1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Havalandirma ve iklimlerdirme prensipleri sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 15 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    HAVALANDIRMA VE IKLIMLERDIRME PRENSİPLERİ


    .Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan ve çalışma yeri olarak tasarlanan alanlara ne ad verilir?

    A) Çalışma alanı il) Kapalı alan

    C) Tehlikeli alan D) Havasız alan


    2. Zararlı gaz ve tozların bulunduğu ortamlarda tavan yüksekliği en az kaç m olmalıdır?

    A) 2,5 B)3 C)3,5 D) 4


    3. MAK aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Müsaade edilebilen azami konsantrasyon

    B) Kısa Süreli Maruziyet Sınır Değerleri

    C) Eşik sınır değerler

    D) Zaman Ağırlıklı Ortalama


    4. Çalışma yerlerinde kişi başına düşen hava hacmi en az kaç m3 olmalıdır?

    A) 5 B)10 C)15 D) 20


    5. İş yeri hava hacminin hesaplanmasında kaç m yükseklikten sonrası hesaba katılmaz?

    A} 3 B)3,5 C)4 D) 4,5


    6. Normal şartlar altında bir işyerinin tavan yüksekliği en az kaç m olmalıdır?

    A) 2,5 B}3 C}3,5 D) 4


    7. İşyerlerinde kişi başına düşen serbest alan en az kaç m2 olmalıdır?

    A) 2,5 B) 3 C)3,5 D) 4


    8. Çalışma ortamında soğutma, ısıtma ve nemlendirme İşlevlerini birlikte yerine getirme İşlemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Isıtma B) Soğutma

    C) Nemlendirme D) İklimlendirme


    9. Aşağıdakilerden hangisi Termal Konfor Bölgesi olarak isimlendirilebilir?

    A) Bağıl nem: %30-%60, Sıcaklık: 20°-27°

    B) Bağıl nem: %30-%60, Sıcaklık; 10°-15°

    C) Bağıl nem: %0-%30, Sıcaklık: 20°-27°

    D) Bağıl nem: %50-%100, Sıcaklık: 25°-35°


    10. İşyeri koğuşlarında tavan yüksekliği en az kaç metre olmalıdır?

    A) 2,5 B)2,8 C)3 D) 3,5


    11. İşyeri koğuşlarında kişi başına hava hacmi en kaç m1 olmalıdır?

    A) 8 8)10 C)12 D) 15


    12. Kurşunlu çalışmaların yapıldığı işyerlerinde. İşyeri havasında müsaade edilen kurşun miktarı en fazla kaç miligram/metreküp olabilir?

    A) 0,075 B)0,10 C)0,12 D) 0,15


    13. Civa ile çalışmaların yapıldığı işyerlerinde, işyeri havasında müsaade edilen civa miktarı en fazla kaç miligram/metreküp olabilir?

    A) 0,075 B) 0,10

    C) 0,12 D) 0,15


    14. Hava sıcaklığının artması veya eksilmesi, çalışan kişilerin işe uyumunu olumsuz etkiler. Aşırı ısınma çalışan işçinin vücudunda ne gibi etki yapar?

    A) Dikkatin azalması

    O Yorgunluk hali ve uyku

    B) Tehlikeli durum

    D) Zihinsel çalışmanın olumsuz etkilenmesi



    15. İşyerlerinde nem oranı yüksek olması, ortam sıcaklığının İse düşük olması durumunda çalışanlar üzerinde ne gibi bir etki yapar?

    A) Dikkati dağıtır

    B) Bunaltı hissi verir O Etkisi yoktur

    D) Üşüme ve ürperme hissi verir


    16. Aşağıdakilerden hangisinde ortam sıcaklığının en düşük olması İstenir?

    A) Oturarak yapılan hafif İş

    B) Oturarak ağır iş

    O Dış ortamda hafif iş

    D) Ağır iş


    17. Aşağıdakilerden hangisi bir İşyerini serinletmek için kullanılan yöntemlerden değildir?

    A) Çatı yalıtımı yaptırılması

    B) Çalışanların yeterli miktarda su tüketmesinin sağlanması

    C) Doğal havalandırma için kapı ve pencerelerinin açılması

    D) Sıcak makine ve işlemlerin dışarıda veya dışarıya yakın konumlandırılması


    18. Aşırı sıcak işyerlerindeki çalışmalar kapsamında aşağıdaki cümlelerden hangisi yap-) ıştır?

    A) İşçi sık sık dinlenme ihtiyacı duyar

    B) Çalışanların kalp atış ritmi artar

    C) Ortamda rutubet artırılırsa çalışma koşulları kolaylaşır

    D) Terleme yolu ile vücut kendini soğutmaya çatışır


    19. Aşağıdakilerden hangileri işyeri havalandırma yöntemlerinden biridir?

    I. Doğal havalandırma

    II. Cebri havalandırma

    III. Lokal havalandırma

    A)I ve II BJ II ve III

    C) I ve III D) Hepsi


    20. İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğüne göre Kapalı işyerlerinin günde en az kaç kez havalandırılması gerekir?

    A)l BJ2 C) 3 D) 4


    21. Normal şartlarda tabii havalandırma ile ortamın havasının saatte kaç defa değiştiği kabul edilmektedir?

    A) 1-2 B) 2-3

    C)3-4 D) 4-5


    22. Aşağıdakilerden hangisi ortam hava kalitesini belirler?

    A) Sıcaklık B) Nem

    C) Hava akım hızı D) Hepsi


    23. Kapalı İşyerlerinde hava akım hızı en fazla kaç m/s olmalıdır?

    A)l B)0,5 CJ3 D) 5


    24. Kurşunlu çalışmaların yapıldığı yerlerde işçi başına düşen hava hacmi en az kaç m3 olmalıdır?

    A) 10 B)12 C)15 D) 20


    25. Arsenik İle çalışmaların yapıldığı İşyerlerinde, işyeri havasında müsaade edilen civa miktarı en fazla kaç miligram/metreküp olabilir?

    B) 0,075 B)0,10

    C) 0,12 D) 0,5




    Cevap Anahtarı

    l-B 2-C 3-A 4-B 5-C 6-B 7-A 8-D

    9-A 10 B 11-B 12-D 13-A 14-C 15-D 16-D

    17-B 18-C 19-D 20-A 21-A 22-D 23-B 24-C

    25-D



    1