda ile direkt teması olmayan işlerde çalıştırılır.
    17.Çalışan personelden 2 ayda 1 kez olmak üzere swab örnekleri alınır ve Swab Formu na kaydedilir.

    Ziyaretçilerin uyması gereken hijyen kuralları

    1.Ziyaretçiler gıda üretimi yapılan yere girebilmeleri için son bir haftada bulaşıcı bir hastalık ( Gribal Enfeksiyon gibi ) geçirmemiş olmaları gerekmektedir. Ziyaretçiler son bir hafta içersinde bulaşıcı bir hastalık geçirmediklerini refakatçıya beyan ediyorlarsa Ziyaretçi Takip Formu’nu doldurarak gıda üretim yerine alınırlar.
    2.Ziyaretçi gıda üretim yerine ancak refakatçı nezaretinde girebilir .
    3.Ziyaretçi gıda üretim yerine girmeden once tüm saçını örtecek şekilde başına bone, ayakkabılarınagaloş ve beyaz temiz önlük giymesi gerekmektedir.
    4.Ziyaretçi gıda üretim yerine girmeden once ellerindeki alyans ve takıları çıkartarak ellerini sıvı sabunla yıkaması, kurulaması ve dezenfekte etmesi gerekmektedir.
    5.Ziyaretçi gıda üretim yerinin kurallarına uyması için refakatçı tarafından bilgilendirilir.
    6.Ziyaretçi mutfak çıkışında çıkış saatini Ziyaretçi Takip Formu’na yazar.​

    Ekli Dosyalar:

  2. İSGC İSGforum Üyesi

    teşekkürler..
  3. kimyacı34 İSGforum Üyesi

    harika bunlar...... çocuklar için olanı okullarda vermek lazım....
  4. Fatma Kocaer Bölüm Yöneticisi

    • Bölüm Yöneticisi
    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Konya
    Sertifika Numarası:
    13436
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    hocam ellerinize sağlık ya çok işime yarıyacak bunlar
  5. Ersen DAŞ İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    85140
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Özel Hamidiye Eğitim ve Hizmet Organizasyonları A.Ş
    Teşekkürler