1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Türkiye'de ve dünyada iş sağliği ve güvenliği sorular-nisan 2014

Konusu 'ISGNet::Soru Bank' forumundadır ve Muhammed Ali tarafından 27 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Muhammed Ali Forum Yöneticisi

    • Forum Yöneticisi
    • Eğitim Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ


    1. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü hangi ülkede faaliyet göstermektedir?

    A) ABD B) Norveç

    C) Japonya D) Kanada


    2. Uluslar arası Çalışma Örgütünün merkezi hangi şehirdedir?

    A) New York B) Strazburg

    C) Cenevre D) Londra


    3. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansının merkezi hangi kenttedir?

    A) Bilbao B) Cenevre

    C) Strazburg D) Brüksel


    4. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa İş sağlığı Güvenliği Ajansının kısaltmasıdır?

    A) UNDP B) OSHA

    C) EU - OSHA D) ILO


    5. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal iş Sağlığı ve Enstitüsü'nün kısaltmasıdır?

    A) ILO B) NIOSH

    C)WHO D) UNDP


    6. Aşağıdakilerden hangisi Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün kısaltmasıdır?

    A) ILO B) WHO

    C)OSHA D) UNDP


    7. Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü'nün kısaltmasıdır?

    A) ILO B) NIOSH

    C) OSHA D) WHO


    8. Aşağıdakilerden hangisi "Avrupa Topluluğundaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması"nın kısaltmasıdır?

    A) GSMH B) GSYİH

    C) NIOSH D) NACE


    9. ILO verilerine göre, ölümlü iş kazalarının yıllık ortalaması alınarak sektörel dağılımına bakıldığında; en fazla ölümlü iş kazası aşağıdakilerden hangisinde meydana gelmiştir?

    A) İnşaat B) Maden

    C) Nakliyat D) Metal


    10. ILO verilerine göre, çalışan sayısına göre ölümlü iş kazası en fazla aşağıdakilerden hangisinde meydana gelmiştir?

    A) İnşaat B) Maden

    C) Nakliyat D) Metal


    11. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK verilerine göre ölümlü İş kazası sayılarının son beş yıllık dağılımına bakıldığında, en fazla iş kazası aşağıdaki hangi sektörde olmaktadır?

    A) İnşaat B) Nakliyat

    C) Maden D) Metal


    12. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ölümlü iş kazaları lOO bin çalışana oranlandığında, en fazla iş kazası aşağıdaki hangi sektörde olmaktadır?

    A) İnşâat B) Nakliyat

    C) Maden D) Metal


    13. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre iş kazası sayılarının son beş yıllık dağılımına bakıldığında, en fazla iş kazası aşağıdaki hangi sektörde olmaktadır?

    A) Maden B) inşaat

    C) Metal D) Nakliyat


    14. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre İş kazaları lOO bin çalışana oranlandığında, en fazla İş kazası aşağıdaki hangi sektörde olmaktadır?

    A) Metal B) Maden

    C) Makine D) İnşaat


    15. ILO tahminlerine göre, meslek hastalığı nedenli ölümlerin tahmini dağılımı İncelendiğinde ilk sırada aşağıdakilerden hangisi gelmektedir?

    A) Mesleki solunum sistemi hastalıkları

    B) Mesleki kanserler

    C) Mesleki kardiyo vasküler sistem hastalıkları

    D) Mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları


    16. ILO tahminlerine göre, meslek hastalıklarının tahmini maliyeti değerlendirildiğinde, aşağıdakilerden hangisi en çok kaynak israfına neden olmaktadır?

    A) Mesleki solunum sistemi hastalıkları

    B) Mesleki kanserler

    C) Mesleki kardiyo vasküler sistem hastalıkları

    D) Mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları


    17. Meslek hastalıklarının literatürde en sık görüldüğü organ aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Deri B) Akciğer

    C) Beyin D) Böbrek


    18. Türkiye'de SSK/SGK kayıtlarına göre son 10 yıldır en çok görülen meslek hastalığı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mesleki cilt hastalıkları

    B) Mesleki sinir sistemi hastalıkları

    C) Mesleki solunum sistemi hastalıkları

    D) Mesleki kalp damar sistemi hastalıkları


    19. Türkiye'de, kayıtlara göre sayısal olarak en çok tanı konulan meslek hastalığı hangisidir?

    A) Pnömokonyozlar

    B) Mesleksel Kanserler

    C) Kurşun zehirlenmeleri

    D) Mesleksel bulaşıcı hastalıklar


    20. Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan meslek hastalığı tanısı alan kişi sayısı beklenene göre ne düzeydedir?

