1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Sprinker sistemler hangi şartlar altında kurulmalıdır ve kullanmalıdır?

Konusu 'Yangın Emniyeti ve Kontrol Yöntemleri' forumundadır ve Erkan Dündar tarafından 21 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    @eda kara
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 21 Mayıs 2014 ---
    Ayrıca bir sorum daha olacak binaların yangından korunma yönetmeliğinde sprinker sistemler olması gerekiyor diyor ama nerde olması gerekir hakkında bişey yok ben otellerdeki davlumbazların içine istiyorum ama bir otelde davlumbazın içinde değilde yanlarında sprinker var içinede yapılması gerekir mi?
  2. xekeru İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    içine saglık bakanlıgı kbul etmiyor cunku su damlama ihtimali var diye hijyenik olmadıgı soyleniyor..
  3. T.Ulus İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Bireysel
    Aman dikkat! Kızgın yağ yangınları hiç bir zaman su ile söndürülmez. Su kızgın yağ üzerinde patlama etkisi yapar.
    http://www.wdr.de/tv/kopfball/sendungsbeitraege/2009/0322/flammenhoelle.jsp
    Söndürme ağızları hem davlumbazın içinde hem de bacanın içinde olmalı. Bakınız ekli broşür. Ayrıca küçük yangınlar için EN1869'a göre üretilmiş yangın battaniyesi bulundurulması faydalı olur.

    Ekli Dosyalar:

  4. Hasan Can Özdenli İtfaiye Er

    • Bölüm Yöneticisi
    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Firma / Kurum:
    Düzce İtfaiye Müdürlüğü'nde İtfaiye Eri
    Baca- havakanalı içerisindeki yağ birikintilerinin (katı atık yakılıyorsa kurumların) tutuşarak alev alması ve dakikalar içerisinde çatıya ulaştığına sık sık rastlıyoruz. Bu bacanın temizliği ile alakalı bir konu ve bacaların belli periyotlarla temizlemesi gerekiyor.

    Doğru sayıda doğru tip nozul ve doğru söndürme maddesi kullanmak çok önemli. Davlumbaz içerisinde sanırım gazlı veya köpüklü su ve bacada da su sisi kullanılıyor... en doğrusunu satıcı firma bilir.

    Mutfaklar ve çay ocakları
    MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100''den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır


    Eda hanım siz mevzuatı yerine getirmiş gözüküyorsunuz. Ama bu sistem kurulurken işi yarım bırakmayıp içine de nozul koysalar iyi idi. Şimdi koydurmak istiyorsanız ocağın kullanım sıklığını, bacanın temizleme periyodunu, temizlendiğinde ne kadar pislik-yağ çıktığını ,havalandırma yolunun uzunluğunu, olası bir yangında çatıda baca çıkışına kolay ulaşabileceğinizi önünüze koyup düşünüp ona göre hareket edin.

    Bacanın içi yağ birikintilerinden alev aldı ne yapmak lazım. Önce 6kg lık abc kkt yi bacanın içerisine boşaltırsınız; toz aşağıdan yukarıya söndürerek çıkar. Hemen sonra çatıda ki baca çıkışını ve dambumbazın girişini ıslak battaniye, taş, beton kapak gibi bir şeyle kapatarak itfaiyeyi çağırırsınız. Kendi kendine sönecektir. İtfaiye gelir gerekli kontrolleri gerekirse çatı arasına girerek yaparlar.
    --- Tekrar yazılan mesaj birleştirildi, 22 Mayıs 2014 ---
    yoğun mutfaklarda f tipi yangın tatbikatı önemli bir konu ister tencerede-fritözde yanan yemek olsun ister mutfak bacası olsun personelin tembihli ve tedbirli olmasında fayda var.
  5. Tülin Erdoğan İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Diğer Belge
    Davlumbaz içlerinde kullanılmak üzere potasyum karbonat içerikli ıslak kimyasallı söndürme sistemleri vardır. NFPA17A standardı bu ıslak kimyasallarla ilgilidir.