1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Yanmış bitkisel yağ solumak zararlı mıdır?

Konusu 'Çalışma Ortamı ve Ölçüm,Analizler' forumundadır ve Esma Trhn tarafından 18 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Esma Trhn İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    20048
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Merhaba,
    Fabrikamızda bulunan yemekhanenin bacasından zaman zaman yağ ve yemek kokuları yükseliyor. Bacaya yakın olan ofis çalışanları bu konudan şikayetçi. Aspiratörler kontrol edilecek, fakat benim bilmek istediğim bir konu var. Yağ kokusuna -özellikle yanmış yağa- maruz kalmak sağlığa zararlı mıdır? Yorumlarınızı paylaşırsanız çok memnun olurum.
    Teşekkürler.
  2. Talha Taflıoğlu Gruplar Koordinatörü

    • Site Yöneticisi
    Sertifika Numarası:
    118179
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    ERPİLİÇ Entegre Tesisleri
    Genelde elbiseye sinen kokudan şikayetçi olunur. Ancak yağ solunursa bronşlarda birikme yapabilir her halukarda zararlıdır diye düşünüyorum...
  3. Esma Trhn İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    20048
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Koku dışarıdan, kapalı cam ardından geliyor. Direk o ortamda bulunulmuyor. Buna rağmen de bronşlarda birikme yapabilir mi ki?
  4. ENES GÜRLER İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Kokuyu rahatsız edecek derecede algılayabiliyorlarsa demek ki akciğerlerde birikme yapabilir. Kişiye göre etki derecesi değişmekle birlikte olması kuvvetle muhtemel. İşyeri hekimiyle hiç görüştünüz mü?

    Buna benzer bir olayla kanser olan birini duymuştum. Kurşun buharını dışarı vermek için baca yapmışlar, baca yüksekliği de çok kısa kalmış. Dolayısıyla bir üst katta ofiste çalışanlar buhara maruz kalmışlar açık pencereden. Daha sonra cama yakın oturan sekreter kanser olmuş. Kurşun buharı ile yanmış yağı karşılaştırsak hangisi daha tehlikelidir bilemem ama, uzmanlar senelerden beri uyarıyor, kızartma yağını tekrar tekrar kullanmayın diyor, kanserojen diyor. Dolayısıyla yanmış yağın da bir nebze kanserojen etkisi olabilir.

    Saygılarımla.
  5. Kemal Atlıtürk Çeviri Grubu

    • Çeviri Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
  6. Fatma Kocaer Bölüm Yöneticisi

    • Bölüm Yöneticisi
    • Etkinlik Grubu
    İl Temsilciliği:
    Konya
    Sertifika Numarası:
    13436
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    bir kimyager olarak diyebilirimki evet yanmış yağlar buharlaşır ve solunabilir.doktorlar ise sağlığa zararlı olduğunu söylemekte.
  7. n.asma İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    75020
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Yağların yanması ve havaya karışması ile ilgili küçük bir bilgi buldum;

    Küçük fırınlarda yakılması, içindeki ağır metal ve klor bileşimleri atık hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir ve insan sağlığına zarar verir. Bu nedenle bu işlem yasaklanmıştır.
  8. n.asma İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    75020
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
  9. Sevecen Günel Bölüm Yöneticisi

    • Bölüm Yöneticisi
    • Çeviri Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Merhaba,
    solunma miktarı önemli,
    buradan bu şekilde bir yorum yapamayız. havadaki yağ oranı ile ilgili ölçüm yapmanız gerekiyor.
    unutmayın, koku her zaman tehlike anlamına gelmez.
  10. n.asma İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    75020
    Uzmanlık Sınıfı:
    Uzman Adayı
    Kokudan ziyade önemli olan içerisinde bulundurduğu bileşimler elbetteinsanları çok rahatsız edecek düzeyde ise en doğrusu ortam ölçümü yapılması
  11. Esma Trhn İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    20048
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Herkese yorumları için çok teşekkür ederim, çok yararlı oldu benim için.
    Sanırım en kısa zamanda ölçüm yaptırmak en iyisi:)
  12. Yanmış her ürün kanserojen etki gösterir..illede organlara zarar olarak düşünmememk gerekir.Psikolojik olarak etki gösterir.İşverimini azaltır ve stres ve bunalım gibi etkileri de var..içerisinde sağlığa zararlı bileşenler olmayabilir.fakat kokuyuda önlemeniz gerekir.
  13. Aygün Bentürker İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    11423
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Kızartma yağlarının değerlendirilmesinde
    kullanılan bir diğer kriter, yağın toplam oligomer
    (polimer) madde içeriğidir (% TOM). Bu değer için
    kabul edilen üst sınır ise % 10-12’dir. Kullanılmış
    yağlarının kullanımdan çekilmesi için gösterilen bu
    hassasiyet, bazı bozunma ürünlerinin insan sağlığına
    olumsuz etkileri ile özellikle poli klorlu bifeniller
    (PCBs), dioksin gibi doğada yok olmayan ve yağda çok
    iyi çözünen toksik maddelerin, kızartma sırasında
    gıdadan yağa geçerek birikmelerinden
    kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Avrupa Parlamentosu,
    2001 yılında yayımladığı bir Direktifle kullanılmış
    kızartma yağlarının hayvan yemi üretimindeÇevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü 31
    kullanılmasını yasaklayarak, söz konusu toksik
    maddelerin gıda zincirinden çekilmesini sağlamıştır.
    Yukarıdaki bilgiler ekte gönderdiğim çalışmadan bir bölüm,2013 ağustos sınavı a sınıfı b kitapcığında konuya yakın bir soru var,25.soru atık yağların oluşturacağı tehlikeli kimyasal hangisidir,cevap poliklolül bifeniller.

    Ekli Dosyalar:

  14. Kemal Atlıtürk Çeviri Grubu

    • Çeviri Grubu
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Benim bildiğim 7A grubu halojenler solunum açısından insna sağlığına zararlı. Tabiki yağ buharının içeriğini bilmek gerekir. bunuda ölçümle tespit ederiz. Fakat bu ölçümü yapcak kuruluşun olduğunu sanıyorum. Sadece kullanılan yağdan çıkacak tepkime sonrası malzeme hakkıda yorum yapabiliriz.