1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Süt işletmeleri için iş sağliği ve güvenliği

Konusu 'Sektörel Tehlikeler ve Emniyet' forumundadır ve Elçin Subaşi tarafından 14 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. Elçin Subaşi İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    BURTEZ OSGB
    Arkadaşlar süt işleme tesislerleri için hazırlanmış iş güvenliği prosedürleri varmıdır elinizde. Risk analizi oluşturacağım ancak hiç süt işletmesinde analiz yapmadım yardımcı olursanız sevinirim.

    Herkese iyi çalışmalar
  2. alperen ekinci İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    26370
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Pan Grup Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
    Süt işletmeleri çok kapsamlı bir alandır. Buradan yardım almanız biraz zor olacak gibi.
  3. Elçin Subaşi İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    BURTEZ OSGB
    Cevap için teşekkür ederim açıkçası benimde tekstil mühendisi olarak süt işletmesi çok uzak olduğum bir konu ancak genel bir yorum yapacak olursam haliyle yerler fazlasıyla ıslak zemin neredeyse tüm makinelerin yanında elektrik panoları ve şalterler mevcut. Pano altlarına yalıtkan paspas koyma konusunda sorun yaşanıyor en büyük problem bu şimdilik. bu konuda acaba farklı uygulama yapan yerler mevcutmudur bunu merak ediyorum yada yaşanabilecek diğer sorunlar ne ise ona göre konuşabiliriz

