1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Portör ne demektir?

Konusu 'Meslek Hastalıkları,Tanı ve Bildirimleri' forumundadır ve isgforum tarafından 11 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. isgforum İSGforum Üyesi

    PORTÖR NE DEMEKTİR?
    Portör (Virüs Taşıyan) tıpta "Kendisi hastalığa yakalanmaksızın o hastalığın sebebi olan mikrobu taşıyan kimse" anlamıyla kullanılmaktadır.


    GIDA İŞİ İLE UĞRAŞANLARDA YAPILACAK TESTLER NELERDİR?
    1. Dışkı kültürü, (Salmonella ve shigella yönünden, en az yılda bir)

    2. Dışkının mikroskobik incelenmesi ( Entamoeba, histolytica kistleri, giardia lamblia kistleri ve helmint yumurtaları yönünden, en az 6 ayda bir)

    3. Boğaz kültürü (Staphylococcus aureus yönünden,en az yılda bir)
    4. Burun kültürü (Staphylococcus aureus yönünden,en az yılda bir)

    5. Akciğer grafisi ( Tüberküloz yönünden, en az yılda bir)


    PORTÖR UYGULAMASI HANGİ MEVZUATA GÖRE YAPILMAKTADIR?
    1593 Sayılı Umumi Hıfzı sıhha Kanunu'nun 126. maddelerindeki hükümlerle , gıda üretim yerleri ve sıhhi müesseselerde çalışanlara bulaşıcı hastalık taşıyıcılığı yönünden her 3 ayda bir muayeneolma ve sıhhi rapor alma mecburiyeti getirilmiştir.

    Portör taraması kapsamında gaita kültürü , boğaz kültürü , burun kültürü ve gaitanın mikroskobik incelemesi tetkikleri yapılarak sonuçları işçi sağlığı dosyasında saklanır.
  2. efecan İSGforum Üyesi

    Temzilik işçileri,mutfak personeli,çaycı ekibi ve buna benzer hijyen gerektiren işlerde çalışan tüm personele 3 ayda 1 yapılması gerektiren sağlık muayenelerinden birisidir...
  3. efecan İSGforum Üyesi

    doğrudur genel itibariyle ülkemizde çay işleri,mufak personeli inşaat şantiyelinde portör muayeneleri yapılmaktadır..fakat gıda yada buna benzer sektörlerde önem kazanmaktadır..
  4. efecan İSGforum Üyesi

    tümüyle katılıyorum,iş kanunu 77. madde derki hertürlü önlemi almakla yükümlüsün,hijyen gerektiren herkese portör 3 ayda 1 rutin yapırmak da fayda var...
  5. nerol42 İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    İş Yeri Hekimi
    Firma / Kurum:
    Kuzey Nokta OSGB
    2 Kasım 2011 tarihli 28103 sayılı mükerrer resmi gazetede yayınlanan 663 sayılı khk nin 58 md.ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 126 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

    “Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
    Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”

    Dolayısıyla artık portör muayene zorunluluğu bulunmayıp yalnızca eğitim verme/verilmesini sağlama zorunluluğu bulunmaktadır.

    (bu değişiklik neticesinde ilçe tarım md.lüklerinin elindeki gıda ile ilgili işletmelerin denetimlerine yönelik kontrol formları güncellenmiş olup artık işletmelerde portör muayeneleri aranmamaktadır.)