1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Hijyen nedir?

Konusu 'İş Hijyeni,Eğitimi ve Fizyolojisi' forumundadır ve isgforum tarafından 14 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. isgforum İSGforum Üyesi

    Hijyen nedir ?Hijyen : Hijyen kelimesi, Yunancada saglik anlamindaki hygies kelimesinden türemistir ve saglik bilimi, saglik hizmetleri, koruyucu hekimlik gibi konulari kapsar. Yani saglik için gerekli kosullarin saglanmasi ve sürdürülmesi için öngörülen uygulamalardir. Sözlük anlami ise; ferdin veya toplum olarak insanlarin sagliginin korunmasi ve gelistirilmesine çalisan beslenme, saglik ve çevre konularindaki bilgileri bir sentez halinde uygulayan bilim dalidir.

    Gida Hijyeni nedir ?: Gidanin kullanim amaci dikkate alinarak tehlikenin kontrole alinmasi ve gidanin insanlar tarafindan tüketiminin uygunlugunun saglanmasi için, gerekli her türlü önlem ve kosullar olarak tanimlanmaktadir. Herhangi bir gidanin temizligi ve tümüyle hastalik yapan etmenlerden arindirlmis olmasi demektir. Bir baska ifade ile yenilen gidalar tüketen kisileri hasta etmemelidir.

    Sanitasyon : Latincede saglikla ilgili demektir. Saglik için uygun kosullarin yaratilmasi ve sürdürülmesi islemidir. Insanlarin sagliginin korunmasi veya tekrar kazanilmasinda uygulanacak prensipleri içermektedir. Sanitasyon dendiginde temizlik ve dezenfeksiyon akla gelmelidir.

    Gida Sanayinde Sanitasyon : Gida üretiminde hijyenik ve saglikli kosullarin olusturulmasi ve korunmasi demektir. Bunun anlami da; gida hammaddesinin tasinmasi, ürüne islenmesi, ambalajlanmasi, depolanmasi ve satisi sirasinda çesitli kaynaklardan olabilecek kontaminasyonlarin engellenmesidir.

    Sterilizasyon : Bütün canli mikroorganizmalarin, canli sporlarin, virüslerin ve viroidlerin öldürülmesi, ortamin canlilardan arindirlmasi islemidir.

    Dezenfeksiyon : Cansiz maddelerdeki patojen mikroorganizmalarin fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmeleri veya üremelerinin durdurulmasidir.

    Antiseptik : Mikroplari öldürebilen veya üremelerini durdurabilen maddelere denir.
  2. isgforum İSGforum Üyesi

    El Hijyeni


    El Hijyenini çok önemlidir.Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok
    devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
    Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu
    hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.


    [​IMG]




    El Hijyeninin Önemi
    Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma vardır.
    Vucudumuzdaki yayılımları oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.

    Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar.
    Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.

    Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
    Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.

    Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
    Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.

    Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.
    Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.

    El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.
    Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
    Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.



    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]



    Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?
      • Her tuvalete gidişten sonra
    • Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
    • Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
    • Kirli gıdalara,et,tavuk,balık,sebze,meyve dokunduktan sonra
    • İşten evinize dönmeden önce,evinize vardıktan sonra
    • Hapşırdıktan,öksürdükten,burun,kulak karıştırdıktan sonra
    • Vucudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
    • Vucudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
    • Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan,makyaj yapmadan önce
    • Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
    • Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes,malzeme dahil) sonra
    • Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
    • Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra



    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]




    Nasıl El Yıkamalıyız.?
    Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarakSabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
    Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.

    Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
    Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
    Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.

    Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.



    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]




    El Yıkamanın Çeşitleri...
    Sosyal el yıkama Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.
    Hijyenik el yıkama Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
    En az 10-15 sn dir.

    Cerrahi el yıkama Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
    Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
    Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.



    [​IMG]




    El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
    En çok Unutulan Bölgeler
    Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor


    [​IMG]

    [​IMG]




    El Yıkama Bilgi ve İstatistikler
    El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48
    Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları %22 gençler, %38 35-54 yaşındakiler % 38 55 yaşının üzerindekiler.
    Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde,
    sabunsuz tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok olmaktadır.

    El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.
    Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.
    El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
    Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda önlenmesi gerekmektedir.
    ( Hijyenik Paspas Kullanınız. )

    Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül
    ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.



    [​IMG]




    Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı
    Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104 degişir.Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
    Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş
    mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.


    http://www.elhijyeni.com/