1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Kaynak işlerinde iş sağliği ve güvenliği sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 23 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    KAYNAK İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


    1. Kaynak yapımı sırasında ortaya çıkan toz ve

    gazlardan kaynaklanan tehlikeleri kontrol etmek için aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılmaz?

    A) Filtreleme

    B) Genel havalandırma

    C) Yerel havalandırma

    D) Sulu çalışma


    2. Aşağıdakilerden hangisi kaynak makineleri

    İle İlgili olarak alınması gereken tedbirlerden birisi değildir?

    A) Metal parçaların birbirine temas etmesi sonucunda kıvılcım çıkma ihtimali nedeni ile hortum bağlantı elemanları sert polietilen veya PVC'den imal edilmiş olmalıdır.

    B) Gaz hortumları; eksiz, ezilmemiş, yırtılmamış, yanmamış, deliksiz, kusursuz olmalı-dır.Hortum metal bağlantıları gaz kaçırmaz bir şekilde kelepçelerle sıkıca tutturulmuş olmalıdır.

    C) Kaynak makinesini besleyen elektrik kablosu topraklanmış olmalıdır.

    D) Gaz tüpleri ısı kaynaklarından uzak yerlerde olmalıdır.


    3. Aşağıdakilerden hangisi kaynakçılıkta kullanılan yanıcı gazlardan değildir?

    A) Metan

    B) Argon

    C) Propan

    D) Etan


    4. Hidrojen gazı tüp rengi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sarı B) Kırmızı

    C) Yeşil D) Gri


    5. Oksijen tüpünün rengi nedir?

    A) Sarı B) Mavi

    C) Yeşil D) Kırmızı


    6. Asetilen tüpünün rengi nedir?

    A) Sarı B) Mavi

    C) Yeşil D) Kırmızı


    7. Kaynak işlemi yangınları için hangi tür yangın

    söndürücü bulundurulmalıdır?

    A) Karbondioksiti!

    B) Halongazı

    C) Kuru kimyevî tozlu

    D) Azot gazı


    8. Propan gazı tüp rengi hangisidir?

    A) Mavi B) Sarı

    C) Kırmızı D) Gri


    9. Azot gazı tüp rengi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sarı B) Yeşil

    C) Mavi D) Kırmızı


    10. Aşağıdakilerden hangisi kaynakçılıkta yaşanan tehlikelerden değildir?

    A) Kaynak işinde kullanılan helyum, nitrojen ve asetilen gazlarından zehirlenme tehlikesi

    B) Endüstriyel gaz tüplerinin patlama tehlikesi

    C) Işın ve ışığın gözlere tehlikesi

    D) Elektriğe çarpılma tehlikesi


    11. Oksi-Asetilen kaynak işlerinde Flashback arrestor görevi nedir?

    A) Gazın düzenli akışını ayarlar

    B) Gazın filtre edilmesini sağlar

    C) Alev geri tepmesini önler

    D) Alev boyunu ayarlar


    12. Aşağıdaki gaz tüplerinden hangisinin valf ağızları sağ vida dişlidir?

    A) AsetilenB) OksijenC) HidrojenD) SPG (sıvılast petrgazı)

    13. Kaynak işlerinin yapıldığı işyerlerinde tavan yüksekliği en az kaç metre olmalıdır?

    A) 3 B)4 C)5 D) 6


    14. Aşağıdakilerden hangisi kaynak makineleri İle ilgili olarak alınması gereken tedbirlerden birisi değildir?

    A) Metal parçaların birbirine temas etmesi sonucunda kıvılcım çıkma ihtimali nedeniyle hortum bağlantı elemanları sert polietilen veya PVC'den imal edilmiş olmalıdır.

    B) Gaz hortumları; eksiz, ezilmemiş, yırtılmamış, yanmamış, deliksiz, kusursuz olmalı-dır.Hortum metal bağlantıları gaz kaçırmaz bir şekilde kelepçelerle sıkıca tutturulmuş olmalıdır.

    C) Kaynak makinesini besleyen elektrik kablosu topraklanmış olmalıdır.

    D) Gaz tüpleri ısı kaynaklarından uzak yerlerde olmalıdır,


    15. Aşağıdakilerden hangisi sanayide kullanılan kaynak tekniklerinden değildir?

    A) Oksi asetilen kaynağı

    B) Direnç nokta kaynağı

    C) Elektrik ark kaynağı

    D) Oksi nitrojen kaynağı


    16. Aşağıdakilerden hangisi kaynak ve kesme işlemlerinde ortaya çıkan zararlı kimyasal bileşiklerden değildir?

    A) Civa B) Kurşun

    C) Florür D) Zenon


    17. Oksi asetilen kaynağında asetilen gazının birlikte depolanabileceği kimyasal aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Argon B) Azot

    C) Aseton D) Helyum


    18. Aşağıdakilerden hangisi elektrik enerjisi kullanılarak yapılan kaynaklardan biri değildir?

    A) TIG kaynağı

    B) MIG kaynağı

    C) MAG kaynağı

    D) Oksİ-Asetilen kaynağı


    19. Oksi-asetilen kaynağından oluşabilecek en büyük tehlike aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Patlama tehlikesi

    B) Duman tehlikesi

    C) Kaynak yaparken oluşan ışık

    D) Sıçrayan sıcak metal parçalar


    20. Aşağıdaki gazlardan hangisi bir MAG kaynağında koruyucu gaz olarak kullanılır?

    A) Asetilen B) Karbondioksit

    C) Argon D) Helyum







    1-D 2-A 3-B 4-B 5-B 6-A 7-C 8-D 9-B 10-A 11-C 12-B 13-C 14-A 15-D 16-D 17-C 18-D 19-A 20-B