1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Kıyma makinesine el kaptırma

Konusu 'Kaza İnceleme ve Araştırmaları' forumundadır ve Fırat Nurdoğan tarafından 16 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

?

elemanları dikkatsizlikleri sonucu oluşan kazalarda hangisi daha öncelikli proaktif yaklaşımdır?

  1. elemanların isg konusunda eğitilmesi

    oy sayısı 14
    70,0%
  2. gerekli ve uygun uyarı ve ikaz levhalarının asılması

    oy sayısı 6
    30,0%
  3. uygun K.K.D lerle çalışma zorunluluğu getirilmesi

    oy sayısı 6
    30,0%
  4. Allah'a dua etmek.. (bu şıkkı joker olarak koydum)

    oy sayısı 4
    20,0%
Birden fazla oy kullanılabilir.
  1. Fırat Nurdoğan Kaza Olay Araştırma Uzmanı

    • Bölüm Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    66039
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Kaza Tanımı:Şarküteri reyonunda kıyma makinesine el kaptırma.

    Kaza tarihi: 19.06.2013

    Yer: Aydın

    Kaza açıklaması: Kıyma çekerken elini kıyma makinesine kaptıran 28 yaşındaki bir bayan hastaneye kaldırıldı. Eli kopan Nazlı P. ameliyata alındı.
    Şarküteri reyonunda çalışan Nazlı P. sabah saatlerinde kıyma çektiği sırada bir anlık dalgınlığı sonucu sağ elini kıyma makinesine kaptırdı. Eli parçalanan genç kadının çığlıkları üzerine reyona koşan arkadaşları Nazlı P.’yi kurtarmaya çalıştı. Olay yerine çağrılan ambulans ile Aydın Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç kadının eli kurtarılamazken acil servisten ameliyata alınan Nazlı P.’nin hayati tehlikeyi atlattığı ancak sağ elinin koptuğu öğrenildi.

    Kaza yeri fotoğrafları (varsa):
    [​IMG]

    Kaza nedeni: Personelin bir anlık dikkatsizliği ve Kıyma makinasına et itmek için kullanılan metal yada ağaçtan iticiyi kullanmayıp etleri elle vermesi.

    Kaza Öncesi alınması gereken önlemler:
    1-Tehlikeli makinelerle çalışan elemanlar tecrübeli ve işin erbabı kişiler olmalı.
    2-makine ile ilgili kullanma talimatı kullanıcısına tebliğ edilmeli ve makine yakınlarında duvarda asılı olmalı.
    3-Makine üstünde veya hemen yanında sarı uyarı ikaz levhası ile yaralanma tehlikesine dikkat çekilmeli.
    4-Makine ile ilgili risk analizi yapılıp ,makine ile ilgili riskler kullanıcısına açıklanmalı.
    5-İşçilerin geneline iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeli.
    6-Makine ek aparatları (et itici) daima makine ile birlikte olmalı ,farklı yerlere koyulup işçilerin kullanımından uzak tutulmamalıdır.
  2. Sait Aktaş Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    41670
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Firma / Kurum:
    :::::::::
    Kesinlikle bu tarz işlerde ısıya duyarlı elektronik devre kesici elemanlar kullanılmalıdır.
    İtici aletin kullanılmaması personelin sorumsuzluğunun bir göstergesidir. Bununla beraber personelin et iticiyi kullanmamasının da sebepleri araştırılmalı, var ise ergonomik açıdan düzeltilmesi yoluna gidilmelidir. Aynı zamanda makinanın da personelin kullanımına uygunluğu kontrol edilebilir.
    Gencecik bir bayanın sağ elini kaybetmesi hiç de azımsanabilecek bir olay değildir.
  3. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    10.Et kıyma makinesi kullanıcısı görev talimatı hazırlanmalı ve görevliden harici kimselerin kullanmaması sağlanmalıdır.
    11.Et kıyma makinesi gövde topraklaması olmalı.
  4. Talha Taflıoğlu Gruplar Koordinatörü

    • Site Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    118179
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ERPİLİÇ Entegre Tesisleri
    Biz boyun kısmını yükselttiriyoruz isteseniz de el girmiyor...
  5. Talha Taflıoğlu Gruplar Koordinatörü

    • Site Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    118179
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ERPİLİÇ Entegre Tesisleri
    Pazartesi göndereyim...

