1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Tehlikeli sınıftaki fabrika sınırları içindeki alt işveren yemekhanesinin yükümlülükleri nelerdir?

Konusu 'İşletme Kontrolü ve Denetimler' forumundadır ve Erkan Dündar tarafından 1 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    @Mustafa Dindar

    Merhaba Arkadarşlar,

    Tehlikeli sınıftaki fabrikada, 561001 NACE kodu ile alt işveren yemek hizmeti verilmekte. Alt işveren çalışanları 10 kişi olarak yemek, ofislerin temizliği, üretimdeki su sebillerinin doldurulması ...vb işleri dışında başka bir görevleri yok. Bu nedenle İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli görevlendirmesini 1 temmuz 2016’ya kadar yapmasına gerek yok diye öngördük. Risk analizi yapılmış, hijyen eğitimi alıp sertika çalışmasını da yapıyorlar.

    Yukarıdaki durumla ilgili sizlerin görüşünü almak istedim. Tehlikeli sınıftaki fabrika sınırları içindeki alt işveren yemek hanesi de tehlikeli sınıf gibi işlem görür mü gibi. Yani varsa eksiğim tamamlamak istiyorum. Şimdiden teşekkürler...
  2. Süleyman Güneş İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    34575
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Mevzuatta bunu açık bir şekilde belirtmemiş.
    Bilindiği gibi sadece, risk değerlendirmesi yaparken çalışan sayısı toplamda 50 altı ve üstü durumdaki şartları uygulamak zorundalar.
    Asıl işveren tehlikeli yer olduğundan dolayı iş güvenliği ,işyeri hekimi ve sağlık personeli hizmeti almak zorunda.
    Alt işveren az tehlikeli olduğundan dolayı iş güvenliği ,işyeri hekimi ve sağlık personeli hizmeti bulundurma zorunluluğu yok.Mevzuatta açık şekilde belirtmediğinden dolayı ;
    Bence; asıl işveren hizmeti sunarken altişvereni hizmet dışı bırakamaz.Aynı uygulamayı alt işverene bu hizmeti uygulamak zorunda
  3. Süleyman Güneş İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    34575
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Erkan Bey merhaba
    Benzinliklerlerle ilgili bir çalışmam olacak.( ilk defa olacak )
    Sizin bilgi ve birikiminizden faydalanmak isterim
  4. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    herşeyi nace kodu belirliyor yapacak bir şey yok..ama ana firma bir dilekçe ile gıda mühendislerince işletmesindeki yemekhane için denetim ve sağlık güvenlik şartları konusunda çalışma yapılmasınıda isteyebilir..en önemlisi hijyen sertifikalarının aldırması güzel yerinde bir çalışma olmuş..
  5. Süleyman Güneş İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    34575
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Mado işletmecisine ait.birbirine yakın olduğundan dolayı çalışanlarına yemeklerini buradan veriyor. Bir bakıma dışardan hizmet alıyorç
  6. İlker Turan Mevzuat Grubu

    • Mevzuat Grubu
    Sertifika Numarası:
    118279
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Akademik Fark OSGB
    Aynı durumda şantiyelerde sadece yemek hizmeti veren bir firmamız vardı. Her şantiyede ayrı bir dosya açmıştı. SGK numaralarından da kontrol ettiğimde hepsi az tehlikeli görünüyordu. Biz de yasal yükümlülüğünün 01/07/2016 tarihinde başlayacağını söyledik. Zaten şantiyelerin isg brimleri de yemekhaneyi sürekli denetliyorlardı.

    Yılbaşından beri sizler de görmüşsünüzdür; firmaların birçoğunda nace kodu ve sgk sicil numarası uyuşmazlıkları var. Benim nacizane tavsiyem firmanın sgk sicil numaralarını isg katipten kontrol etmenizdir.
  7. yemek hizmetlerinin neden az tehlikeli olduğunu halen anlamış değilim,özellikle şantiye koşullarında yazın oldukça da tehlikeli olabiliyor aslında...
  8. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    @Kürşat Olcay Kilim -paylaşan.

    http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/eyupsabridemirci/020/

    Tarih: 24.05.2013


    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uygulamalarında, alt işverenler (taşeronlar/aracılar), asıl işverenlerin tabi oldukları tehlike sınıfında işlem görmektedirler.

