1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Kaldirma araçlarinda iş sağliği ve güvenliği sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 23 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    KALDIRMA ARAÇLARINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


    1. Aşağıdakilerden hangisi tamburların özelliklerinden değildir?

    A) Kaldırma makinelerinin üzerine tel halat sarılan tamburların yanlan halat fırlamalarını engelleyecek şekilde flanşlı olmalıdır.

    B) Flanş genişliği sarılan halatın çapının 2 katı olmalıdır.

    C) Halatın ucu tambura iyi bağlanmış olmalıdır

    D) Tambur yivleri ile halat çapı birbirine orantılı olmalıdır


    2. Aşağıdakilerden hangisi zincirlerin özelliklerinden değildir?

    A) Zincir baklalanndaki aşınma bakla kalınlığının 5te birini geçmişse değiştirilmelidir

    B) Zincirler kullanılmadan önce gözle mutlaka muayene edilmelidir.

    C) Baklalar hiçbir zaman cıvatalarla tutturul- ! mamalıdır.

    D) Bağlamalarda özel olarak yapılmış kilitler, zincir kilitleri ve zincir ekleme baklaları kullanılmalıdır


    3. Aşağıdakilerden hangisi çelik tel halatların özelliklerinden değildir?

    A) Tel halat işe ve yüke uygun seçilmelidir.

    B) Keskin kenarlı yük köşelerine özel tedbirler alınmalıdır.

    C) Belirli periyotlarla uygun yağ ile yağlanmalıdır.

    D) Kendir halatları gibi kaynak, alevi ve ısıdan etkilenmezler.


    4. Seyyar vinç ve kaldırma araçları azami yükün kaç katını kaldırıp askıda tutabilecek güçte olmalıdır?

    A) 1.25 B) 1,5 C) 2 D) 2,5


    5. Seyyar vinç ve kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri kaç ayda bir yapılır?

    A) 3 B)6 C)12 D) 24


    6. Kaldırma araçlarının güvenli kullanımında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Yükler dik olarak indirilip kaldırılmalı

    B) Yük asılı durumdayken, operatör maki

    C) Yükleme işlemi kamyonun önünden yapılmalı

    D) Yük halatı ve bom yüksekliği mümkün mertebe kısa tutulmalı


    7. Vincin ana elemanlarına en fazla yük geldiği konumlarda yük uygulanır ve kademeli olarak yük arttırılır. Yük yerden en fazla 10-20 cm kaldırılır ve en fazla 10 dakika askıda bekletilir.

    Yukarıdaki anlatım hangi deneyin tarifidir?

    A) Dinamik yük deneyi

    B) Kararlılık deneyi

    C) Statik yük deneyi

    D) Teknik şartnamelere uygunluk deneyi


    8. Kaldırma araçlarının periyodik kontrollerini hangisi yapamaz?

    A) Makine mühendisi

    B) Makine teknisyeni

    C) Makine teknikeri

    D) Makine yüksek teknikeri


    9. İstif makinesi (forküt, transpalet, lift) periyodik kontrolleri hangi zaman aralığında yapılır?

    A) 1 ay B) 3ay

    C) 6 ay D) 12 ay


    10. istiflemede yanlış olan aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Aydınlatma tesisatını engellememelidir.

    B) İstif yüksekliği, yüksek tavanlarda 4 metreyi geçmemelidir.

    C) Ana yollar, tali yollar ve ara yollar bırakılmalıdır.

    D) Tabanın taşıma gücü bilinmelidir.


    11. Aşağıdakilerden hangisi halatlarda oluşabilecek şekil bozukluklarından biri değildir?

    A) Halatta sepetleşme oluşması

    B) Halatta yîvleşme oluşması

    C) Halatta ezilme oluşması

    D) Halatta gam oluşması


    12. Çapı 32 - 38 mm arasında olan halatlarda, halat çapındaki incelme en fazla ne kadar olursa halat değiştirilmelidir?

    A) 5mm B) 2mm

    C) l mm D)0,5mm


    13. Vinçler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Operatörün vinci terk edebilmesi için yük güvenli bir şekilde asılı pozisyonda bırakılmalıdır.

    B) Gece yapılan vinç çalışmalarında iyice aydınlatma yapılmalıdır.

    C) Arıza durumunda operatör vinci terk etmemelidir.

    D) Vinç operatörü ile işaretçi çok iyi bir şekilde haberleşmelidir.


    14. Erimiş maden, yakıcı veya aşındırıcı maddeler gibi tehlikeli yükleri taşıyan kaldırma araçlarının kancalarının taşıma gücü taşıyacakları yükün en az kaç katına eşit olmalıdır?