    Minik ev aletleri için yapılmışları var bakın. Aynı mantıkta. Sadece yapılması gereken işlem büyük parça eti sığacak şekilde bıçakla kesmek. Ekstra fazlalığı bu...


    [​IMG]
  6. Fırat Nurdoğan Kaza Olay Araştırma Uzmanı

    • Bölüm Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    66039
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Tehlikenin kaynağında yok edilmesi diye ben buna derim. gerçi Mühendislik yaklaşımlarına daha uygun bir çözüm ama her iki türlü de taktir ettim..
  7. Sait Aktaş Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    41670
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Firma / Kurum:
    :::::::::
    Mühendislik yaklaşımı için mükemmel bir örnek.
  8. Erdem Baskın Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    OSGB
    12. madde olarak yazacaktım
    Talha bey açıklamış
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 16 Ağustos 2013 ---
    amatör tarzda yada küçük işler için yeni modeller bu şekilde boyun yüksekliği arttırılmış olarak yapılıyor
    ama hala sanayi tipi büyük makinelerde değişiklik yapmayan üreticiler mevcut
  9. Erdem Baskın Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    OSGB
    DÖF ÖNCESİ RİSK
    KIYMA MAKİNESİ ÖNCESİ.jpg

    DÖF SONRASI KONTROL ALTINA ALINMIŞ RİSK

    KIYMA MAKİNESİ SONRASI 1.jpg
  10. Talha Taflıoğlu Gruplar Koordinatörü

    • Site Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    118179
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ERPİLİÇ Entegre Tesisleri
    Geç oldu ben yazana kadar Erdem bey göndermiş bile :)
  11. emregee İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    hepimiz osgb-isis turkey
    IMG_4648.JPG 2013-07-09 12.25.27.jpg sorumlu olduğum iki otele ait kıyma makineleri resimlerde görülmektedir. personelin tokmak kullanımına bakış açısı malum... bu sebeple ben bu tip ekipmanı şiddetle tavsiye ediyorum ki uğraşsalar bile ellerini kollarını kaptıramasınlar
  12. Erdem Baskın Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    OSGB
    2. resimdeki tokmak görevi gören yaylı bir alet galiba
  13. emregee İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    hepimiz osgb-isis turkey
    kesinlikle doğru... personel eti o kısma itekliyor ve tokmak görevi gören mekanizmaya bastırarak hazneye yolluyor. sistem fazlasıyla güvenli ve şiddetle tavsiye edilmesi gerektiğini düşünüyorum...
  14. Murat Tosun İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    LTB - ÇAK GROUP
    boyun kısmını uzatmak güzel bir çözüm...ama elinde kıyma makinesi olup boyun kısmını yükseltmek problem olabilir bazı yerlerde...onu yerine huni şeklinde bir aparat boğaza monte edildiğinde hem giriş kısmı eniş olur et kolaylıkla koyulur , hemdealt kısmı dar olduğundan ve yüksek olduğundan el hareketli dönen helezone kesinlikle ulaşamaz
  15. Erdem Baskın Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    OSGB
    dediğiniz çözüm de boyun yükseltme mantığı gibi sadece huni şeklinde aparat olduğunda tıkanmaya yol açar ve tekrar müdahale edilme gereği de duyulabilir dolayısıyla huniden ziyade boyun yüksekliği ve dediğiniz gibi el girmeyecek kadar genişlikte olursa ikisi bir arada daha bir güvenli olur sadece daha küçük et vb ürün kullanılması gerekecek o zaman da operatör normalden birkaç kez daha fazla bıçak kullanacak
    oda ayrı bir tehlike
    bu riski hiç bitiremiyecekmiyiz ne
  16. Sait Aktaş Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    41670
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Firma / Kurum:
    :::::::::
    Bu konuda TSE bir standart yayınlayıp, ilgili makamlarca mevcut cihazların dönüşümü konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtirse, belediyelerimiz ve yönetimlerimizin bu konuya duyarsız kalmayacağını sanıyorum. Biraz sorumluluk gerekli sadece.
  17. Erdem Baskın Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    OSGB
    kıyma makinesi kullanma talimatı olan var mı?
  18. Ersin Bozkurt Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    43934
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Makina mühendisi
    tokmak üstten girmediğinde(boğaza girecek boğaza iç kısma monte edilmiş iki tarafta yaylı olan switch i itecek ve makina ondan sonra çalışacak) çalışacak şekilde makina tasarlanabilir