    Teşekkürler
  4. Özge Karamusaoğlu İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    KIRŞEHİR DESTEK OFİSİ
    Buhar kazanı,komprasör,topraklama raporu,parotoner raporu,ıslak zeminde açıkta bulunabilecek elektrik kabloları,elektrik panosu,kaygan zemin,acil çıkış kapıları,kimyasallar(kostik,nitrik asit,hidrojen peroksit),makinaların kullanım talimatları,kullanan kişilerin eğitim belgeleri,azot ve oksijen tüpleri kullanımı.........en önemlileri bunlar...
  5. Ahmet Kılıç İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    işletmeniz hakkında bilgi veririseniz daha faydalı olur
    örneğin sağım ordamı yapılmakta
    sağım işlemi nasıl yapılakta (sağım ordaysa)
    Ne tür ürünler üretilmekte vb.
  6. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
  7. Elçin Subaşi İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    BURTEZ OSGB
    kusura bakmayın açık anlatmadım :) özetlersem firmam sağılmış sütü alıp tesiste işliyor. ,işlenmiş süt, yoğurt peynir üretimi yapılmakta. işletme içinde birçok önlem alınmış durumda hijyen şartları uygunluk almış bu konuda sorun yok. zaten çok entegre bir ortam çalışan sayısı az ancak çözülemeyen sorun elektrik panoları altına konulacak yalıtkan paspas. bu konuda başka bölümlerde de yazdım. normal olarak taşınabilir yalıtkan paspas kullanılabilr ancak elektrik panoları işletme içerisinde her bölümde fazlasıyla var ve işyeri ortamı çok ıslak. kullanılan paspasın hem yalıtkan hemde antibakteriyel özelliği taşıması gerekiyor. yoksa pano altına taşınabilir yada sabit paspas koysam bile işletme hijyeni için uygunsuz oluyor. antibakteriyel olanı kullanırsam yalıtkan olmuyor ıslak zeminle paspasın temasını engelleyecek şekilde blok koymayı düşündüm ancak bloğunda mikroorganizma üremesine sebebiyet vermemesi gerekli. çalışanların her panoyla ilgili çalışmada üşenmeden gidip paspası alıp getirip kullanması konusunda hiiiiiiiç güvenim yok. o sebeple sabitlemek istiyorum tabi müşteri talepleride bu doğrultuda. bu konuya kafayı taktım. sadece bu sebep yüzünden temiz çalışan bir firmanın uygunsuzluk yemesini istemiyorum açıkçası.
  8. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    iyi uygulamaları fotoğraf şeklinde bizle paylaşırsanız sevinirim.Aslında bir konu açıp herkesin yaptığı yada işyerlerinde müşahade ettiği iyi uygulamaları paylaştığı bir konu açmak lazım..:)
  9. alperen ekinci İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    26370
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Pan Grup Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
    Muhtemelen genel hatları çıkartmışsınızdır ama ben biraz daha detay olan hususlardan bahsedeyim. Süt alım laboratuvarında süt yağı tayininde bütirometreye sütün üzerine sülfürük asit ilavesi yapılır. Asit sütle birleşir birleşmez yapıdaki proteinleri parçalar ve ısı açığa çıkar. açığa çıkan ısı parmak yanıklarına sebep olabilecek güçtedir. Ayrıca tüpün ağzı tıpa ile kapatılırken kesinlikle plastik tıpa kullanılmalı tüpün içinde genleşen gaz tüpün elde çalkalanması ile patlamaya sebep olabilir buda asidin el, yüz, göz vs noktalara sıçramasına asit yanıklarına sebep olur. Plastik tıpanın amacı genleşen havanın plastik boşluklarından sızıntılar halinde basıncı dengelemesidir. Yine aynı aşamada sütün işletmeye kabulü esnasında 1 veya birkaç personel tanker üzerine çıkar ve süt alım laboratuvarı için numune alır. Denge kaybı, ayak kayması, dikkat bozukluğu gibi durumlarda tankerin içine düşme tehlikesi yüksektir. Süt ürünlerinden olan beyaz peynirlerin 5, 10 ve üzeri kg lık tenekelere kutulanmasında pres makineleri kullanılır ve çalışma prensibi ayak pedalı ile harekete geçirmedir. Bu pres makinelerini ayak pedalı ile çalışmadan kurtararak çift el kumandalı çalışma sistemine geçilebilir. potansiyel bomba görevi üstlenen otoklavlar için kesinlikle bir talimat yazılmalı ve otoklav kullanımı ile ilgili eğitim kesinlikle kullanan personellere verilmelidir. Şu an aklama bunlar geliyor ama evdeki süt fabrikasıyla ilgili raporlarıma bakıp tekrardan yazmaya çalışırım.
  10. Serkan Çobanoğlu İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Firma / Kurum:
    Kaymaz Zemin Sistemleri
  11. Mesut Karakuş İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    "Pano altlarına yalıtkan paspas koyma konusunda sorun yaşanıyor en büyük problem bu şimdilik." şöyle yapabilirsin: pano altına tahta palet sabitleyebilir ve bu paletin üzerine de yalıtkan paspas koyabilirsin. böylece yalıtkan paspas ıslanmamış olacak ve çalışan da sudan etkilenmeyecek. İyi çalışmalar
  12. Orkun Dalyan İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    118515
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Enerji Sektörü
    evet çoğu fabrikada bu uygulama başarılı olmuştur.
  13. Mehmet Akın İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    67025
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Bu tip işletmede tahta palet kullanamazsın tahta palet su çeker çürüme yapar.Pislik olur.
    En güzeli kromdan uygun ebatta sehpa tarzı bir şey yaptırıp yalıtkan paspası üzerine yapıştırman ya da plastik palet alıp onu 4 falana bölüp onu kullanman
    Aynı sorun bende de var ama anca görsellik oluyor çünkü kullanım esnasında ıslanıyor ve bir işe yaramıyor.
  14. Mesut Karakuş İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    soğuk hava depolarında sıkça kullanılan beyaz plastik paletlerden olabilir :)
  15. Elçin Subaşi İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    BURTEZ OSGB
    Mehmet Bey'in söylediği gibi palet koyma işlemine hele de tahta palet koyma işlemine gidilemiyor işletmede hijyen açısından çok tehlikeli.
  16. n.asma İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    75020
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Biraz geç oldu ama
    *Hammaddeden kaynaklanacak tehlikeler var (çiğ sütten bulaşabilecek hastalıklar
    *Pastörizasyon, sterilizasyon işlemleri mutlaka vardır, yani basınçlı kaplar ile ilgili tehlikeler
    *Ergonomi ile ilgili riskler, (paketleme, kalıblama işlemleri, ayakta eğilerek yapılan rutin işlerdir)
    *Haccp sistemi mutlaka vardır, yani temizlik malzemelerinden dezenfektanlardan ve kimyasallardan doğan riskler
    *Soğuk hava depoları vardır, onların içten açılır kolu ve içeriden zil sistemi olmalı,
    *Paketleme makinalarında kalıbların yerleştiği yerler sıcaktır ve keskindir. Buralarda mutlaka makina koruyucusu olmalı ve ikaz yazıları olmalı
    *Peynir ,süt biraz serin bir ortamda çalışma gerektirir, Termal konfor şartları değerlendirilmeli
    *Hijyen çok önemli, tuvalet, banyo,soyunma odaların temizliği
    *Depolarda ağır yük kaldırma, istik yüksekliği , fortlif kullanma gibi konular değerlendirilmelidir
    ve daha bir çok şey
  17. Mesut Karakuş İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Tahta palet konulamıyorsa plastik palet koyarsınız...
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 1 Ekim 2013 ---
    Soğuk hava depolarındaki evaporatörlerin temizliğinin tanımlı malzemelerle yapılması gerekir. Ayrıca soğuk hava deposundaki lambalar şeffaf plastik kılıflı olmalı ve temizliği yapılmalı.. Kapının hemen giriş kısmına şeffaf perde konulmalı, hem sinek vb girmesin hem de sıcak hava içeri girmesin
  18. Aykut DURUKAN İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Elçin hanım çalışmanızı tamamladınız mı?
  19. A.Sarılar İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    paspasın konulma amacı zaten elektiriğin iletimini durdurmak, yani akımın sizin üzerinizden geçmesini önlemek bu yüzden de yalıtkan bir malzeme olması gerekiyor fakat krom iyi bir iletkendir ve altına kromdan bir platform koymak yanlış olur. Gıda işletmeleri için en iyisi bence plastik palettir. Benimki de geç bir cevap oldu ama... Acaba arkadaşlar çalışmalarınızı tamamladınız mı? Bende bir süt işletmesinde risk analizi yapacağım, paylaşırsanız memnun olurum. .