1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Mutfak güvenliği

Konusu 'Çalışma Koşulları ve Beslenme' forumundadır ve ISGforum.net tarafından 7 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. ISGforum.net ISGForum Inc.

    • Site Yöneticisi
    Evimizin en aktif odasıdır mutfak.Gireriz çıkarız,yeriz içeriz,hiçbirşey yapmasak bile dolabın kapağını açıp kaparız.Çocukların da en çok ilgisini mutfaklar çeker.Ivır zıvır boldur.Hal böyle olunca mutfakta dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

    Bıçaklar
    1.Mutfakta en çok kullandığımız eşyalar içerisinde birinci sırayı alırlar.İlk yapacağımız önlem,kaliteli bir bıçak edinmek olacaktır.İkinci olarak,elimizde bıçak varken acele hareketler yapmamak olacaktır.

    Sert cisimleri keserken özellikle dikkatli olmalıyız.Bazılarımızın tahta kullanma alışkanlığı yoktur.Fakat elde doğrama kesi riskini arttıracaktır.

    Bıçağın düzü ve tersini iyice ayırt ettikten sonra kesme işlemini gerçekleştirmeliyiz.

    Keskin aletleri çocukların ulaşamayacakları yerlerde bulundurmalıyız.

    Düdüklü Tencere
    2.Düdüklü tencere,amacına uygun kullanılmaz ve kullanım klavuzunda ki uyarılar dikkate alınmaz ise mutfakta,patlamaya hazır bir bomba tehlikesi taşır.

    Düdüklü tencere için tam güvenlikli bir marka tercih edilmelidir.
    Biraz pahalı fakat güvenilir.

    Tencerenin kullanım klavuzunu mutlaka okuyunuz.Kullanacağınız ürüne tam anlamıyla vakıf olmanız gerekir.

    Her yiyecek düdüklü tencerede pişmez,dikkatli olun.Örneğin kırmızı mercimek.
    Tencerenin buharı çıkmadan kesinlikle kapağını açmayın.Yüzünüze patlar!

    Ocak
    3.Eski tip ocağınız varsa hiç düşünmeden en son teknoloji ocaklarla değiştirin derim.Çocuk emniyet tuşu ve yemek taştığı anda kendiliğinden kapanma özellikleri insan hatalarını en aza indiriyor.

    Ocakta yemek varken mümkün olduğunca mutfaktan ayrılmamanızı öneririm.Özellikle üzerine yemeği koyup televizyon karşısına geçmeyin.İzlediğiniz programa dalabilir veya uyuyakalabilirsiniz.

    Mutfağınızı kontrol etmeden dışarıya çıkmamaya özen gösterin.Bunu alışkanlık haline getirin.

    Ocakta yemek pişirirken özellikle pamuklu giysiler tercih edin.Sentetik giysilerin ateş yanma riski çok yüksektir.

    Son olarak ızgarası soğumadan temizlemeye kalkmayın.

    Çaydanlık
    4.Çaydanlık mutfağımızın ve ocağımızın vazgeçilmez eşyasıdır.Çaydanliğin kulplarının sağlam olmasına dikkat etmeliyiz.

    Demlik ve çaydanlık boyutları birbirinden farklı olmamalı.Demlik çaydanlığın üzerine tam oturmalı.

    Çocuklar en fazla çaydanlıktan dökülen çay veya suyla yanıyorlar.Çaydanlığı çocuklardan herzaman uzak tutmalıyız.

    Tencere
    5.Tencerenin kulplarının sağlamlığı çok önemlidir.Dikkatli olmak gerekir.

    Mümkün olduğunca el yakmayan kulplu tencere tercih edilmelidir.

    Tencerelere kullanacağımız kaçıklar ayrı olmalıdır.(Tahta kaşık v.b.)

    Tencerenin kapağını kapatıp yemek pişirecekseniz,ocağın altını çok fazla açmamaya özen gösterin.

    Fırın
    6.Elektrikli fırın denildiği zaman işin içine elektrik önlemleri de girmiş oluyor.Fırının fişini işiniz bittikten sonra takılı bırakmamaya özen gösterin.

    Isı koruyuculu ön cam fırınları tercih edin.Çocuk emniyet tuşu fırınlar için de mutlaka olmazsa olmaz özellik olmalıdır.

    Eldivensiz fırın kapağını açıp yemeği kontrol etmeyin.Fırın eldiveni kullanın ve bunu alışkanlık haline getirin.

    Mutfak Robotu
    7.Mutfak robotu,yine çok dikkatli kullanmamız gereken mutfak aletlerinden birisidir.

    Mutlaka güvenliği test edilmiş ve kaliteli bir ürün almakta fayda var.

    Ürünü kullanmadan önce mutlaka kullanım klavuzu okunmalıdır.
    Rastgele kesinlikle çalıştırmamalıyız.

    Robotun kullanırken kapağını ve emniyet kilidini mutlaka kapatmalıyız.

    Çalışır vaziyette iken kesinlikle içine elimizi sokmamalıyız.

    İşimiz bittikten sonra önce düğmesinden kapatmalı ardından pirizden fişi çekmeliyiz.Bu işlemi yaptıktan sonra robotun kapağı açılmalı.

    Ürünün bıçaklarını elinizde yıkamamaya gayret ediniz.

    Zemin
    8.Mutfakların zemini çoğunlukla fayanstır.Fayans üzerinde mükün olduğunca halı bulundurmaya özen gösterelim.

    Su ve benzeri sıvılar fayans üzerinden hemen uzaklaştırılmalıdır.
    Kaygan zeminde düşme olasılığı herzaman yüksektir.

    Bulaşık Makinesi
    9.Bulaşık makinesi kadınlar için çamaşır makinesinden sonra icat edilmiş en başarılı ürün.Hal böyle olunca doğru kullanılmayıda hak ediyor.

    Bulaşık makinesine doğru deterjan koymak önemlidir.

    Makinenin kaşıklık sepeti gelişigüzel doldurulmamalı.Bıçak ve çatallar mutlaka ters çevirilmeli.Aksi taktirde elimize batabilir.

    Elde Bulaşık Yıkama
    10.Elde bulaşık yıkamak aslında,zaman,su ve enerji israfı demek.
    Fakat makinede yıkanmayan bazı eşyaların elde yıkanması gerekiyor.

    Bulaşık yıkarken eldiven,olmazsa olmazlar arasında olmalıdır.Mutlaka eldiven kullanmak gerekiyor.Hem elinizi deterjandan korur hemde sıcak ve soğuk suya aynı anda maruz kalmanızı engeller.Bir avantajı daha vardır.Tabak çanağınızda kırık varsa elinizi kesmenizide engellemiş olur.

    Son olarak bulaşıkları iyi duruladığınızdan emin olunuz.

    Anahtar-Priz
    11.Anahtar-Prizlerin TSE standardı olan markalardan seçilmiş olması gerekir.

    Bu ürünlerin tamiri kesinlikle uzmanı tarafından yapılmalıdır.

    Sıvıyla kesinlikle temas etmemelidir.

    Kızartmalar
    12.Yağda kızartma yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birtanesi,yağın ısınmasını beklerken kesinlikle üzerine kapak kapatmayın.

    Yağın içine su sıçratmayın ve elle yakın temastan kaçının.