1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Kalorifer kazani işletme talimati

Konusu 'Talimatlar' forumundadır ve Hasan Can Özdenli tarafından 4 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Hasan Can Özdenli İtfaiye Er

    • Bölüm Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Firma / Kurum:
    Düzce İtfaiye Müdürlüğü'nde İtfaiye Eri
    KALORİFER KAZANI İŞLETME TALİMATI

    1.Kalorifer kazanları ehliyetli kişiler tarafından yakılmalıdır.
    2.Yanma. için gerekli yakma havasının oksijen açısından zengin olması gerektiğinden,Kazan dairesine, Dışar dan taze hava girmesi sağlanmalıdır.
    3.Kalorifer bacası, Senede en az bir defa temizlenmelidir.
    4.Kazan alev-duman borularının, Kömürlü kazanlarda haftada iki kez ve sıvı yakıtlı kazanlarda haftada bir defa mutlaka temizlenmelidir.
    5.Yakma mevsimi başında ateşçi takımlarının tamam ve tesisin tüm eksiklerinin giderilmesi, Kazan ateş ve küllük kapaklarının kırık ve çıkarılmış olmaması.
    6.Kalorifer tesisatında sıcak su gidiş ve dönüş borularının izalosyonu nun tamam olmasına dikkat edilmelidir.
    7.Yanma sırasında ızgara altına düşen yanmamış kömür tozlarının yanmanın daha verimli olması bakımından kül ile birlikte atılmayıp, tekrar yakılması gerekmektedir.
    8.Kalorifer kazanı, dış hava sıcağı ile kazan su sıcağı arasında sıcaklık cetveline göre yakılmalı dır.
    9.Kazanlarda tam yanma sağlanmalıdır. Katı yakıtlı kazanlarda kömür yana yastıklama yöntemi ile yakılmak suretiyle, sıvı yakılı kazanlarda yeterli hava vermek suretiyle sağlanır.
    Yanma kontrolü:


    A)Alev uçları siyah renkte: Yeterli hava olmadığından isli yanmaktadır
    B)Alev uçları beyaz renkte: Fazla hava gelmektedir
    C)Alev uçları turuncu “portakal sarısı” renkte : Yanma tam olmaktadır


    10. Kazanın uyutulması “bastırılması” : Isı ihtiyacımızın azaldığı geceleri kazan suyu sıcaklığı düşürülür. Bunun için ızgara üzerindeki ateş düzenlenir, kazan beslenir. Daha sonra toz çıkarmayacak şekilde nemlendirilmiş kül ile ateşin üzeri 5-10 cm kalınlığında örtülür.ateş ve küllük kapakları kapatılıp, baca damperi çeyrek açıklığa getirilir giriş – çıkış vanaları kapatılarak ana vana açıır.


    11.kazanın uyandırılması : Gecenin uyutulan kazanı 5:30- 6:30 saatleri arasında baca damperi ve küllük kapağı açılarak ateş canlandırılır.Daha sonra katı yakıtlı kazan,(yanma yastıklama yöntemi) uygulanarak kazan yakılır.

    28.01.2010
    Osman BİÇER
    Emekli İtfaiye Müdürü