    A) 2 B)3 C)5 D) 10


    15. Beş ton veya daha fazla yük kaldıran raylı vinçlerde en az kaç tane fren bulunmalıdır?

    A)l B)2 C)3 D)4


    16. Makine Emniyeti Yönetmeliği'ne göre, makineler dinamik deney katsayısı ile çarpılmış azami çalışma yükü kullanılarak yapılan dinamik deneylerden, bir arıza meydana gelmeden, geçecek şekilde tasarımlanmalı ve İmal edilmelidir. Genel bir kural olarak, dinamik deney katsayısı kaça eşittir?

    A)l B) 1,1 C)l,25 D) 1,5


    17. Kaldırma veya çekme işlerinde kullanılan ip halatların kopmalara karşı güvenlik kat sayıları en az kaç olmalıdır?

    A)3 B)4 C)5 D) 2


    18. El ile çalıştırılan kaldırma araçlarının kancalarının güvenlik kat sayısı taşıyacakları yükün en az kaç katına eşit olmalıdır?

    A) 2 B)3 C)5 D) 6


    19. Aşağıdaki İfadelerden hangisi yanlıştır?

    A) Yüklerin kaldırılmaları, indirilmeleri veya taşınmaları, yetiştirilmiş manevracılar tarafından verilecek el ve kol işaretlerine göre yapılacaktır.

    B) Yükler dik olarak kaldırılacaktır.

    O Yüklerin eğik olarak kaldırılması zorunlu ise manevralar vinç operatörü tarafından yalnız başına yapılacaktır.

    D) İndirilen bir yükün altından sapan halatın çekilmesi için kumanda vermeden önce işaretçi, işçilerin güvenliğini sağlayacaktır.


    20. Çapı 19 mm' ye kadar olan halat çapındaki incelme en fazla ne kadar olursa halat değiştirilmelidir?

    A) 3mm B} 2mm

    C) 1 mm D}0,5mm


    21. Aşağıdakilerden hangisi güvenli kaldırma ve taşıma İşlemi için doğru değildir?

    A) Yük asılı durumdayken, operatör makineyi terk etmemeli,

    B) Açık havada çalışan vinçlerin kabinleri kapalı olmalı ve ısıtılmalı,

    C) Aracın üzerinde azami çalışma kapasitesi belirtilmeli,

    D) İstisnai durumlarda izin alınarak, vinç ile insan taşınabilir.


    22. Aşağıdakilerden hangisi güvenli kaldırma ve taşıma işlemi için doğru değildir?

    A) Basınç altındaki bakım ve onarımda gerekli güvenlik önlemleri alınmalı

    B) Araca hareket halinde inip binmemeli,

    C) Araç temiz tutulmalı, yağlı, gresti, çamurlu ve buzlu olmamalı,

    D) Yakıt doldurulurken ateşe dikkat edilmeli. Statik elektriğe dikkat edilmeli,


    23. Aşağıdakilerden hangisi güvenli vinç bom ile yapılan çalışmalar için doğru değildir?

    A) Yükün ile kanca arası mümkün olduğunca uzun olmalı,

    B) Yük bağlantıları sağlam olmalı,

    C Sapanlar ve kancalar uygun olmalı,

    D) Vincin düz zeminde durması temin edilmeli,


    24. Aşağıdakilerden hangisi kaldırma ve taşıma araçlarında periyodik kontrolün amacı değildir?

    A) İşletme şartlarından dolayı yıpranma, aşınma vb. durumların varlığını araştırmak,

    B) Gerekli hallerde; tamir, bakım, onarım, ya da işletme şartlarında değişiklikleri ve tedbirleri tespit etmek,

    C) Bir sonraki periyoda kadar güvenli bir şekilde vazife yapıp yapamayacağı konusunda fikir ve kanaat oluşturmaktır.

    D) Meydana gelen arızaların giderilmesini sağlamak.


    25. Kaldırma araçlarının frenleri hangi periyodik kontrol yöntemi kullanılarak test edilir?

    A) Kararlılık yük deneyi

    B) Dinamik yük deneyi

    C) Statik yük deneyi

    D) Teknik şartnamelere uygunluk



    26. Asansör (Yük ve insan taşıyan) periyodik kontrolleri hangi zaman aralığında yapılır?

    A) 6 ay B) 18 ay

    C)24ay 0)12 ay


    27. Kaldırma işlerinde kullanılan tel halatların kullanım avantajlarına İlişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Diğer halatlarla aynı ağırlık ve çapta oldukları halde mukavemetlerinin fazla olması

    B) Islak ve kuru halde mukavemetlerinin ayni kalması

    C) Değişik iklim şartlarında uzunluklarının önemli oranda değişmesi

    D) Uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları


    28 Forklift kullanımına ilişkin aşağıdaki özelliklerden hangisi yanlıştır?

    A) Forkliftler, G sınıfı sürücü ve operatör belgesi olan kişiler tarafından kullanılmalıdır.

