1. İSGForum'a Hoş Geldiniz..
    İSGForum gerçek hayatta 'İş Güvenliği ve Çevre' adına yaşadığınız her şeyi olduğu gibi burada paylaşmanızı, kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. Fotoğraf albümü, durum güncelleme, yorum, konu, mesaj vb. şeyleri istediğiniz herkese paylaşabilirsiniz. Üniversite arkadaşlarınızı bulabilir, onları takip edebilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz. Duvarlarına yazarak yorum formatında sohbet edebilirsiniz. İSGForum ile ortamınızı kurabilir, kişilerle fikir - bilgi alışverişi yapabilir ve etkinlikler düzenleyebilirsiniz. İSGForum'un tüm hizmetleri kuruluşundan beri ücretsizdir ve ücretsiz olarak kalacaktır. Daha fazla bilgi için site turumuza katılmak ister misiniz? O zaman buraya tıklayınız :) Giriş yapmak ya da kayıt olmak için .

Yemekhane ve mutfak denetleme kontrol formu

Konusu 'Diğer Sağlık Personeli ve Saha Uygulamaları' forumundadır ve Erkan Dündar tarafından 4 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Arkadaşlar Merhaba,

    İşletmelerinizde Yemekhane ve Mutfak bölümünün hem risk analizini yapabilmek hemde denetlemek için hazırlanmış kontrol formu çok işinize yarıyacaktır.Özellikle İşyeri Hekimlerimize..

    kolay gelsin..

    Ekli Dosyalar:

  2. Mehmet Ali İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Erkan Bey, Çok teşekkürler. Yemekhanelerde bu denetlemeyi hangi aralıklarla yaparsak iyi olur.?
  3. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    disiplin sağlayana kadar ver ayarı gitsin...sürekli ve devamlı suretle yapacan... bu kontrol listeleri OHSA da hem planlamaya hemde işletme kontrolüne girer,yöntemler içinde yer alır..profesyonel isg uzmanı elini kolunu sallayarak denetim ve kontrol yapmaz kendine çizdiği yol gösterici otokontrol sorularla ve dökümanlarla yapar..
  4. Mehmet Ali İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Erkan Bey. Teşekkürler..
  5. Mine Soysal İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    126004
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    AYDIN ELİT OSGB
    Yemek firmalarından hizmet alan şirketlerde nasıl uygulama yapılıyor.Mesela portörleri kim yaptıracak hizmet alan firmamı yoksa yemek firması kendisi mi?çünkü çalışan aşçı v.s eleman onun elemanı?Benim çalıştığım firmada mutfak ve yemekhane bölümünde sürekli pis su gideri tıkanıp yemekhane ve mutfağı basıyormuş yıllardır çözüm bulunmamış hatta geçen hafta yine olmuş.dışarıdan hizmet veren aşçı ve elemanlar ayaklarımız yara bere içinde ve iyileşmiyorlar diyorlar.yemek firması şikayetçi ,hizmet alan firma umursamıyor.Ben gerekenleri söyledim ama hiç umrunda değil genel müdürün..
  6. Erkan Dündar İSGforum Üyesi

    • Site Yöneticisi
    İl Temsilciliği:
    Trabzon
    Sertifika Numarası:
    47086
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Bakanlığa şikeyet et,kanun öyle diyor...:))
  7. Mine Soysal İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    126004
    Uzmanlık Sınıfı:
    B Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    AYDIN ELİT OSGB
    Kanun çok şeyler diyor da devlet bile uygulayamıyor maalesef kendi çıkardığı kanunu ben mi uygulatacağım bir de işimden olacağım üstüne üstlük :))
  8. erkan_ İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    kardeşim emeklerin için tşkler
  9. müslüm İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    bu portör muayeneleri değişti demi
  10. Emrah Çiftçi İSGforum Üyesi

    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Firma / Kurum:
    Regnum gayrimenkul a.ş
    PORTÖR MUAYENE

    GIDA İŞKOLUNDA ÇALIŞANLARIN PORTÖR MUAYENELERİNİN YAPILMASINA SON VERİLDİ.

    06.05.1930 tarihli resmi gazetede yayımlanan 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 126. maddesi aşağıdaki yazımda iken, 02.11.2011 tarihli resmi gazetede yayımlanan 663 Nolu KHK.’nin değişik 126. maddesi aşağıdaki şekilde yenilenmiştir.