    Buna karşın, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda alt işverenler asıl işverenlerin tabi oldukları tehlike sınıfı ile ilişkilendirilmemiş ve kendi faaliyet konusu işe ait tehlike sınıfına tabi tutulmuşlardır.

    Dolayısıyla, 5510 sayılı Kanun uygulamalarında asıl işverenler ile alt işverenler her zaman aynı tehlike sınıfında yer almalarına rağmen, 6331 sayılı Kanun uygulamalarında asıl işverenler ile alt işverenler farklı tehlike sınıfında yer alabilmektedirler.

    Haliyle, 6331 sayılı Kanun uygulamalarında asıl işverenin az tehlikeli bir sınıfta yer almasına rağmen, alt işverenin tehlikeli veya çok tehlikeli bir sınıfta yer alması ya da asıl işverenin çok tehlikeli bir sınıfta yer almasına rağmen, alt işverenin az tehlikeli veya tehlikeli bir sınıfta yer alması mümkün bulunmaktadır.

    6331 sayılı Kanun çerçevesinde gerek işverenlerin, gerekse alt işverenlerin hangi tehlike sınıfında yer aldıklarının tespitinde, Sosyal Güvenlik Kurumuna ait veriler dikkate alınmaktadır. 5510 sayılı Kanun uygulamalarında ise yalnızca asıl işverenler için NACE kodu tanımlaması yapıldığından, alt işverenlere şimdiye kadar ayrıca bir NACE kodu verilmemiştir.

    Bu bağlamda, 6331 sayılı kanun uyarınca alt işverenlerin de NACE kodlarının belirlenmesi gerektiğinden e-Bildirge programlarında, alt işverenlerden yapmış oldukları işlere ait iş kolu kodu bilgilerinin girilmesi istenilmeye başlanılmıştır.

    Alt işverenlerce NACE kodlarının girilmesi sırasında asıl işverene ait faaliyet konusu işe ilişkin iş kolu bilgilerinin değil, kendi yapmış oldukları faaliyet konusu işe ilişkin iş kolu bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.

    Örneğin, hazır beton imalatının yapıldığı bir fabrikanın, yemek hazırlama ve servis hizmetlerinin alt işveren tarafından yürütüldüğü varsayıldığında,
    -Hazır beton imalatı yapan asıl işveren, 23.63.01 (Hazır beton imalatı) NACE kodunda ve tehlikeli sınıfta,
    -Yemek hazırlama ve servis hizmetlerini yapan alt işveren ise 56.29.90 (Dışarıya yemek sunan diğer işletmelerin faaliyetleri) NACE kodunda ve az tehlikeli sınıfta,
    Yer alacaktır.

    Bu nedenle alt işveren tarafından yapılacak olan tanımlama sırasında, faaliyet konusu olarak 23.63.01- Hazır beton imalatı değil, 56.29.90 Dışarıya yemek sunan diğer işletmelerin faaliyetlerine ilişkin NACE kodu seçilecektir.

    Diğer taraftan, alt işverenlerce yapılacak olan sözkonusu tanımlama 6331 sayılı kanun uyarınca yapılacağından, bu tanımlama 5510 sayılı Kanun uyarınca alt işverenlerce ödenecek prim tutarlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmeyecektir.

    Bu bağlamda, yukarıdaki örnekteki asıl işverenin kısa vadeli sigortalı kolu prim oranı 2,5 olduğundan, alt işverenin yapmış olduğu tanımlamaya istinaden 56.29.90 iş kolu koduna ait kısa vadeli sigorta kolu prim oranı her ne kadar 1 olsa da, 5510 sayılı Kanun uygulamalarında alt işverenler, asıl işverenlerin tabi olduğu kısa vadeli sigortalı prim oranına tabi olduğundan, gerek asıl işveren, gerekse alt işveren tarafından ödenecek primlerin tespiti sırasında, kısa vadeli sigorta kolu prim oranı 2,5 olarak dikkate alınacaktır.

    Kaynak: www.MuhasebeTR.com