    B) Forkliftte operatör harici personel bulunmamalıdır.

    C) Forkliftler, altı ayda bir periyodik olarak kontrol edilmelidir.

    D) Forkliftler, kapasitesi dışında kullanılmamalıdır


    29. İşyerlerinde malzemelerin İstifleme yüksekliği en fazla kaç metre olmalıdır?

    A) 3 B)5 C)7 D) 10


    30. Aşağıdakilerden hangisi kararlılık deneyi için doğru değildir?

    A) Kararlılık deneyleri belirlenmiş çalışma alanında ve kararlılığın en az olduğu konumlarda yapılmalıdır.

    B) Deneyler esnasında maruziyet alanına diğer işçilerin girişi kontrollü yapılmalıdır.

    C) Deneyler makinenin enerjisi kesilmesi durumunda da bütün hareketlerini kapsamalı ve en az 60 dakika boyunca tekrar edilmelidir.

    D) Deney sonucunda yine fizikî muayene yapılmalıdır.


    31. Aşağıdakilerden hangisi dinamik deneyi için doğru değildir?

    A) Vincin ana elemanlarına en fazla yük geldiği konumlarda yük uygulanır..

    B) Deney vincin hareketlerinin tüm sınırları boyunca defalarca tekrar edilmelidir.

    C) Deney sonucunda yine fiziki muayene yapılmalıdır.

    D) Vincin ana elemanlarına en fazla yük geldiği konumlarda yük uygulanır ve kademeli olarak yük arttırılır. Yük yerden en fazla 10-20 cm kaldırılır ve en fazla 10 dakika askıda bekletilir.


    32. Rüzgarlı havalarda vinç İle çalışırken rüzgar hızı saatte kaç kilometreyi geçerse işlem durdurulur?

    A) 50 B)55 C)60 D) 70


    33. Kaldırma araçlarının tamburlarında yük en alt seviyede iken en az kaç sarım halat kalmalıdır?

    A)4 B)3 C)2 D)l


    34. Aşağıdakilerden hangisi ikmal' in tanımını İfade eder?

    A) Periyodik testten önce yapılan çalışma

    B) Bilgilerin toplanıp değerlendirilmesi

    C) Uygulanan test sonrası elde edilen veri ve bilgileri içeren belge

    D) Test esnasında tespit edilen ve uygun olmayan hususların uygun hale geti


    35. Aşağıdakilerden hangisi zincirler ile İlgili doğrulardan değildir?

    A) Zincirler kullanılmadan önce gözle mutlaka muayene edilmelidir.

    B) Zincir baklalarındaki aşınma bakla kalınlığının yarısını geçmişse, ezilme veya çatlak varsa değiştirilmelidir.

    C) Baklalardaki boyuna uzama %5' i geçmemelidir.

    D) Baklalar hiçbir zaman cıvatalarla tutturul-mamalıdır.


    36. Aşağıdakilerden hangisi kaldırma makineleri tamburlarının özelliklerinden değildir?

    A) Kaldırma makinelerinin üzerine tel halat sarılan tamburların yanları halat fırlamalarını engelleyecek şekilde flanşlı olmalıdır.

    B) Flanş genişliği sarılan halatın çapının 2,5 katı olmalıdır.

    C) Yük tutma elemanı en alt seviyede iken tambur üzerinde en az üç sarım halat kalmalıdır.

    D) Elektrikle çalışan kaldırma makinelerinde, alt ve üst sınır emniyet tertibatı olmalıdır.


    37. Aşağıdakilerden hangisi İstiflemede güvenlik kurallarından değildir?

    A) Maddeler ana yollar, tali yollar ve ara yollara tam kapanmayacak şekilde bırakılmalı

    B) Maddeler özelliklerine göre ayrı istiflenmelidir.

    C) Gidiş geliş yolları yeterli genişlikte olmalı

    D) Aydınlatma tesisatını engellememeli.


    CEVAP ANAHTARI

    1-B 2-A 3-D 4-A 5-C 6-C 7-C 8-B 9-D 10-B 11-B 12-B 13-A 14-C 15-B 16-B 17-A 18-B I9C 20-C 21-D 22-A 23-A 24-D 25-B 26-D 27-C 28-C 29-A 30-B 31-D 32-A 33-C 34-D 3S-B 36-C 37-A