    Madde 126 – Yenilecek ve içilecek şeyler satan veya veren veyahut taharet ve nezafete mütaallik sanatlar ifa edenler her üç ayda bir kendilerini muayene ettirerek bir sıhhi rapor almağa mecburdurlar. Bunlardan devrei sirayette frengi ve sari verem ve cüzzama müptela olanlarla halkın istikrah ve nefretini mucip bir cilt hastalığına duçar olanlar sanatlarını icradan menolunurlar.
    Madde 126 - (değişik 663/58 Md. Nolu KHK)
    a) “Madde 126- Gıda üretim ve satış yerleri ve toplu tüketim yerleri ile insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerine yönelik sanatların ifa edildiği iş yeri sahipleri ve bu iş yerlerinin işletenleri, çalışanlarına, hijyen konusunda bu iş yerlerindeki meslek ve faaliyetin gerektirdiği eğitimi vermeye veya çalışanların bu eğitimi almalarını sağlamaya, belirtilen eğitimleri almış kişileri çalıştırmaya, çalışan kişiler ise bu eğitimleri almaya mecburdurlar. Bizzat çalışmaları durumunda, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu fıkra kapsamındadır.
    Bulaşıcı bir hastalığı olduğu belgelenenler ile iş yerinin faaliyet ve hizmetlerinden doğrudan yararlananları rahatsız edecek nitelikte ve görünür şekilde açık yara veya cilt hastalığı bulunanlar, bizzat çalışan iş yeri sahipleri ve işletenleri de dâhil olmak üzere, alınacak bir raporla hastalıklarının iyileştiği belgeleninceye kadar, birinci fıkrada belirtilen iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar. Çalışanlar, hastalıkları konusunda işverene bilgi vermekle yükümlüdür.”
    b) 127 nci maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiş ve Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “Madde 127- 126 ncı maddede belirtilen iş yerlerindeki hijyen eğitimine yönelik hususlara, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının neler olduğuna, iyileşme hâlinin belirlenmesine, hangi meslek ve sanat erbabının 126 ncı madde kapsamında olduğuna ilişkin usûl ve esaslar, Sağlık, İçişleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
    126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması durumunda, bu hastalıkla alakalı gerekli incelemeler, analiz masrafları iş yeri sahipleri ve işletenlerince karşılanmak üzere ilgili kurumlar tarafından yapılır.
    126 ncı maddede belirtilen iş yerlerinde bulaşıcı bir hastalık veya bir salgın hastalık çıkması hâlinde doğacak hukukî sorumluluklar ile bu durumdan zarar gören kişi veya kurumların hukukî yol vasıtasıyla talep edebilecekleri tazminat ödemeleri veya olabilecek diğer ödemeler iş yeri sahiplerine ve işletenlerine aittir.”
    Bu durumda; 17.12.2011 tarihli resmi gazetede yayımlanan GIDA HİJYENİ YÖNETMELİĞİ’nin 21. maddesi gıda işkolunda çalışanlar için kaldırılmış olan portör muayenesinin yerini alacak eğitim hususuna açıklık getirmiştir.
    Eğitim
    MADDE 21 – (1) Gıda işletmecisi,
    a) Gıda işinde çalışan personelin yaptıkları işin gerektirdiği gıda hijyeni konularında kontrol edilmelerini ve bilgilendirilmelerini ve/veya eğitilmelerini,
    b) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen prosedürün geliştirilmesi ve sürdürülmesinden veya iyi uygulama kılavuzlarının uygulanmasından sorumlu olan personelin, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması konusunda yeterli eğitimi almalarını,
    sağlar.
    SONUÇ OLARAK; gıda işkolunda çalışanlarına portör muayene şartı Kanun değişikliği ile kaldırılmış olup, portör muayene yerine detaylı 'HİJYEN VE SANİTASYON' eğitimi verilmesi şartı getirildi.
  11. Mehmet Akın İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    67025
    Uzmanlık Sınıfı:
    A Sınıfı Uzman
    Kanunen böyle olabilir ama denetlemeye gelindiğinde sorulan ilk portör muayenesi oluyor. İkinci ise su analizleri oluyor.
    Bu sadece bakanlık denetlemelerinde değil , Haccp denetlemelerinde de geçerli.
    Düzenli eğitimi istiyorlar , eğitim sonucu olarak ta portör sonuçlarını istedikleri söylüyorlar.
    Portör işininde piyasa nedeniyle tamamen bozulmuş durumda , adamlar ucuz fiyat veriyor gelip örnek alıyorlar.Örnekleri çöpe atıp bir kağıda imza atıp gönderiyorlar. Oldu mu oldu. Türkiye gerçeği
  12. rehber oluşturması adına güzel bir çalışma elinize sağlık:)
    dökümana ,sunum alanlarınında eklenmesi faydalı olur.Benmari kontrolleri,havalandırma,masaların temizliği ve düzeni,bulaşık makinesi ayarları ,pencerelerin durumları,sinekler için yapışkanlı cıs makinesi ,haşere ve kemirgenler için önlemler vb.ayrıca personel hijyen kontrolüne personelin bone,maske ve eldiven kullanıp kullanmaması da eklenmeli..
  13. Mine hanım,portör hepatit B ve akciğer filmini yemek hizmetini veren firma yaptırmak durumunda ve bu evrakların kopyalarını hizmet verdiği işyerine vermeli,ayrıca hizmet alan işveren,işyerine yemek ile birlikte personel desteği de alıyorsa (kepçeci,garson vb) bu çalışanların her ay sgk bildirgelerini de istemeli ve dosyalamalı...
  14. Samet Kılıç İSGforum Üyesi

    Sertifika Numarası:
    110245
    Uzmanlık Sınıfı:
    C Sınıfı Uzman
    Bende bir ara hazırlamıştım birşeyler. Belki işinize yarar.

    Ekli Dosyalar: