1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Mutfaklarda co2 tüpleri kullanımı ile ilgili alınması gereken önlemler hakkında

Konusu 'Yangın Emniyeti ve Kontrol Yöntemleri' forumundadır ve EMEL ŞAHİN tarafından 17 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. EMEL ŞAHİN İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    16752
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    merhabalar
    bir konuda daha sizlerden yardım bekliyorum

    mağazamız mutfak alanı içerisinde kullanılan co2 tüpleri kullanımı ile ilgili alınması gereken önlemler hakkında dökümanı olan varsa sevinirim. Risk değerlendirme sinde gerekiyor

    Teşekkürler
  2. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Co2 yangın tüpü mü?
  3. Ersin Bozkurt Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    43934
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Makina mühendisi
    BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Mutfaklar, Çay Ocakları, Sobalar ve Bacalar

    Mutfaklar ve çay ocakları
    MADDE 57-
    (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.
    (2) Mutfakların bodrumda olması ve gaz kullanılması hâlinde, havalandırma sistemleri yapılır. İkinci bir çıkış tesis edilmeksizin gaz kullanılması yasaktır.
    (3) Mutfak ve çay ocakları binanın diğer kısımlarından en az 120 dakika süreyle yangına dayanıklı bölmeler ile ayrılmış biçimde konumlandırılır. Bölme olarak ahşap ve diğer kolay yanıcı maddeler kullanılamaz.
    (4) LPG kullanılan mutfaklarda, LPG tüpleri bodrum katta bulundurulamaz. LPG kullanılan mutfakların bodrum katta olması hâlinde; gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve gaz akışını kesen, otomatik emniyet vanası veya ani kapama vanası gibi bir emniyet vanasının ve havalandırmanın bulunması gerekir.
    (5) Mutfaklarda doğalgaz kullanılması hâlinde, 112 nci maddede belirtilen esaslara uyulması şarttır.

    .F tipi yangınlar mutfak ve yağ yangınları olup,TSE belgesinde varsa söndürücü üzerine ABF işaretlemeleri konulabilirF tipi söndürücüler A (Katı) ve B (sıvı) sınıfı yangınlarda etkilidir. Söndürücü içindeki kimyasal madde yağlı ortam yangınlarını çok kısa sürede söndürecek kimyasal bir çözelti olup, davlumbaz söndürme sistemlerinde, restaurant mutfaklarında, yağlı işlem alanlarında vb. kullanılmaktadır.
  4. Lale Nazmiye YILMAZ Yangın Güvenlik Uzmanı

    • Bölüm Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Firma / Kurum:
    Marka Yangın
    CO2 KARBONDİOKSİT GAZLI SÖNDÜRME CİHAZLARI HK.CO2 GAZININ ÖZELLİKLERİ
    Karbondioksit gazı renksiz,kokusuz elekriksel iletkenliği olmayan non corrosive bir
    gazdır. Karbon dioksit gazı havadan %50 daha ağır bir gazdır. Atmosferde %0.03
    hacime sahiptir. Yangınlarda oksijen %16 nın altına düştüğünde çoğu yangın söner. CO2 gazı Atmosfer yüzeyinde soğutma etkisi yaratarak söndürmeyi sağlayan bir gazdır.

    CO2 KULLANIM ALANLARI:
    B SINIFI YANGINLAR: Çok yanıcı sıvılar (benzin,mazot vs.)
    C SINIFI YANGINLAR: Elektriksel yangınlar

    Akü odası
    Yanıcı gaz depoları
    Makine dairesi
    Elektrik jeneratörleri
    Motor odası
    Hidrolik pompa üniteleri

    İNSAN ÜZERİNDE ETKİSİ
    CO2 Söndürme konsantrasyonu insan sağlığına zarar verebilir.. Yüksek
    konsantrasyonda insan sağlığına zararlıdır.

    a) CO2 konsantrasyonu %3 ve %4 civarında başağrısı yaratır.
    b) %9 oranına çıktığında hafıza kaybı
    c) %20nin üzerinde ise ölümle sonuçlanır.
  5. Lale Nazmiye YILMAZ Yangın Güvenlik Uzmanı

    • Bölüm Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Firma / Kurum:
    Marka Yangın
    Co2 Karbondioksitli yangın söndürme cihazları kullanılırken ilk anda -87 dereceyle kristal parçacıkları olarak dışarı çıkar, kullanan kişinin lansı tutarken dikkatli bir şekilde tutması gerekir aksi taktir de lans elin donmasına neden olur. oksijeni havaya kaldırıp, keserek yangına müdahale ettiğinden
    İnsan sağlığı açısından kapalı ortamlar da kullanılması tavsiye edilmez. Oksijen oranı % 16 altına düştüğü zaman ölüm riski taşır.
  6. Ersin Bozkurt Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    43934
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Makina mühendisi