    A) Beklenenden çok fazladır.

    B} Beklenenden çok düşüktür.

    C) Beklenenden biraz fazladır.

    D) Beklenenle benzer düzeydedir.


    21. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal İş sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi'ne göre 2009-2013 İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hedefleri arasında yer almaz?

    A) Sunulan İSG laboratuar hizmetlerinin ulaştığı çalışan sayısının %20 artırılması

    B) Yüz bin işçide iş kazası oranının %50 azaltılması

    C) İSG Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlanması

    D) Beklenen ancak tespit edilmemiş meslek hastalığı vaka sayısı tespitinin %500 arttırılması


    22. Türkiye İstatistik Kurumu'nun {TUİK) verilerine göre istihdam oranının en fazla olduğu, bunların büyük bir bölümünün sosyal güvenceye sahip olmadıkları ve iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden de yararlanamadığı sektör aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tarım sektörü B) İnşaat sektörü

    C} Sağlık sektörü D) Gıda sektörü


    23. Türkiye'de, Harrington'un kuramına göre yıllık beklenen meslek hastalığı sayısı ne kadar olmalıdır?

    A) 300 - 600 işçi

    B) 2000 - 3000 işçi

    C) 4000 - 5000 işçi

    C) 40000 -120000 işçi


    24. Türkiye'de her yıl tespit edilen meslek hastalığı sayısı SGK verilerine göre ortalama olarak aşağıdakilerden hangisidir?

    A) 300 - 600 işçi

    B) 2000 - 3000 işçi

    C) 4000 - 5000 işçi

    C) 40000 -120000 işçi


    25. Türkiye'de her yıl ortalama kaç işçi meslek hastalığı nedeni ile yaşamını yitirmektedir?

    A) 0 - 100 işçi

    B) 101-500 işçi C} 501 - 1000 işçi

    D) 1001 işçi ve daha fazla


    26. Türkiye'de çalışan sayısına göre, en çok görülen işyeri hangisidir?

    A) 1 - 9 sigortalı çalıştıran işyerleri

    B) 10 - 49 sigortalı çalıştıran işyerleri

    C) 50 - 249 sigortalı çalıştıran işyerleri

    D) 205 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri


    27. Türkiye'de çalışanların büyük kısmı aşağıda yer alan hangi işletmelerde çalışmaktadır?

    A) 1 - 9 sigortalı çalıştıran işyerleri

    B) 10 - 49 sigortalı çalıştıran işyerleri

    C) 50 - 249 sigortalı çalıştıran işyerleri

    D) 205 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri


    28. Türkiye'de en çok iş kazası aşağıda yer alan işletmelerin hangisinde meydana gelmektedir?

    A) 1 - 9 sigortalı çalıştıran işyerleri

    B) 10 - 49 sigortalı çalıştıran işyerleri

    C) 50 - 249 sigortalı çalıştıran işyerleri

    0) 205 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri


    29. Türkiye'de SGK verilerine göre günde yaklaşık kaç iş kazası olmaktadır?

    A) 10 B)20 C)50 D) 200


    30. Türkiye'de SGK İstatistiklerine göre, her yıl ortalama kaç işçi İş kazası nedeni ile yaşamını yitirmektedir?

    A) 100-200 B) 200-300

    C) 400 - 500 D) 800 -1000




    1 A 2-C 3-A 4-C 5-B 6-A 7-D 8 D 9-A 10-B 11-A 12-C 13-C 14-B 15-B 16- D 17-A 18-C 19-A 20-B 21-B 22-A 23-D 24-A 25A 26 A 27-A 28-A 29-D 30-D
  2. quark123 İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    özenle hazırlanmış. çok teşekkürler.